Močna menstruacija (menoragija) – vzroki, simptomi in kaj narediti

Poznaš občutek, ko te menstruacija preseneti ob nepravem času, ti pa nisi pripravljena na celo poplavo med nogami? Morda te najprej opozori s krči, a kljub vsemu ne veš, koliko vložkov in tamponov uporabiti, da ne bi šlo čez? Vedno znova pa te menstrualna krvavitev pusti izčrpano.

Menoragija (hipermenoreja, hematomunija), ali močne menstrualne krvavitve, je pogost problem, ki prizadene številne ženske. Natančneje je pojavnost med 9- in 14-odstotna. Ta motnja lahko bistveno vpliva na kakovost življenja, povzroča anemijo in utrujenost ter vpliva na vsakodnevne aktivnosti. V tem članku bova raziskali, kaj povzroča močne menstrualne krvavitve, kako prepoznati menoragijo in kako si lahko ženske pomagamo same.

Kazalo:

 1. Kaj je menoragija?
 2. Vzroki menoragije
 3. Simptomi
 4. Samopomoč
 5. Zaključek
 6. Seznam literature

Kaj je menoragija?

Menoragija je medicinski izraz za menstrualne krvavitve, ki so močnejše in daljše od običajnih. Normalen menstrualni cikel traja od 21 do 35 dni, krvavitve pa običajno trajajo od 2 do 7 dni. Pri menoragiji pa so krvavitve tako obsežne, da ženske pogosto zamenjajo sanitarne vložke ali tampone več kot vsake 2 uri (tudi vsako uro) in krvavitve trajajo več kot 7 dni.

To si lahko predstavljamo kot krvavitev močnejšo od 80 ml, kjer v dneh krvavitve napolnimo več kot 2-3 menstrualne skodelice s prostornino 30 ml ali 8 popolnoma napitih super tamponov s prostornino 10 ml (16 navadnih s prostornino 5 ml). Marsikatera ženska to še ne jemlje kot močno krvavitev – ampak se poišče pomoč šele pri veliko večji izgubi tekočine kakor 80 ml.

Poznamo pa še druge tipe nenormalnih krvavitev:

 • polimenorija: prepogoste menstrualne krvavitve
 • oligomenoreja: neredne ali prerahle menstrualne krvavitve
 • metromenoreja: krvavitve v času med dvema menstruacijama, neredne medmenstrualne krvavitve
 • menopavzne: krvavitve, ki se zgodijo po nastopu menopavze

Vzroki menoragije

Težke menstrualne krvavitve lahko razdelimo v 9 kategorij, ki zajemajo strukturne in ne-strukturne razloge:

 • polipi
 • adenomioza
 • fibroidi
 • raki in hiperplazija
 • koagulopatije (težave s strjevanjem krvi)
 • težave z ovulacijo zaradi hipotiriodizma, hipertiriodizma, bolezni jeter ali ledvic, visokega prolaktina, PCOS
 • endometrijski (endometrij je notranja plast maternice; visoki nivoji prostoglandinov, endotelinov, estrogenov)
 • zdravila (kontracepcija in vstavki, kemoterapevtska zdravila, antikoagulanti, antidepresivi)
 • nekvalificirano

Menoragija je lahko posledica težav v medeničnem dnu, podrobneje v endometrijski votlini (meternici) zaradi fibroidov, v materničnem vratu zaradi polipov ali nasplošno zaradi nestabilnega endometrijskega tkiva. Slednje je lahko zaradi nezdravega odziva na estrogene, ki naredijo endometrijsko tkivo nestabilno, žilavo in drobljivo.

Eden izmed razlogov je tudi prekomerna telesna teža, kjer visok delež maščobnega tkiva sprošča neželeno visoke nivoje estrogenov in vnetnih molekul. V temu neravnovesju lahko prispeva tudi kronično visok stres, inzulinska odpornost, pomanjkanje hranil v telesu in porušena črevesna mikrobiota.

Velik delež žensk z močnimi menstruacijami ima težave s strjevanjem krvi. Kar 13 % takšnih žensk ima variacijo bolezni Von Willebrand, kjer se kri nepravilno strjuje. Okoli 20 % pa jih ima kakšno drugo koagulopatijo. Če imamo močne menstrualne krvavitve že od prve menstruacije dalje, se nam hitro pojavijo modrice, nam teče iz nosu kri vsaj 1x mesečno, nam pogosto krvavijo dlesni, imamo v družini težave s strjevanjem krvi in smo v primeru operacije imele težave s krvavitvijo, bi bilo dobro preveriti verjetnost za koagulopatijo pri zdravniku.

Zdravo strjevanje krvi je za uravnavanje menstruacije nujno potrebno, a tudi nekatera zdravila lahko vplivajo na trombocite in faktorje strjevanja krvi. Takšna zdravila so na primer antikoagulanti (Wrfarin, aspirin, clopidogrel …), oralna in medicinska kontracepcija, tamoxifen, triciklični antidepresiji, antipsihotiki in kortikosteroidi.

Močne menstruacije so lahko povezane s povišanimi vrednostmi omega 6 maščobne kisline s poimenovanjem arahidonska kislina v meterničnem tkivu. Ženske imajo višje nivoje določenih prostoglandinov – tkivnih hormonov, ki nastajajo iz arahidonske kisline in so v veliki meri odgovorni za pretirano krčenje maternice. Kot protiutež arahidonske kisline (ki jo v telesu vseeno potrebujemo) so omega 3 maščobne kisline. Med temi mora vladati ravnovesje.

