Temu hormonu se ženske lahko zahvalimo za nižji apetit – estrogen

Temu hormonu se ženske lahko zahvalimo za nižji apetit, kot smo ga imele pred menstruacijo. Oestrogen je naravni steroidni hormon, ki ga izločajo jajčniki, moda, nadledvične žleze in maščobno tkivo.

Med krvavitvijo imamo najnižje vrednosti estrogena, med poliferativno fazo pa se prične dvigovati in dobi najvišjo vrednost okoli ovulacije.

Ko je estrogen povprečno višji, pospešuje lipolizo (razgrajanje maščobnih kislin), zato v tem času bolje porabljamo maščobe kot gorivo.

Pa še ena super stvar?

Tako kot pri moških deluje testosteron za mišično rast in regeneracijo, tako pri ženskah vpliva estrogen (seveda v manjši meri). V tem času le poseži po utežeh.

Oestrogen imamo ženske, imajo pa ga tudi moški! Pri obeh sodeluje pri nevroloških procesih in ohranjanju kostne mase. Je nujen za življenje.

Estrogen je zelo pomemben hormon za ohranjanje kostne mase. Z upadom estrogena pri ženskah v menopavzi vidimo upad kostne mase. Ni pa nujno, da med menopavzo do tega pride. Ženske, ki imajo urejeno prehrano, gibanje in spanec po navadi ne opažajo sprememb v mišični ali kostni masi.

V tem času se priporoča telesna vadba, saj mišice ohranjajo kostno maso in pripomorejo k uravnavanju hormonov. Po mojih raziskavah, zaradi stranskih učinkov, hormonske terapije niso rešitev, a to se je potrebno posvetovati z zdravnikom.

Zakaj se oestrogena nekateri moški tako bojijo?

Ker se zaradi nezdravega načina prehranjevanja lahko zgodi, da se z encimom aromataza testosteron “spremeni” v oestrogen. Torej se znižujejo vrednosti testosterona in zvišujejo vrednosti oestrogena. Kar pa se pri moških odraža z več tolšče, sploh v predelu dojk (“man boobs”) in nižjo mišično maso.

Nekateri želijo to rešiti z vbrizgavanjem testosterona, a se ne zavedajo, da če aromataze nimajo pod kontrolo, se jim bo bolj zviševal estrogen, kot testosteron.

Oestrogeni pa nimajo le pomembne vloge v reproduktivnem sistemu in spolnem razvoju. Pripomorejo tudi pri uravnavanju izražanja genov, delujejo kot opora v razvoju živčnih celic, mišični rasti in regeneraciji. Varujejo povezovalno tkivo, uravnavajo holesterol in zavirajo aktivnost encima za pretvorbo dopamina v noradrenalim, kar lahko povzroči nižanje apetita. Posledično lahko zavira tudi napade ”binge eatinga” (prenajedanja).

Poznamo tri glavne tipe estrogena

  • Estron (E1)
  • Estradiol (E2)
  • Estriol (E3)

Estron

Ta tip estrogena je zadolžen za razvoj ženskih karakteristik in je rezerva za druge oblike estrogena. Sintetizira se v jajčnikih, maščobnem tkivu in nadledvičnih žlezah. Najvišje vrednosti estrona zasledimo pri ženskah po menopavzi.

Estradiol

Ko se pogovarjamo o padcu estrogena med menopavzo, s tem namigujemo na estradiol. Vedno znova ponavljam, da se ženska mora prehranjevati po življenjskem in menstrualnem ciklu, tako da je pripravljena na vsakršna nihanja hormonov.

Med menstrualnim ciklom je estradiol najvišji v pozni folikularni fazi in pripravi jajčece na spust iz jajčnika v maternico. Pri moških in ženskah pripomore k vzdrževanju kostne mase in k sintezi dušikovega oksida, ki je zelo pomemben za zdravje ožilja in opočasnjuje staranje.

Estriol

Ženska, ki ni noseča, ima zelo nizke vrednosti estriola. Odgovoren je za rast maternice in pripravi nosečnico na porod in dojenje. Tako pri moških kot pri ženskah pa pripomore k vzdrževanju kostne mase.

Oestrogeni iz kontracepcije ali okolja zvišujejo kortizol, ki mu vsi pravijo stresni hormon. Moramo pa se zavedati, da kortizol povišuje krvni sladkor, tako da se ob kronično povišanem kortizolu lahko pojavi tudi inzulinska resistenca.

Tudi prekomerno visoki nivoji estrogena so lahko nevarni. Temu rečemo estrogenska dominanca in lahko vpliva na debelost, raka, bolezni črevesja, slabo presnovo sladkorjev in maščob, kar lahko vodi v sladkorno bolezen tipa 2. Pravočasno uravnavanje hormonov in izboljšanje prehrane nas lahko obrani pred negativnimi posledicami prekomerno povišanega estrogena.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja