N-acetil-L-cistein (NAC) in plodnost

Anja Kikl NAC N-acetil-L-cistein N-acetyl-L-cystein in plodnost zanositev PCOS sindrom policističnih jajčnikov

NAC je prehransko dopolnilo, ki so ga v zadnjih dveh letih američani pričeli umikat iz polic, saj ima preveč pozitivnih lastnosti in zelo malo stranskih učinkov. Če te zanima, zakaj so se tako odločili in kakšno vlogo to igra pri ženski in moški plodnosti, zanositvi in sindromu policističnih jajčnikov, beri dalje.

Kaj je NAC

N-acetil-L-cistein je oblika aminokisline L-cisteina, ki je oblikovana tako, da po zaužitju zlahka preživi kislo okolje želodca. V laboratoriju je torej ustvarjen iz L-cisteina, ki v telesu sodeluje pri tvorbi močnega antioksidanta glutationa. Ta pa v telesu dela male čudeže, namreč sodeluje pri tvorbi DNK, vpliva na gene in brani spermije in jajčeca pred poškodbami od prostih radikalov in toksinov.

Cistein je aminokislina, ki vsebuje žveplo. Zato ga najdemo v živilih:

  • meso,
  • jajca,
  • mlečni izdelki,
  • sirotka (whey proteini),
  • ovseni kosmiči,
  • sončnična semena,
  • tofu, tempeh,
  • seitan,
  • dateljni,
  • stročnic (leča, čičerika, grah …),
  • zelenjave (paprika, česen, čebula, zelje …) in
  • križnic (brokoli, cvetača, ohrovt, zelje …).

Ravno zaradi vsebnosti žvepla je potrebno, da so ljudje z občutljivim ali razdražljivim črevesjem pazljivi z uporabo NAC-a ali na splošno cisteina.

Po drugi strani pa pomanjkanje žvepla vodi v:

  • akne,
  • artritis,
  • lomljive nohte in lase,
  • depresijo,
  • eksema,
  • srbečo kožo in lasišče,
  • migrene in glavobole,
  • izgubo spomina,
  • težave s prebavili,
  • počasno celjenje ran in
  • izpuščaje.

Raziskave kažejo, da ima NAC potencial izboljšati inzulinsko resistenco, kar pomaga uravnavati nivoje krvnega sladkorja. Študije, ki so opazovale ženske s PCOS, so pokazale izboljšanje počutja in zdravja reproduktivnega sistema, saj so se s pomočjo NAC-a povišale vrednosti glutationa v njihovih telesih.

Poleg tega je N-acetil-L-cistein tudi mukolitik, kar pomeni, da izsušuje in tanjša sluznico. Kar je super za težave s sinusi ali pri respiratornih infekcijah, tudi pri PCOS, a daljša uporaba lahko vodi v suhost oči, krvavitve iz nosu in poviša prepustnost črevesne stene.

NAC se uporablja za:

  • prva pomoč pri zastrupitvi s paracetamolom
  • za povišanje nevrotransmiterjev dopamin in serotonin
  • pomoč pri izkašljevanju zaradi kajenja ali pa za odvajanje od kajenja
  • pozitivni učinki se kažejo pri otrocih z avtizmom
  • pozitivni učinki za moške s počasnim gibanjem spermijev
  • pozitivni učinki pri ženskah s PCOS ali nepojasneno neplodnostjo
  • prva pomoč pri prehladu ali Koroni

Bistvo uporabe N-acetil-L-cisteina je tako v tem, da ima potencial povišati vrednosti glutationa v telesu. Ali je res tako lahko, kot jemanje prehranskega dopolnila? Ne, potrebno je vedeti več. Raziskave si niso enotne, saj velikokrat ne preverjajo telesne vsebnosti tudi drugih aminokislin, vitaminov in mineralov, ki sodelujejo pri uporabi NAC-a.

Kaj je glutation

Glutation je ”mother of antioxidants, the master detoxifier and maestro of the immune system”, kar pomeni, da je mati vseh antioksidantov, mojster detoksifikacije in maestro imunskega sistema. Antioksidant pomeni nekaj, kar vzame molekulo kisika (ki povzroča oksidacijo) in jo naredi manj reaktivno, torej manj uničujočo.

Ta naš močan antioksidant najdemo v celici in sicer v:

  • citosolu (znotrajcelična tekočina),
  • endoplazmatskemu retikulumu,
  • mitohondrijih in
  • jedru.

