Intuitivno prehranjevanje

V zadnjem času se o intuitivnem prehranjevanju veliko govori, vendar je ta izraz pogosto nerazumljen ali se ga napačno uporablja v marketinške namene.

Ob izrazu intuitivno prehranjevanje marsikdo pomisli, da to pomeni, da ješ vse kar ti srce poželi v neomejenih količinah, da lahko poješ kupe sladkarij, vsak dan zaviješ v McDonalds in pred televizijo »zmažeš« vrečko čipsa. Bodimo iskreni, nihče se ob taki prehrani ne bi počutil dobro.

Prehranjevanje je izredno kompleksno, ločimo namreč fiziološko lakoto, čustveno lakoto in lakoto po določeni hrani. In čeprav »intuitivno« pomeni »po občutku«, to ne pomeni, da izklopimo racionalni del možganov in pozabimo na vse smernice zdrave in uravnotežene prehrane.

Intuitivno prehranjevanje je nekaj, kar nam je v resnici prirojeno. Gre za poslušanje svojega telesa, svojih občutkov in spoštovanje le teh. V današnji družbi je zelo težko obdržati te sposobnosti in zaupati svojemu telesu, saj nas z vseh strani bombardirajo z informacijami, kaj bi morali jesti in česa ne, kdaj bi morali jesti in koliko… Ves čas poslušamo o »zdravi« in »nezdravi« hrani. Pogosto že ob uvajanju hrane dojenčkom, starši v strahu da otroci ne bi pojedli dovolj, vsiljujejo dodatne žlice hrane. Zahtevajo kaj in koliko morajo njihovi otroci pojesti, hkrati pa hrano uporabljajo za nagrajevanje/kaznovanje, tolažbo in s tem še krepijo čustveno komponento, ki jo hrana vsekakor ima v našem življenju.

V obdobju najstništva vsak v manjši ali večji meri pride v stik z dietno kulturo in se v želji po idealni postavi posluži prve diete. Vsaka dieta v našo prehrano uvaja nova prehranska pravila, ki pa nam ne olajšajo življenja ali nas privedejo do željene postave, temveč nas običajno le še bolj oddaljijo od sebe in svojih občutkov. Preden se zavedamo, smo pod pretvezo skrbi za zdravje in zdravega življenjskega sloga, tako globoko zapleteni v mrežo dietne kulture, da se je niti več ne zavedamo. Ne zavedamo se, kako zelo vpliva na kvaliteto našega življenja, koliko energije, časa in umskih kapacitet porabimo za načrtovanje svojih obrokov, seštevanje kalorij ali posameznih hranil (makronutrientov) in koliko stisk, anksioznosti in stresa nam povzroča vsaka domnevna kršitev prehranskih pravil, v katere verjamemo in smo jih tako zelo ponotranjili, da se o njihovi resničnosti niti več ne sprašujemo.

V svetu, kjer je svoboda ena izmed ključnih vrednot, smo se odpovedali svobodi v prehrani. Predvsem pa smo si prepovedali čutiti svoje telo, se povezati z njim, s svojimi občutki in čustvi. Ljudje ves čas iščemo stik, povezavo z ljudmi okoli sebe, ne zavedamo pa se, kako zelo nepovezani in odtujeni smo od sebe samih. In vse to obsesivno sledenje neštetim prehranskim pravilom, lovljenje lepotnega ideala ter ignoriranje svojih občutkov in čustev, nas je pripeljalo do številnih stisk in stresa, ki se vse pogosteje izraža v obliki prehranskih motenj, kot so anoreksija, bulimija in nenazadnje (še ne klinično priznana) ortoreksija.

Marsikdo se že zaveda težkih okov, ki nam jih je nadela fitnes industrija in tako imenovana dietna miselnost in v želji osvoboditve, zapadejo v brez dietno prehranjevanje, kar pa okličejo za intuitivno prehranjevanje. Vendar intuitivno prehranjevanje ni prehranjevanje, ki nasprotuje dietam, saj v tem primeru nismo svobodni, temveč zgolj nasprotujemo vsemu, kar nam zapovedujejo diete. Jemo vsa prej prepovedana živila in se zopet ne oziramo na naše občutke in čustva. Intuitivno prehranjevanje res dovoli vsa živila. Ne obstaja zdrava in nezdrava hrana, obstaja samo hrana, ki je bolj hranljiva in hrana za dušo, v našem življenju pa potrebujemo in  si zaslužimo obe. Pri tem pa je ključnega pomena, da spoštujemo svoje signale lakote in sitosti, telesu priskrbimo vsa potrebna hranila, predvsem pa da hrani ne predpisujemo moralne vrednosti. Ko hrana izgubi pozitivni in negativni predznak, ni več hrane, ki bi v nas vzbujala slabo vest, krivdo in stres. Naučimo se poslušati svoje telo in objektiviziramo občutke: kako se počutim po določeni vrsti hrane, me napolni z energijo, sem sit in potešen ali mi obleži v želodcu in po obroku potrebujem počitek? Me je obrok zadovoljiv ali ne? Kaj lahko spremenim pri naslednjem obroku, da bo počutje optimalno? Sem telesu zagotovil vsa potrebna hranila?

Kakšne so torej smernice intuitivnega prehranjevanja?

