Ali poznaš ženski mesečni hormonski cikel

Moški ali ženska, če želiš vedeti, kako menstrualni cikel vpliva na žensko energijo, spolnost, apetit, prehrano, govor, trening, spanec in veliko več, si na pravem mestu.

Pomembnost regulacije menstrualnega cikla je bila priznana že v Qingovi dinastiji (1600 – 1900). Že Liu Yi-Ren, zdravnik tistega časa, je zagovarjal, da se bi s pacientkami morali nujno pogovarjati o menstrualnem ciklu. Torej zakaj so zdravniki v današnjem času pozabili na to?

Najprej osnove

Menstrualni cikel je posledica precizne koordinacije dogodkov, ki se odvijajo v jajčnikih, reproduktivnem traktu, hipotalamusu in anteriorni hipofizi.

Čez celoten cikel se kemija ženskih možganov spremeni za 25 %. Delimo pa ga na dve glavni fazi, ki sta razdeljeni z začetkom krvavitve in ovulacijo.

V nadaljevanju se bomo pogovarjali o regulaciji menstrualnega cikla in hormonskih spremembah, ki doletijo vsako žensko, nekatere zelo, druge bolj neopazno.

Folikularna faza (prvi dan krvavitve do ovulacije)

Menstruacija

Menstruacijo opaziš kot tisti del menstrualnega cikla, kjer se stara kri in tkivo iz maternice luščita skozi maternični vrat in nožnico – to poznamo kot menstrualno krvavitev.

Če se zaradi katerega koli razloga zgodi, da med menstrualnim ciklom ne pride do ovulacije (več o njej kasneje), krvavitev ni prava menstrualna krvavitev, ampak tako imenovana odtegnitvena krvavitev.

V tem času se počasi dviga nivo estrogena in z njim razpoloženje, energija in potrpežljivost, ki nam je pred menstruacijo lahko rahlo primanjkuje. Dvigne se želja po avanturah in socializiranju, prav tako zaznamo dvig optimizma, motivacije, spomina in verbalnih sposobnosti. To pomeni, da postajamo rahlo bolj zgovorne.

V začetku menstruacije oziroma krvavitve so lahko kronične težave izrazitejše, a se z naraščanjem estrogena proti koncu menstruacije umirijo.

Proliferativna faza

To je čas po koncu krvavitve do ovulacije. V tej fazi naši možgani pošiljajo signale do jajčnikov naj pripravijo jajčece z spust v maternico, kjer bo med ovulacijo (spust jajčeca) lahko oplojeno.

Med proliferativno fazo visok estrogen povzroči večjo obrazno simetrijo. Vemo pa, da so nam ljudje z bolj simetričnimi obrazi bolj simpatični. Poviša se tudi moč volje, zato je ta čas pravi za nove začetke, izgubo maščobic ali povečevanje mišične mase. Pri tem nam pomaga tudi testosteron, ki povzroči višjo impulzivnost, drznost in tekmovalnost.

Za ženske, ki nimajo urejenega menstrualnega cikla ali pa se soočajo s hormonskim neravnovesjem, je lahko proliferativna faza prav tako težavna kot sekrecijska faza (več o tej fazi kasneje). Namreč, dviganje estrogena lahko ženskam, ki so občutljive na višje nivoje estrogena, povzroči depresijo, nihanje razpoloženja in težko soočanje z okolico. V takem primeru je nujno delo s coachem, ki razume problem in zna pristopiti z naravnimi metodami.

Ovulacija

Ovulacija je glavni akter menstrualnega cikla – če ni ovulacije, ni menstruacije in ni zanositve. Da bi prišlo do zanositve, se jajčece, ki je dozorelo, mora spustiti po jajcevodu v maternico. Ravno temu rečemo ovulacija. Zgodi se približno od 10 do 15 dni pred menstruacijo in traja od 3 do 5 dni.

Estrogen in testosteron sta najvišje, zato bi naj po standardiziranju bila ženska v tem času najprivlačnejša, bolj tekmovalna, samozavestnejša, imela naj bi povišano moč volje, hitrejše reakcije, boljši spomin in verbalne spretnosti. A nekatere ženske izkusijo anksioznost in povišan stres. Do tega pride zaradi estrogenskega vpliva na povišano vzburjenje živčnih celic v možganih. Je pa še ena dobra stvar – estrogen v možganih povzroči spremembo v zaznavi bolečine, zato je pravi čas za obisk zobozdravnika.

Sekrecijska faza

Sekrecijska faza nastopi po ovulaciji, ko zaznamo dviganje telesne temperature. To lahko vodi v slabši spanec, sploh v toplejših mesecih, a o tem več naslednjič. Če jajčece ni bilo oplojeno, se hormon progesteron dvigne in do konca faze pade. Če jajčece je oplojeno, se pa počasi tvori še več progesterona, ki podpira zgodnjo nosečnost.

V prvi polovici sekrecijske faze estrogen in testosteron padata, kar lahko povzroči rahlo PMS fazo, ki se kaže kot razdražljivost, utrujenost in slabša volja. V drugi polovici pa estrogen prične ponovno rasti, zato se PMS simptomi po navadi ustavijo. A tik pred menstrualno krvavitvijo estrogen in progesterone upadeta, kar lahko znova povzroči PMS.

Zaradi naraščanja progesteron skozi fazo se upočasniš in postajaš tišja, pazlivejša in fizično se prej utrudiš. Če si občutljiva na progesteron, lahko celo izkusiš žalost in posledično morebiten jok.

Mojo metodo za svetovanje ženskam z motnjami v menstrualnem ciklu, z zdravstvenimi težavami ali pa odvečno telesno težo, sem razvila ravno na podlagi menstrualnega cikla. Vsaka ženska ima svoj zanimiv cikel, po katerem je potrebno prilagoditi prehrano, gibanje, spanec in sprostitev, da lahko zasije in prične imeti svoje telo zares rada.