Naloge glutationa:

  • pomaga izločevati arzen iz telesa,
  • pomaga nevtralizirati formalaldehid in plin klorin,
  • brani pred težkimi kovinami in ksenobiotiki,
  • brani spermije in jajčece pred poškodbami ROS (reactive oxygen spieces),
  • sodeluje pri metilaciji (izražanju genov), pri sintezi DNK in sintezi beljakovin,
  • sodeluje pri rasti in delitvi celic,
  • pomaga regulirati celično smrt poškodovanih celic,
  • vpliva na celično komunikacijo in sodeluje pri imunskem odzivu in tvorbi citokinov (posredniki med elementi imunskega sistema),
  • vpliva na balans kalcija,
  • uravnava presnovne poti,
  • sodeluje pri tvorbi celične stene (citoskelet),
  • sodeluje pri zlaganju beljakovin (protein folding) in vnetjih,
  • pomaga dovajati vitamin B12 do celic,
  • sodeluje pri tvorbi dopamina in serotonina (s pomočjo metionina),
  • vpliva na zdravje srča in ožilja (s pomočjo došikovega oksida (NO)),
  • vpliva tudi na gene, ki narekujejo imunski odziv telesa.

Glutation je tripeptid, kar pomeni, da je sestavljen iz treh peptidov (aminokislin). Te so glutamat, glicin in L-cistein. Najdemo ga tako v naših telesih in tudi v hrani. Viri glutationa so tako na primer špinača, avokado, šparglji, križnice in meso. Pri tem je ključno, da je naše telo sposobno tvoriti dovolj želodčne kisline, ki nam pomaga absorbirati mikrohranila.

Tvori pa se v telesu lahko tudi iz homocisteina, ki ga poznamo kot krvni marker za povišana vnetja v telesu. Namreč, če si gremo v laboratorij testirati kri in pokaže višje vrednosti homocisteina, lahko posumimo na povišano potrebo po glutationu, na pospešeno razgradnjo beljakovin ali pa na pomanjkanje določenih B vitaminov. Testiramo pa si lahko tudi GGT test, ki je primarno mišljen za zdravje jeter, a nam bo dal smernice za nivo glutationa v telesu.

Pomanjkanje glutationa:

  • utrujenost,
  • pomanjkanje energije,
  • slab spanec,
  • megleno razmišljanje,
  • nizek imunski sistem,
  • kronična vnetja,
  • slabši vzorec sperme,
  • težave z zanositvijo …

Glutation in vnetja

Prekomeren oksidativni stres zaradi nezdravega načina življenja ali bolezni je glavni voditelj vnetij v telesu. Vnetja se sicer dogajajo neprestano, kar je tudi nujno in normalno za preživetje. A ko je vsega preveč, telo ne deluje kot bi bilo potrebno. Ta oksidativni stres potem vpliva na mikro-okolje v jajčnih foliklih, v katerih je jajčece, na mikro-okolje v jajcevodih in trebušni votlini.

Vse to pa direktno vpliva na:

  • kvaliteto jajčeca (celična membrana, mitohondriji, DNK),
  • interakcijo med jajčecem in spermijem (oploditev),
  • združitev genetike v oplojenem jajčecu,
  • implantacijo in
  • zgoden ravoj zarodka.

Sperma

Spermiji so še posebej občutljivi na oksidativen stres, saj vsebujejo velike količine omega 3 maščobnih kislin, ki se ob prisotnosti oksidativnega stresa hitro poškodujejo.

V spermi današnjih moških najdemo vedno več markerjev oksidativnega stresa, posledično pa tudi nenormalno oblikovanih spermijev. To se lahko zgodi zaradi povišanega vnosa sladkorja in oksidiranih jedilnih olj, kroničnega stresa, pomanjkanja gibanja in slabega spanca.

Vsebnost glutationa v telesu oziroma v spermi je ekstremno pomembna za zdravje spermijev in njihovo mobilnost.

Jajčniki

Oksidativen stres je v manjši meri nujen za hormonsko signalizacijo, dozorevanje jajčeca, rast in razvoj folikla, delovanje jajcevodov, pravilno tvorbo hormonov v jajčnikih, pravilne spremembe v maternični steni skozi menstrualni cikel, sprožitev poroda in še več funkcij povezanih s samo nosečnostjo.

A povišan oksidativni stres je problem. To je še posebej jasno ženskam s PCOS (sindrom policističnih jajčnikov) in ženskam z endometriozo, kjer opazimo, da endometrijsko (notranja plast maternične stene) tkivo drugače metabolizira glutation.