Intuitivno prehranjevanje je pristop k prehrani, ki poudarja poslušanje lastnega telesa in zadovoljevanje njegovih potreb, namesto sledenja strogim dietam ali pravilom. Namesto da se osredotoča na kalorični vnos ali določene prehranske omejitve, intuitivno prehranjevanje spodbuja pozornost na telesne signale lakote, sitosti, želje po določeni hrani in druge fiziološke potrebe. Ta pristop je bil razvit kot alternativa tradicionalnim dietam in se osredotoča na zdrav odnos s hrano, ki temelji na zaupanju vase in lastnem telesu.

Ena od osnovnih idej intuitivnega prehranjevanja je, da ima vsako telo svoje individualne potrebe po hrani in da se te potrebe lahko spreminjajo iz dneva v dan. To pomeni, da ni enega univerzalnega načrta prehrane, ki bi deloval za vse ljudi, temveč je pomembno, da vsak posameznik razvije svojo sposobnost poslušanja in razumevanja lastnih telesnih signalov. To vključuje prepoznavanje fizioloških znakov lakote, kot so rahel občutek v želodcu, tresenje ali utrujenost, ter odzivanje na te znake z uživanjem hrane, ki telesu prinaša zadovoljstvo in energijo.

Glavni principi intuitivnega prehranjevanja vključujejo:

  1. Poslušanje telesa: Zavedanje lastnih telesnih signalov lakote, sitosti, želje po določeni hrani in drugih potreb.

Pri intuitivnem prehranjevanju se spodbuja tudi razumevanje različnih vrst lakote, vključno s fiziološko lakoto, čustveno lakoto in lakoto po določeni hrani. Medtem ko je fiziološka lakota naraven telesni signal, da telo potrebuje hranila, čustvena lakota izhaja iz čustvenih potreb, kot so osamljenost, žalost ali stres, medtem ko je lakota po določeni hrani povezana z željo po določeni vrsti hrane oz. okusu. Intuitivno prehranjevanje spodbuja zavedanje teh razlik in prepoznavanje čustvenih vzrokov za prehranjevanje ter iskanje zdravih načinov za zadovoljevanje teh potreb, ki niso povezani izključno s hrano.

2. Odkrivanje zadovoljstva v hrani: Uživanje hrane s polno pozornostjo in uživanje v njenem okusu, vonju in teksturi.

Intuitivno prehranjevanje poudarja uživanje hrane s polno pozornostjo in zavedanjem, znano kot »mindful eating«. To vključuje počasno uživanje hrane, temeljito žvečenje, opazovanje okusa, teksture in vonja hrane ter zavedanje občutkov sitosti med obrokom. S tem pristopom se ljudje lahko bolj zavedamo, kdaj smo siti, in se ustavimo s hrano, preden pride do pretirane sitosti ali prenajedanja.

3. Brez občutka krivde: Odprava občutkov krivde ali sramu glede hrane in dovoljenje sebi, da uživamo v vsej hrani brez moralnih sodb.

Namesto da bi se osredotočali na “dobra” in “slaba” živila, se poudarja pomembnost raznolike in uravnotežene prehrane ter dovoljenje sebi, da uživamo v vsej hrani brez moralnih sodb. To lahko pomaga preprečiti občutke krivde ali sramu, povezane s prehranjevalnimi navadami, ter spodbuja bolj pozitiven odnos s hrano.

4. Spoštovanje telesa: Sprejemanje lastnega telesa v svoji trenutni obliki in velikosti ter odločanje o prehranjevanju na način, ki neguje telesno in duševno zdravje.

Vedno več je tudi znanstvenih študij, ki potrjujejo, da je pozitivna samopodoba in sprejemanje svojega telesa povezano z bolj pozitivnimi prehranskimi odločitvami in z manj čustvenega prehranjevanja.

5. Aktivno življenje: Vadba naj postane užitek, nega telesa in ne sredstvo za porabo kalorij.

Namesto da bi telo izpostavljali prevelikemu pritisku ali prisili v vadbo, se spodbuja izbiranje telesne aktivnosti, ki prinaša zadovoljstvo in užitek. To lahko vključuje različne oblike vadbe, kot so sprehodi, tek, joga, ples ali druge dejavnosti, ki krepijo telo in duha.

Nekje sem zasledila misel, da če bi diete delovale, se v življenju ne bi rabili poslužiti več kot ene. Razlog, da diete ne delujejo ne tiči v tem, ker bi bil šibki, brez volje in motivacije, temveč ker se telesa ne da prelisičiti. Telo bo vedno zahtevalo energijo in hranila, ki jih potrebuje za preživetje in dlje, ko mu jih odrekamo, večji je davek. Intuitivno prehranjevanje se mi zdi dobra pot sprave s hrano. Hrana ni naš sovražnik, temveč zaveznik in je (lahko) podpora zdravju.

Prej kot si priznamo, da nam kontrola nad našo prehrano ne daje kontrole nad našimi življenji, prej se bomo lahko poglobili vase, si prisluhnili in ugotovili, kaj resnično potrebujemo.  Včasih nam piškot res lahko polepša dan in nas spravi v boljšo volje, generalno pa ne more zapolniti praznine, ki jo poskušamo napolniti s hrano.

Viri in literatura

  1. Tribole Evelyn, Resch Elyse: Intuitivno prehranjevanje : revolucionarno slovo od shujševalnih diet. Primus, 2022.
  2. Carbonneau N, Holding A, Lavigne G, Robitaille J. Feel Good, Eat Better: The Role of Self-Compassion and Body Esteem in Mothers’ Healthy Eating Behaviours. Nutrients. 2021 Oct 30;13(11):3907. doi: 10.3390/nu13113907. PMID: 34836162; PMCID: PMC8625178.