Samopomoč

Najprej je pomembno, da znamo določiti vzrok močnih menstruacij. Vedno ne gre, a lahko poskusimo. To pomeni, da opravimo pregled pri zdravnikih – od krvnih preiskav do fizičnega pregleda. Z ultrazvokom ginekolog preveri prisotnost lezij, velikost in obliko maternice, s krvnimi preiskavami pa preverimo zdravje ščitnice in jeter, ter parametre slabokrvnosti, hemogram in preverimo nosečnost ali prisotnost spolno prenosljivih bolezni. Preverimo pa tudi verjetnost za koagulopatije.

V primeru slabokrvnosti je za prvo pomoč najprej pomembno urediti to. Če je pomanjkanje železa hudo, nas zdravnik napoti na intravenozno (IV) terapijo ali pa nam predpiše zdravila. Ob manjšem pomanjkanju si lahko pomagamo sami s prehranskimi dopolnili. Pozorni pa moramo biti tudi na druge razloge slabokrvnosti, ki jih močne menstruacije lahko zakamuflirajo. Več v blogu spodaj.

V primeru težav s ščitnico moramo najprej nasloviti življenjski slog (predvsem spanec in prehrano) in morda poiskati pomoč tudi v zdravilih.

Velikokrat se menstruacije spremenijo z zanositvijo oziroma po porodu. Za zmanjšanje moči krvavitve pa se uporabljajo tudi protibolečinske tablete, ki se jemljejo prvih nekaj dni krvavitve, četudi ni bolečin, saj znižajo tvorbo prostoglandinov.

Druge metode pomoči so: kirurško, oralna kontracepcija in/ali progesteron.

Naj pa opozorim, da se ženskam z težkimi menstrualnimi krvavitvami odsvetuje jemanje določenih prehranskih dopolnil, kakor je CoQ10. In čeprav zdravilo aspirin znižuje prostoglandine, moramo zaradi njegove lastnosti redčenja krvi biti z uporabo previdni.

Naravni pristop

 1. Podpora estrogenske presnove
  Estrogen se presnavlja s pomočjo jeter in črevesja. V jetrih postane neaktiven, čez črevesje pa se izloči ali reaborbira. Zato je ključno, da jetra podpremo z barvito prehrano in začimbami, črevesno mikrobioto pa podpiramo s fermentiranimi živili, križnicami, kolagenom in čim manj predelano hrano. Jetra za svoje delovanje potrebujejo tudi B-vitamine in glicin. Sicer pa si lahko pomagamo tudi z uživanjem fitoestrogenov iz prehrane, kot so lanena semena, fermentirana soja in podobno.
 2. Izogibanje alkoholu
  Alkohol očitno zelo slabo vpliva na jetra, prav tako pa vpliva na presnovo hormonov. S tem ustvarja hormonsko neravnovesje in povišuje vnetja v telesu. Ne le to, negativno vpliva tudi na črevesno mikrobioto.
 3. Podpora presnovi železa
  Z močnimi menstrualnimi krvavitvami z elektroliti izgubljamo tudi železo, kar pa lahko dodatno poveča moč krvavitve. Več o anemiji tukaj in tukaj.
 4. Jesti dovolj taprave hrane
  V današnjem času je problem, da jemo premalo. Da, premalo – hranil. In jemo preveč kalorij. Torej preveč procesirane hrane, ki zagotavlja visoko energijsko vrednost, medtem ko smo podhranjeni hranil. Zato je za podporo telesa ključnega pomena izbira polnovredne hrane.
 5. Nižanje prostoglandinov
  Z nižanjem vnetij v telesu v bistvu nižamo količino vnetnih molekul. Najlažji način je s prehrano, gibanjem in zadostnim kvalitetnim spancem, ter seveda dobrimi medsebojnimi odnosi in voljo do življenja. Lahko pa si pomagamo tudi z magnezijem, kurkumo (pazi, da se ne uživa istočasno z železom), omega 3 in ingverjem.
 6. Podpora ščitnici
  Tukaj je najpomembneje, da uredimo spalno rutino, saj se težave s ščitnico pogosto pričnejo s kronično motenim spalnim ritmom. Pri zdravju ščitnice damo večji poudarek tudi na umirjanje živčnega sistema, selenij in jod.
 7. Podpora energijskim presnovnim potem
  Pomembno je, da z zdravim življenjskim slogom podpremo tvorbo celične energije in porabo le-te. To pomeni, da popravimo svoja hranilna pomanjkanja in ne jemo v energijskem presežku.

Zaključek

Menoragija je resno stanje, ki lahko močno vpliva na življenje ženske v času menstruacije. S pravilno diagnozo in zdravljenjem, pa tudi z ustrezno samopomočjo, je mogoče obvladovati simptome in izboljšati kakovost življenja. Če imaš močne menstrualne krvavitve, se posvetuj z zdravnikom, da ugotovita vzrok in najdeta najboljšo možno pot k boljšemu zdravju.

Literatura

 1. Shirvani MA, Motahari-Tabari N, Alipour A, Shakiba M. The effect of ginger (Zingiber officinale) on heavy menstrual bleeding: A randomized, placebo-controlled, double-blind clinical trial. Phytother Res. 2015 Mar;29(3):367-373. doi: 10.1002/ptr.5263.
 2. Eshaghian R, Mazaheri M, Ghanadian M, Rouholamin S, Feizi A, Babaeian M. The effect of frankincense (Boswellia serrata, oleoresin) and ginger (Zingiber officinale, rhizoma) on heavy menstrual bleeding: A randomized, placebo-controlled, clinical trial. Complement Ther Med. 2019 Feb;42:42-47. doi: 10.1016/j.ctim.2018.09.022. Epub 2018 Sep 27. PMID: 30670277.