Kako brati laboratorijske izvide na kontracepciji

Anja Kikl Kaj paziti pri branju laboratorijskih izvidov na kontracepciji

Žensko telo na kontracepciji se ne obnaša enako kot žensko telo brez kontracepcije. Lahko bi rekli, da je telo v podobnem stanju, kot je menopavza, saj preneha ovulirati (čeprav še ima zadostno zalogo jajčec).

Ker z uporabo tabletk, obližev, obročkov ali vstavkov motimo naravne procese hormonov v telesu, se to lahko pozna tudi na laboratorijskih izvidih. Interpretacija krvnih testov, urinskih testov ali testov s slino, je lahko izziv. Sploh, če se pogovarjamo o vrednostih za hormone.

Nekaj malega o kontracepciji

Če ne bi bilo kontracepcije, bi ženske

  • ali veliko rojevale
  • ali iskale nelegalne možnosti za splav
  • ali umirale pri porodih.

To je dejstvo. In po eni strani smo lahko hvaležne, da nam je znanost omogočila samoodločanje o svojih telesih.

Po drugi strani pa: ”Ali je to res samoodločanje ali je le premalo ozaveščanje?”.

Komaj ko sem se pričela zanimati za žensko zdravje, sem spoznala metode spremljanja cikla. Te metode so t.i. simptotermalne metode spremljanja menstrualnega cikla. Med njimi poznamo NFPTA, Billingsovo metodo, FertilityCare, NeoFertility in Sensiplan. Vse te metode se osredotočajo na obnašanje ženskega telesa in določitev plodnih in neplodnih dni. Če se jih uporablja pravilno, so enako zanesljive kot kontracepcija.

Poglejmo še bolečino. Boleče menstruacije in/ali bolečine čez celoten cikel zaradi vnetnih bolezni madeničnega dna. Ali se da narediti tudi kaj drugega, kot predpisati kontracepcijo ali protibolečinske tablete? Se. Več o tem bom govorila na webinarju (klikni tukaj za brezplačen ogled).

Vprašati se je potrebno, zakaj se za maternično bolečino predpisujejo tabletke. Razlog leži v hormonih progesteron in estrogen. Vemo, da so povišane vrednosti estrogena gonilna sila razrasta materničnega tkiva, kjer ni dovolj hormona progesterona, da bi stanje umiril. Hormonska kontracepcija pa vsebuje ali le progesteron ali oba hormona v kombinaciji, kar pomeni, da z uživanjem tabletke znižamo tvorbo teh dveh telesu lastnih hormonov.

Zakaj pa pride do hormonskega neravnovesja kot je to? Delno zaradi genetike, a večinski del prispeva neozaveščenost o vplivu prehrane in gibanja na bolezenska stanja kot so endometrioza, adenomioza, polici, fibroidi, ciste in vnetna bolezen medeničnega dna.

Torej, kje bi morali pričeti? V osnovnih šolah. Kjer bi ozaveščali mlade punce, da je sedaj pravi čas, da pogledajo svoje prehranske navade in spremenijo svojo usodo. A nikdar ni prepozno. Vsak dan slišimo ogromno zgodb žensk, ki so vzele kontrolo v svoje roke, uredile prehrano in si znižale bolečino.

Čeprav smo za kontracepcijo lahko po eni strani hvaležne, še vedno ostajata vprašanji: ”Zakaj hiter fiks? Zakaj ne bi raje mlade naučili spremljanja cikla in zdrave prehrane?”

Ali se kontracepcijske tabletke pokažejo na krvnem testu?

Kontracepcijske tabletke vsebujejo hormone, ki preprečujejo zanositev ali pomagajo proti napredovanju določenih bolezni, kot je endometrioza. Vsebujejo lahko le progesteron ali pa so kombinirane in vsebujejo progesteron in estrogen. Ti hormoni so sintetični, torej laboratorijsko ustvarjeni, in oponašajo naše telesne hormone. A niso enaki.

In ker niso telesu enaki hormoni, ampak le podobni, jih na laboratorijskih izvidih ne zaznamo.

Kontracepcijske tabletke, obročki, nalepke, injekcije ali napravice (bakreni vstavki naj ne bi vplivali na hormone) vsebujejo sintetične oblike hormonov (na primer etinil estradiol in progestin). Njihov namen je preprečiti ovulacijo in s tem lutealno fazo menstrualnega cikla, ki nastopi po ovulaciji. V tej fazi menstrualnega cikla se v maternični steni nabirajo hormonom podobne strukture prostoglandini in levkotrieni, ki lahko povzročijo krčenje maternice in s tem sprožijo bolečine.

