Kdaj narediti ovulacijski test in kako izgleda pozitiven rezultat – razumevanje LH dviga

Ovulacijski lističi so poleg spremljanja menstrualnega cikla (in seveda življenjskega sloga) eden najboljših načinov za povišanje možnosti zanositve. Da pa bo to res, moramo vedeti, kdaj je za opravljanje ovulacijskega testa optimalen čas. Bistvo ovulacijskih testov med poskušanjem zanositve ni, da je to dodaten vir stresa, ampak olajšanje poti do družince.

V tem prispevku lahko najdeš vse informacije o opravljanju ovulacijskih testov za natančnejše rezultate in lažje razumevanje svoje plodnosti.

Kdaj ovuliram?

Ovulacija je proces, kjer jajčni folikel, ki vsebuje spolno celico (jajčece), poči in sprosti jajčece iz jajčnika. To jajčece ulovi jajcevod, ki ni pripet na jajčnik, po katerem naprej 30 ur potuje vse do maternice. Na poti v jajcevodu lahko sreča spermije in v primeru, da jih, lahko le v tem trenutku pride do oploditve.

Da pa pride do ovulacije, mora priti do porasta hormona LH, ki ga proizvajajo možgani. Pri ženskah z rednimi menstruacijami LH doseže vrh med 12. in 16. dnevom menstrualnega cikla, ovulacija pa nato običajno nastopi od 24 do 36 ur kasneje. Naj pa omenim, da estradiol naraste malo pred LH hormonom in se prav tako lahko uporablja za sledenje ovulaciji (na primer z MaybeBaby mikroskopčkom – koda za 10 % prihranek ANJA10).

Čas LH dviga se lahko razlikuje med ženskami in samimi cikli iste ženske. Povprečna dolžina folikularne faze (prvi dan menstruacije do ovulacije) je 16,9 dni. Za ženske s tipično dolžino cikla (25 – 30 dni) pomeni povprečno dolžino 15,2 dni. Za ženske z normalno, a daljšo dolžino cikla (31 – 35 dni) je povprečna dolžina folikularne faze 19,5 dni in za ženske z normalnim, a krajšim ciklom (21 – 24 dni), je povprečna dolžina do ovulacije 12,4 dni. Če ima ženska zelo kratek cikel (15 – 20 dni) lahko pričakuje ovulacijo na 10,4 dan (ali pa pride do defekta lutealne faze), če pa ima zelo dolge cikle (36 – 50 dni) lahko pričakuje dolžino folikularne faze 26,8 dni.

Za ženske, ki želijo zanositi, je to pomemben podatek, saj je za zanositev potrebno imeti spolni odnos med plodnimi dnevi, ki so proti koncu folikularne faze menstrualnega cikla. Na samo ovulacijsko bolečino (špikanje – mittelschmerz) ali plodno sluz se pri poskušanju zanositve ni dobro zanašati.

Poleg tega je pomembno omeniti, da do ovulacije ne pride pri vseh ženskah. Nemalo žensk ima težave z ovulacijsko disfunkcijo, ki je lahko posledica različnih dejavnikov, kot so hormonska neravnovesja, stres, sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) in s starostjo povezano znižanje plodnosti. V teh primerih je včasih potrebna opora z zdravili, sprožitev ovulacije ali določene oblike zdravljenja neplodnosti oziroma postopki za zanositev.

Razumevanje LH dviga

Pomembno si je zapomniti, da sledenje LH dvigu pomaga prepoznati plodno okno. Torej obdobje v mesecu, ko je najverjetneje, da bo nezaščiten spolni odnos povzročil zanositev. Plodno okno vključuje dneve pred ovulacijo in en dan po ovulaciji (ko jajčece še potuje po jajcevodu do maternice).

To je posploševanje in teorija. V praksi pa največkrat ni tako preprosto (je že kdaj kaj bilo? :)). Poglejmo si nekaj ključnih lastnosti variacij pri LH valovanju:

 1. Čas porasta LH se lahko razlikuje od cikla do cikla in v nekaterih primerih celo znotraj istega cikla. Medtem ko se val običajno pojavi okoli 14. dne 28-dnevnega cikla, se lahko pojavi prej ali kasneje, odvisno od posameznih dejavnikov.
 2. Trajanje valovanja LH je lahko različno in se giblje od samo 12 ur do celo 48 ur.
 3. Intenzivnost porasta LH se lahko prav tako spreminja, pri nekaterih ženskah pride do postopnejšega zvišanja ravni LH, ki vodi do ovulacije, pri drugih pa se raven LH dvigne hitreje.
 4. Najvišja raven LH (maksimum) se prav tako lahko spreminja, pri čemer imajo nekatere ženske sorazmerno nizek maksimum, druge pa veliko višjega.
 5. Pogostost: Nazadnje velja omeniti, da lahko nekatere ženske doživijo večkratne poraste LH v enem samem menstrualnem ciklusu. To je pogostejše pri ženskah z nerednimi cikli ali pri ženskah, ki se zdravijo zaradi neplodnosti.

