Kako se izcedek spreminja skozi menstrualni cikel

Anja Kikl coaching za zdravje žensk menstrualni cikel spremljanje sluzi

Izcedek je pri ženskah nekaj normalnega in je lahko znak zdrave nožnice, materničnega vratu in maternice. Večinski delež izcedkov tvorijo tekočine materničnega vratu, ki se spreminjajo skozi menstrualni cikel po barvi in konsistenci.

Vaginalni izcedki so izraz za vse tekočine, ki niso menstruacija. Med njih štejemo izcedek za vaginalno lubrikacijo, izcedek med spolno vzburjenostjo, izcedek materničnega vratu ali ostanke sperme.

Tokrat se bova dotaknili izcedka materničnega vratu, ki ga tvorijo celice materničnega vratu in se spreminja skozi celoten menstrualni cikel od suhega do raztegljivega kot jajčni beljak. Spremljanje sluzi materničnega vratu je pomemben del spremljanja menstrualnega cikla, saj je poleg telesne temperature in položaja materničnega vratu eden najboljših pokazateljev plodnih dni.

Razumevanje lastnih telesnih vzorcev, torej tudi maternične sluzi oziroma izcedka nam pomaga vedeti, kdaj se dviga estrogen, kdaj nastopi ovulacija in kdaj bo potrebna uporaba lubrikanta. Razumevanje izcedka nam lahko pomaga vedeti tudi kdaj nekaj ni OK, na primer vaginalne infekcije.

Zakaj potrebujemo sluz materničnega vratu

Za zanositev potrebujemo spermij, jajčece in plodno sluz materničnega vratu, ki med ovulacijo spermiju pomaga vstopiti v maternico in oploditi jajčece.

Maternični vrat je nekakšen prehod iz vagine v maternico, torej leži med spodnjim in zgornjim reproduktivnim traktom. Vsebuje tudi žleze, ki tvorijo tekočino, a volumen, konsistenca in barva so odvisni od hormonov oziroma od sprememb hormonov skozi menstrualni cikel. Sluz materničnega vratu lahko spermijem tako olajša ali oteži pot čez maternični vrat, hkrati pa jih brani pred kislim okoljem nožnice.

Kako se sluz materničnega vratu občuti

Svoje telo in vaginalne izcedke pričnemo spoznavati z opazovanjem in čutenjem. Je izcedek kot losjon ali kot jajčni beljak? Je suh ali vlažen? Je bel, prozoren ali barven? Poleg tega je dobro opazovati oziroma s prsti občutiti odprtino materničnega vratu. Več o tem lahko prebereš tukaj.

En način je torej tipanje konsistence sluzi s prsti. Drug način je opazovanje sluzi na toaletnem papirju. Presodimo lahko konsistentnost, volumen in ali je sploh prisotna. Pazimo le, da sluzi ne zamenjamo za ejakulacijsko tekočino, tudi en dan po spolnem odnosu.

Spremembe sluzi skozi menstrualni cikel

  • Menstruacija

Prvi dan menstrualnega cikla je prvi dan krvavitve. Nivoji spolnih hormonov so nizki. Hormon estrogen je tisti, ki narekuje tvorbo sluzi materničnega vratu, zato je je v tem času malo. Četudi bi bila, bi jo bilo zaradi menstruacije težko opaziti.

  • Po menstruaciji

Po menstruaciji prične folikel, ki dozoreva v jajčniku, proizvajati vedno več estrogena. Zaenkrat še večinoma ne opazimo nobenih izcedkov, saj je estrogen tisti, ki spodbudi tvorbo sluzi. Tako je na primer tudi v primeru menopavze, ko je estrogen nizek.

  • Pred ovulacijo

Estrogen se vztrajno dviga in s tem se tvori vedno več sluzi materničnega vratu. Najprej je občutek bolj močnega belega toka, torej bolj gost, lepljiv ali moker, bel in kremast, kot losjon. To je nekaj dni pred ovulacijo, ko se izcedek že zgošča in bolj lepi. Lahko je tudi bolj gumijast.

  • Okoli ovulacije

Sedaj že tvorimo vedno več sluzi, kar se lahko občuti tudi na vlažnosti nožnice skozi dan. Tekočina je bolj spolzka, mokra in prozorna. Ko pa estrogen doseže višek 1-2 dni pred ovulacijo, sluz spominja na raztegljiv jajčni beljak. V tem času tvorimo med 10 in 20 krat več sluzi, kot sicer.

  • Po ovulaciji

Kaj kmalu, ko se ovulacija zaključi, se izcedek zopet spremeni. Čeprav tega ne opazimo takoj, se tekočina v materničnem vratu spremeni tako, da spermiji že težje prehajajo skoznjo. Tudi progesteron prične zniževati tvorbo sluzi, tako, da se ponovno vrne v približno enako stanje kot po menstruaciji.

Zakaj se sluz materničnega vratu spreminja

Vsaka sprememba v našem telesu ima svojo nalogo in naloga sluzi je pomoč za oploditev jajčeca. Sluz materničnega vratu ustvari priložnost za spermije, ki je lahko kar 6 dni dolga, da najdejo pot do jajčeca. Vemo, da je okolje v nožnici kislo, da preprečuje okužbe. Zato je spermijem težko preživeti. Če pa nam na pomoč priskoči maternična sluz, lahko spermiji več dni preživijo v njej. Najlažje pa plavajo ravno v raztegljivi sluzi, ki je podobna jajčnemu beljaku.

Ovulacijski izcedek tvori okoli 95 % voda in 5 % elektroliti, organske spojine in beljakovine. Ko pa se ovulacija konča, sluz služi kot nekakšna prepreka. Progesteron deluje kot naravna kontracepcija in zniža tvorbo tega izcedka.

Pozorne pa moramo biti tudi na spremembe izcedka, kot so na primer zelena, siva ali rjava barva, različne vonjave in nepričakovane količine izcedka. To nakazuje na spremembe, ki jih je dobro predebatirati z ginekologom.

Za spremljanje ovulacije, lahko v primeru rednih menstruacij uporabiš tudi ovulacijske teste, ki jih dobiš tukaj. Pri zaključku nakupa uporabi kodo ANJA10 in prihrani 10 % vrednosti izdelka.

Webinar Zdrava maternica

24,90 

Želiš razumeti svojo maternico in kako jo lahko podpreš na naraven način? Spoznala boš znanstven vidik (hormonski, imunski in mikrobni preplet) zdravja maternice in samopomoči.