Kaj je PCOS?

Neprijetna povečana rast dlačic, akne, odpadanje las, depresija, odsotnost ovulacije, neredne menstruacije ali želja po starševstvu. To je le nekaj neprijetnosti sindroma policističnih jajčnikov. In to doživlja kar 10 % žensk po vsem svetu.

Rastoče povpraševanje žensk s PCOS po naravnih metodah omilitve simptomov me vodi v današnje pisanje. Hkrati pa je to povod za vedno večje število raziskav. Med letoma 2009 in 2014 je bilo objavljenih preko 3000 člankov, vsako leto za tem pa se je to število skoraj eksponentno povečevalo. Ko stranka pride po pomoč k meni, si ne želi slišati nekaj, kar je že slišala stokrat – shujšaj. Želi biti slišana in pridobiti oprijemljive informacije. Želi naravne in izvedljive metode, ki ji bodo pomagale urediti menstrualni cikel in se zopet počutiti ženstveno.

Kaj vemo?

Sindrom imenujemo skupek simptomov, za katerega ne poznamo jasnega izvora. V zadnjih letih je nastala eksplozija raziskav na temo sindroma policističnih jajčnikov in sedaj ugotavljamo, da obstaja genska povezava, kar se je prej le sumilo. Iz številnih študij sem razbrala, da so odkrili nekaj lokacij na kromosomu, ki izražajo lastnosti genov v nasprotno smer, kot bi si želeli.

Ampak, jasno je, da je v večini primerov krivec nezdrav način življenja. Četudi imamo v genskem zapisu to, da smo bolj dovzetni za nekatera bolezenska stanja, še ne pomeni, da bomo to stanje razvili. Odvisno je od našega življenjskega stila, torej kaj, kdaj in kako jemo, ali se gibljemo, ali je spanec kvaliteten in ali znamo uravnavati nivo dolgoročnega stresa. Raziskave kažejo, da imajo ženske s PCOS v večini primerov slabo stanje črevesja.

V našem črevesju živi več mikroorganizmov, kot je celic v telesu. Enih mikroorganizmov želimo veliko, drugih manj. Vsi pa se hranijo s tem, kar pojemo mi. Problem nastane, ko jemo nekvalitetno prehrano, se ne gibljemo, ne spimo dovolj ali smo neprestano pod stresom, saj pride do razrasta večjega števila tistih mikroorganizmov, ki jih želimo manj.

Kot simptoma se na krvni sliki kažeta tudi povišani androgeni, ki so sicer višji pri moških, in povišano razmerje hormonov LH in FSH, torej višji LH in nižji FSH. Vemo, da lahko premagamo PCOS oziroma lajšamo simptome in uredimo menstrualni cikel že z manjšimi spremembami v vsakdanji rutini. Več preberi tukaj.

Kaj pa sedaj?

Začni počasi. Če še ne spremljaš svojega cikla, je najbolje, da ga pričneš. Tako boš vedela, kako tvoje telo odreagira na posamezne situacije v vsakdanu, spanec, treninge, druženja ali prehrano. Opazuj vzorce. Vem, da zna biti preveč. Zato sem tukaj jaz. Moje delo je, da ti proces olajšam, te vodim skozi korake in navijam zate.

Viri in literatura

  1. Y. V. Louwers, L. Stolk, A. G. Uitterlinden, J. S. E. Laven; Cross-ethnic meta-analysis of genetic variants for polycystic ovary syndrome; Endocrine society; 8. 10. 2013.
  2. V. Bruni, A. Capozzi, S. Lello; The Role of Genetics, Epigenetics and Lifestyle in Polycystic Ovary Syndrome Development: the State of the Art; Reproductive sciences; 11. 3. 2021.
  3. L. Wang, J. Zhou, H. J. Gober, W. T. Leung, Z. Huang, X. Pan, C. Li, N. Zhang, L. Wang; Alterations in the intestinal microbiome associated with PCOS affect the clinical phenotype; Biomedicine & Pharmacotherapy; januar 2021.
  4. F. Day et. al.; Large-scale genome-wide meta-analysis of polycystic ovary syndrome suggests shared genetic architecture for different diagnosis criteria; PLoS genetics; december 2018.
  5. J. M. McAllister, B. Modi, B. A. Miller, J. Biegler, R. Bruggeman, R. S. Legro, J. F. Strauss 3rd; Overexpression of a DENND1A isoform produces a polycystic ovary syndrome theca phenotype; 15. 4. 2014.
  6. C. K .Welt, U. Styrkarsdottir, D. A. Ehrmann; Variants in DENND1A are associated with polycystic ovary syndrome in women of European ancestry; julij 2012.
  7. Y. Shi; Genome-wide association study identifies eight new risk loci for polycystic ovary syndrome; september 2012.</li><li>M. O. Goodarzi; Replication of association of DENND1A and THADA variants with polycystic ovary syndrome in European cohorts; februar 2012.