Najprej si bova ogledali, kaj so raziskovali v študiji, kjer so opazovali LH dvige 46 žensk. Glede na intenzivnost porasta so ločili dvig na dve skupini:

 • Nagel porast – v enem dnevu (42, 9 % žensk)
 • Postopni porast – v 2 do 6 dni (57,1 % žensk)

Najlažje si bova to predstavljali z grafičnim prikazom.

Sedaj pa se dajva še malo bolj zagristi v pogostost LH dvigov. Kot sem zapisala, ni nujno, da LH poraste le enkrat v posameznem menstrualnem ciklu. Vzorci so sledeči:

 • koničast – pride do dviga LH, za tem pa so vse vrednosti nižje (41,9 % žensk)
 • dvofazni – po LH dvigu sledi padec, potem pa še en dvig, ki je lahko tudi višji kakor prvi dvig (44,2 % žensk)
 • plato – po LH dvigu, ostanejo vrednosti LH hormona povišane še 2-3 dni, preden zopet padejo

Lahko pa pride tudi do večfaznega (polifaznega) dviga. V tipičnem menstrualnem ciklu bo ženska doživela en sam porast LH, ki sproži ovulacijo. Vendar, preden končni porast sproži ovulacijo, lahko v nekaterih primerih ravni LH večkrat narastejo in padejo. To se lahko zgodi zaradi različnih dejavnikov, vključno z nepravilno tvorbo hormonov, stresom ali nekaterimi zdravstvenimi težavami.

Čeprav so dvofazni in polifazni vzorci LH manj pogosti kot en dvig, niso nujno razlog za skrb. Pravzaprav nekatere študije kažejo, da so lahko polifazni vzorci povezani s povečano plodnostjo, saj lahko kažejo na močnejši odziv jajčnikov na hormonsko stimulacijo.

V nekaterih primerih večkratni skoki LH morda niso dovolj močni, da bi sprožili ovulacijo, ali pa jih spremljajo druga hormonska neravnovesja, ki preprečujejo ovulacijo. Ciklom, kjer ne pride do zadostnih skokov LH, rečemo anovulatorni cikli. Pomembno je vedeti, da so pogosti skoki LH lahko tudi znak nekaterih zdravstvenih stanj, kot sta sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) ali motnja hipofize.

Če doživljaš polifazni vzorec LH, je pomembno, da skrbno spremljaš svoj menstrualni ciklus. To lahko vključuje spremljanje bazalne telesne temperature, cervikalne sluzi ali drugih znakov plodnosti. Več o tem tukaj.

Sestavine za zanositev

Najprej potrebujemo zdravo jajčece, ki se sprosti iz jajčnika. Če se ne sprosti, do ovulacije ni prišlo. Potem potrebujemo tudi zdrav spermij, ki mora biti na pravem mestu (v jajcevodu) ob pravem kraju (tik po ovulaciji). Če se jajčece in spermij uspešno srečata, lahko pride do oploditve. A za to imata čas le med 12 do 24 ur.

A tukaj se ne konča. Oplojeno jajčece mora še vedno prepotovati iz jajcevoda v maternico oziroma maternično steno, kjer se po enem tednu lepo ugnezdi in prične dalje razvijati. Pogoj za nadaljnji razvoj je zdravo oplojeno jajčece, kar z drugimi besedami pomeni, da sta se spermij in jajčece dobro ujela in se je genski zapis lahko združil na zdrav način.

Torej za uspešno zanositev potrebujemo tudi prehodne jajcevode, dovolj odebeljeno maternično steno (7 mm ali več, optimalno nad 10 mm) in zdravo okolje v maternici. Spermiji pa lahko po nekaterih ocenah v nožnici preživijo tudi do 5 dni, kar pomeni, da je dolžina plodnega časa od 1 do 7 dni. V praksi to pomeni 5 dni pred ovulacijo in kakšen dan po ovulaciji.

Veliko žensk poroča tudi o krvavitvi po tem, ko so zanosile, a to ni menstruacija. Imenujemo jo vgnezditvena krvavitev, ki se lahko zgodi v enakem času, kakor bi se sicer menstruacija.

Za spremljanje menstrualnega cikla z željo zanositve se tako priporoča kombinacija spremljanja plodne sluzi, merjenja telesne temperature in/ali testiranja LH hormona v urinu. Tukaj najdeš primeren termometer in ovulacijske lističe (koda za 10 % prihranek je ANJA10).

Kateri ovulacijski test je primeren zame

Poznamo nekaj ovulacijskih testov: digitalne, palčice in lističe. Vsi ti zaznavajo LH dvig, nekateri tudi dvig estrogena (estron-3 glukuronida). Seveda lahko LH vrednosti preverjamo tudi pri zdravniku skozi krvni test (in doma s slino), a tukaj se bova osredotočili le na urinske teste.