Kontracepcija prav tako zniža lastno telesno proizvodnjo hormonov. Torej, če smo imele prej previsok estrogen, ki je povzročal rast materničnega tkiva, so sedaj vrednosti nižje. Vrednosti progesterona pa imamo sedaj višje. Progesteron je tisti, ki v drugi fazi menstrualnega cikla (lutealni) ustavi rast in razvoj notranje plasti maternične stene (endometrija), da se ta lahko potem zlušči čez nožnico v obliki menstruacije.

Vse to nam torej pomaga proti bolečim menstruacijam. Seveda brez, da bi se sploh pobrigale za prehrano. Zato služi kot nek lahek izhod. Seveda to ne velja za resnejše primere, kjer kljub zdravemu načinu življenja ni druge poti. V tem primeru rečem: ”Raje kontracepcija, kot razrast materničnega tkiva, ki se lahko konča kot neplodnost.”.

Poglejmo, kako se naše telo obnaša na kontracepciji

Sintetični hormoni, ki jih dobimo v telo, vplivajo na možgane, ki posledično zavirajo izločanje hormonov LH (luteinizirajoči hormon) in FSH (folikel stimulirajoči hormon). FSH je tisti, ki stimulira razvoj in dozorevanje jajčeca, LH pa tisti, ki požene ovulacijo. Brez teh dveh torej ni ovulacije.

Rumeno telesce, ki nastane iz jajčnega folikla po ovulaciji, je odgovorno za tvorbo precejšnjega dela estrogena in progesterona v telesu. Če ni ovulacije, tudi rumenega telesca ni, in to pomeni le eno. Nižje hormone.

Sedaj pa končno poglejva, kaj paziti pri testiranju hormonov in ostalih markerjev zdravja.

Kaj paziti pri branju krvnega test na kontracepciji

Kot sva rekli, so naši hormoni na kontracepciji, zaradi vnosa sintetičnih, nižji. Laboratoriji bi sicer morali imeti referenčne vrednosti za ženske na kontracepciji, ampak so naša telesa čudovito kompleksna in tudi iz laboratorijskih preiskav včasih ne moremo razbrati vsega.

Torej vemo, da bosta progesteron in estrogen nizka. Kaj še? Sintetični estrogen v telesu poviša vrednosti SHBG (sex hormone binding globulin), ki nase veže prosti testosteron in s tem zniža naše vrednosti na krvni sliki. No, to je lahko en razlog za tvoj znižan libido.

Znižane so lahko nekatere vrednosti beljakovin v serumu (ostanek, ko krvi odstranimo krvne celice), kot so orosomucoidi (ohranjajo zdravje žilnih sten, podpirajo imunski sistem in so vezniki in prenašalci zdravil po telesu). Dvignejo pa se lahko vrednosti ceruloplasminov, ki prenašajo baker in železo po telesu. To dvoje lahko vpliva na določene vrednosti mikroelementov v telesu, kot so vrednosti železa.

Uporaba kontracepcije se lahko pozna tudi na vrednostih kortizola, tirozina (T4, ščitniški hormon) in TSH (hormon, ki stimulira sproščanje T4). Namreč sintetični estrogeni lahko povišajo TSH, ki poviša T4 in s tem maskira težave s ščitnico. Na primer, da imamo premalo aktivno ščitnico, nam lahko kontracepcija pokaže dobre izvide, čeprav v resnici niso.

Povišane imamo lahko tudi vrednosti hormona aldosterona iz nadledvične žleze, ki je odgovoren za ravnotežje med natrijem in kalijem v telesu. To lahko vodi v visok krvni pritisk.

Prav tako se nam lahko povišajo določeni lipidi v telesu, kar lahko poslabša diagnozo hiperlipidemije (visoki trigliceridi in holesterol). Tudi vrednosti glukoze so lahko v nekaterih primerih povišani. Potrebno pa je biti pozoren tudi na koagulacijske teste, katerih vrednosti moramo pazljivejše prebrati.

Na tej točki želim pripomniti, da ni pametno s prenehanjem kontracepcije le zaradi testiranja. To ne pomaga, sintetični hormoni ne gredo tako hitro iz telesa (potrebno je počakati vsaj 3 mesece). Poleg tega, prosim, ne poskušaj z detoksi jeter zato, da bi se znebila sintetičnih hormonov, saj to lahko vodi v velike težave z menstrualnim ciklom ali pa poviša tvoje možnosti za zanositev.

Pomembno je dodati, da četudi imamo zdaj nižje hormone na meritvah, ni nujno, da imamo nizke v dejanskih celicah. Zato je dodatno zdravljenje s hormoni lahko nevarno.

Pozitivna plat testiranja na kontracepciji pa je, da lahko damo vzorec krvi/sline/urina kadarkoli v mesecu. A jaz svojim varovankam vseeno svetujem testiranje med 21-25 dnevom cikla (kjer je 1 dan cikla prvi dan krvavitve), če se le da.