Kaj moraš nujno vedeti

Glutation in NAC se lahko suplementirata, a ne na pamet! Pomembno je, da veš kaj vse spada zraven.

Na policah trgovin je ogromno prehranskih dopolnil, ki obljubljajo rezultate. Ali jih res lahko zagotovijo? Glutation se velikokrat nahaja v obliki kapsul, ki so pravzaprav močno neučinkovite, saj se raztopijo v želodcu in povzročijo razpad glutationa na njegove komponente. Te komponente so glicin, cistein in glutamat, ki se potem absorbirajo ločeno. Telo jih mora znova združiti. To pa ni učinkovino, sploh, če že imamo prvotno težavo v genetiki ali okolju, ki nam prepričuje, da bi telo združevalo te komponente na zadosten način.

Prenizek ali previsok glutation (glutamyl cysteiny lglycine) v možganih dvigne glutamat, ki pospeši sproščanje kalcija. To povzroča huda vnetja. Glutamat pa v telesu dvignejo tudi sulfiti, ki se nahajajo na primer v rdečem vinu. To lahko povzroči težave z dihanjem.

Kaj pa NAC? To je vse prepleteno. Če vnašamo NAC, ki daruje cistein, moramo imeti tudi zadostne količine glicina in glutamata. Slednji večinoma ni problem, glicin pa je.

Glicin se nahaja v:

  • želatina oziroma kuhan kolagen,
  • kostna juha (najboljši vir kolagena),
  • koža na piščancu (zato se ne priporoča odstranjevanje kože pred pečenjem),
  • meso,
  • stročnice,
  • špinača,
  • vodna kreša …

Vemo, da imajo ljudje z artritisom oziroma ljudje z avtoimunimi boleznimi povišane vrednosti cisteina. Previsoke vrednosti cisteina tako postanejo reaktivne (sploh, če imamo ob tem še povišano železo). Torej, kaj narediti?

Glutation v obliki prehranskih dopolnil je torej neuporaben – v večini primerov. Obstaja pa t.i. liposomalna acetilna oblika glutationa. Tole je pa drugačna igra. Ker je v acetilni obliki, pomeni, da je obstojen na kislost želodčne kisline. Je pa zopet zaradi žvepla problem, če imamo razdražljivo črevesje. Malo boljši pristop je mazanje glutationa na kožo v obliki mazil ali pa intravenozno skozi transfuzijo. A kljub vsemu imamo lahko stranske učinke.

Stranski učinki dodajanja glutationa skozi prehransko dopolnilo lahko vodijo v:

  • glavobol,
  • anksioznost,
  • utrujenost,
  • razdražljivost,
  • mišične bolečine,
  • insomnijo,
  • težko dihanje,
  • težave s kožo,
  • izpuščaje.

Ok, kaj pa sedaj?

Pomembno je poznati presnovno pot glutationa! Da, NAC je lahko zelo uspešen pri zviševanju glutationa v telesu, prav tako je lahko uspešno liposomalno acetilno prehransko dopolnilo glutationa. Ampak nič nam ne pomagata, če nimamo urejenih osnov.

Z osnovami pa mislim zadostne količine aminokislin, vitaminov in mineralov v telesu. Med te sodijo glicin, elektroliti (med njimi magnezij), molbiden (sploh, če smo senzitivni na sulfite), vitamin B2, selenij, mangan, sulforofan, cink, vitamin B6, vitamin B12, vitamin B9, vitamin C in vitamin D. Prav tako je dobro pomisliti tudi na omega 3 maščobne kisline, CoQ10, astaksantin in kreatin.

Vitamin D in glutation sta v telesu kolinearna. To pomeni, da sta istočasno povišana ali istočasno znižana. Zato je zelo dobro razmisliti o vrednostih vitamina D v telesu, prav tako pa se izplača preveriti ali naše pomanjkanje vitamina D ni zaradi samega pomanjkanja, ampak zaradi kroničnih vnetij v telesu. Ta vnetja pa lahko nastanejo zaradi genske predispozicije, bolezenskega stanja, slabe prehrane, kroničnega stresa, premalo gibanja in slabega spanca.

Ko imamo te osnove urejene z uravnovešeno, pestro in raznoliko prehrano, se lahko dalje pogovarjamo o suplementaciji. V takem primeru mi je zelo všeč prehransko dopolnilo NAC + glicin, ki je veliko bolj cenovno dostopno kot liposomski acetil glutation.

Moja izbira je ta, klikni tukaj.