 1. Ovulacijski lističi
  – na lističe se ne priporoča lulati direktno, ampak jih pomočimo v posodico z urinom
  – so cenovno zelo ugodni
  – so boljša možnost za okolje
  – višja občutljivost, zato hitreje zaznajo LH dvig pri ženskah, ki imajo normalno nižje vrednosti
  – priporočam (občutljivost 20 IU/L): testi ovulacije OneStep (koda za 10 % prihranek je ANJA10)
 2. Ovulacijske paličice
  – na paličice lahko lulamo direktno ali jih pomočimo v posodico z urinom
  – rezultat pokažejo po nekaj minutah
  – lahke za uporabo
  – priporočljivejše za ženske, ki imajo normalno povprečne ali višje vrednosti LH hormona v telesu
  – priporočam (občutljivost 40 IU/L): test ovulacije Clearblue (koda za 10 % prihranek je ANJA10)
 3. Digitalni monitor
  – spremljanje celotnega menstrualnega cikla
  – lažje zaznavanje tvojih normalnih LH vrednosti in glede na to napovedovanje ovulacije
  – zaznajo celotno plodno okno
  – priporočam: digitalni monitor plodnosti Clearblue (koda za 10 % prihranek je ANJA10)
  – priporočam za neredne cikle: digitalni monitor plodnosti Mira (poleg LH preverja tudi estrogen in progesteron)

Idealen čas za ovulacijski test

Čeprav morda mislimo, da je dobro pričeti s testiranjem malo pred ovulacijo, temu ni tako. Dolžina folikularne faze je lahko različna od cikla do cikla, kar pomeni, da lahko ovuliramo hitreje ali kasneje v menstrualnem ciklu.

Najpogosteje se tako priporoča pričeti testirati takoj po menstrualni krvavitvi (sploh, če prvič spremljamo svoj menstrualni cikel). V primeru, da že dobro poznaš svoj menstrualni cikel, lahko za LH dvig testiraš le v plodnem oknu in to 2x dnevno, da zares ujameš LH dvig (ženske, ki testirajo večkrat dnevno imajo do 71 % višjo verjetnost za zaznavanje dviga). Če lahko preveriš svoj LH dvig, si lahko povišaš verjetnost za uspešnejši spolni odnos.

Večina žensk testira svoje vrednosti LH z ovulacijskimi lističi zjutraj, ko se vstanejo. A to morda ni optimalno. Namreč, LH hormon je v urinu najvišji sredi dneva (v krvi je najvišji ponoči oziroma proti jutru), v zgodnjih popoldanskih urah oziroma okoli opoldneva (12.00 – 16.00). Tako testiranje okoli 12.00 lahko poviša verjetnost za pozitiven ovulacijski test. Je pa dobro, da vsaj 2 uri pred testiranjem omejimo tekočino, da je urin manj razredčen, saj lahko to vpliva na rezultat.

Za nekatere ženske pa je bolje, da testirajo takoj zjutraj, ko se vstanejo. Zato se priporoča opazovanje in testiranje ob različnih urah ali pa čez več menstrualnih ciklov.

Kako izgleda pozitiven rezultat ovulacijskega testa

Pozitiven je ovulacijski test z lističi, ko pokaže testno črtico temnejšo ali enako, kakor kontrolno črtico (glej sliko). Ko je rezultat pozitiven, lahko prenehamo s testiranjem.

Negativen test je drugačen pri različnih testih. V večini ne-ovulacijske LH vrednosti v folikularni fazi nihajo med 1.8 – 11.75 IU/L. Pozitiven test pa pokaže pri vrednostih od 20 IU/L navzgor (največkrat 25-40 IU/L). Odvisno kako občutljiv je test.

Zaradi tega, ker ne vemo, kakšne so naše normalne ne-ovulacijske vrednosti LH hormona, se lahko v nekaterih primerih zgodi, da ovulacijski testi ne zaznajo LH dviga. To bi pomenilo, da so naše vrednosti LH hormona lahko normalno nižje ali pa se ovulacija ne bo zgodila. V primeru, da so naše vrednosti normalno nižje, je priporočljivo uporabiti ovulacijski monitor, kakor sta Clearblue ali Mira, ki spremlja menstrualni cikel in določi plodno okno glede na individualne vrednosti. Pomembno je, da se LH dvigne vsaj za 2,5x od povprečnih vrednostih.

Potrditev LH dviga ne pomeni nujno, da se je jajčece zares sprostilo iz jajčnika. To je redko, a je možno. Zato je dobro spremljati tudi bazalno temperaturo, s katero to lahko potrdimo.

LH ovulacijski test in PCOS

Pri sindromu policističnih jajčnikov se velikokrat zgodi, da so vrednosti LH hormona že v osnovi višje. Poleg tega lahko čez cikel prihaja do večih manjših dvigov LH. To pa pomeni, da ovulacijski testi za predvidevanje ovulacije velikokrat niso ravno optimalni za uporabo.

V takem primeru je priporočljivejše sledenje menstrualnemu ciklu s pomočjo splodne sluzi (tukaj je potrebno biti pazljiva), položaja materničnega vratu in telesne temperature. Lahko pa si pomagamo tudi s digitalnim monitorjem Mira, ki zaznava LH, estrogen in progesteron, ter tako prepoznava specifičen ritem menstrualnega cikla.

Te zanima več o PCOS? Klikni tukaj.