PCO – policistični jajčniki: Kaj so folikli in koliko foliklov je normalno

Ko raziskuješ o svoji plodnosti, se lahko prehitro počutiš zmedena glede terminologije. Nič ni popolnoma jasno in veliko virov uporablja drugačne izraze. Želiš vedeti, kaj se dogaja z jajčniki, folikli in jajčeci, a nikjer ne izveš direktnih odgovorov na svoja vprašanja.

V tem blogu se razpišem o pogostih vprašanjih in odgovorih, ki jih ženske iščemo o ovulaciji, jajčnikih, bolečih ovulacijah in neznačilnih krvavitvah. Če imaš policistične jajčnike ali ne, ti bodo odgovori pomagali bolje razumeti, kaj se dogaja s tvojimi jajčniki skozi menstrualni cikel.

In kaj je za žensko zdravje v reproduktivnih letih najpomembneje? Da ima ovulacijo. Če ni ovulacije, tudi menstruacije ne bo. To pa je jasen znak, da se z našimi hormoni nekaj dogaja.

Ovulacija je tisti del menstrualnega cikla, ko največji folikel poči in spusti jajčece, da se lahko oplodi. Ko se gre za zdravje žensk, je znanje zares dobro orodje, saj nam pomaga razumeti svoje telo in hormone, ki so povezani z možnostjo zanositve, uravnavanjem apetita in zniževanjem stresa.

Kaj so jajčni folikli?

Folikel je majhna vrečkica s tekočino, ki vsebuje nerazvito jajčece. Ženska vstopi v puberteto z od 300,000 do 400,000 folikli. Vsak menstrualni cikel se izbere nekaj foliklov, ki vsebujejo jajčeca, da prično rasti in dozorevati. Vsa pa ne pridejo do konca dozorevanja, izbere se najmočnejši folikel in ta dozori. Pri dozorevanju foliklov nam pomaga hormon FSH. Pri ovulaciji pa sodeluje še hormon LH, ki na hitro poraste okoli 24-36 ur pred ovulacijo in sproži proces, kjer folikel poči in spusti jajčece iz jajčnika.

Koliko jajčec je v enem foliklu?

Praviloma je eno jajčece v enem foliklu, zato pogosto srečamo izraza jajčece in folikel kot sopomenki. A nista. Jajčece je središče folikla, ki ga obdaja tekočina in je primer ženske spolne celice, ki jo imenujemo ovum ali oocita.

Koliko foliklov dozori vsak mesec?

Vsak menstrualni cikel okoli 6-10 foliklov prične dozorevati. Večinoma le en folikel popolnoma dozori, ostali pa počasi usahnejo. To se zgodi okoli ovulacije – kdaj je ovulacija, je odvisno od posameznice.

Zakaj je pomembno vedeti o foliklih?

Zdravje foliklov in njihova velikost so pomembni del ženske plodnosti. Ženska se rodi s doživljenjsko zalogo foliklov in jajčec, s prvo menstruacijo pa se izbere prvi folikel, ki dozori. S starostjo upadata kakovost in število foliklov in s tem jajčec, zato je starejšim ženskam teže zanositi ali pa imajo večje možnosti za splav in genske napake.

Hormonska analiza, kjer testiramo Anti-Mullerjev hormon, nam pove stanje v jajčnikih, torej nakaže kolikšne možnosti še imamo za zanositev.

Ali bodo vsi folikli spustili jajčece?

Če pride do ovulacije, bodo dominantni folikli vsak menstrualni cikel spustili jajčece. Je pa spet drugo vprašanje, če bo to jajčece dovolj zrelo ali dobre kvalitete za oploditev.

Kvaliteto jajčec lahko povišamo s zdravim življenjskim slogom, torej z zagotavljanjem vseh hranil, ki jih naše telo potrebuje v različnih fazah menstrualnega cikla. Točno v to se poglobiva tudi na coachingu za zdravje, kjer pokažem in obrazložim vse kar mora ženska vedeti o uravnavanju svojega edinstvenega menstrualnega cikla.

Koliko foliklov je normalno?

Koliko foliklov je v vsakem jajčniku je težko reči, saj jih je težko prešteti zaradi njihove velikosti. Vse folikle, ki ne prično dozorevati, imenujemo primodalni folikli. Ti so tako majhni, da jih ne moremo zaznati z nobenim testom. Tistim 6-10 foliklom, ki prično vsak menstrualni cikel dozorevati in jih lahko zaznamo z ultrazvokom pa rečemo antralni folikli. Število antralnih foliklov lahko niha vsak menstrualni cikel.

Kako hitro jajčni folikli rastejo?

Folikli prično dozorevati nekaj mesecev preden se izbere glavni folikel, ki je pripravljen, da spusti jajčece. V naših jajčnikih je ob določenem času več foliklov v različnih stopnjah dozorevanja. Na vseh stopnjah pa je nujno potrebno zagotavljati kvalitetna makro in mikro hranila.

Velikost foliklov za ovulacijo

Čeprav velikost folikla ne pomeni vedno zrelega jajčeca, je povprečen diameter največjega folikla pred ovulacijo med 18 in 24 mm. Antralni folikli so velikosti med 2 in 18 mm.

Koliko foliklov ostane pri 30-ih?

Število jajčec in njihova kvaliteta je odvisna od starosti, zdravja in življenjskega stila ženske. Ključ je kvaliteta jajčec, saj večje število jajčec ne pomeni nujno večje možnosti za oploditev.

Kako folikli vplivajo na moje možnosti za zanositev?

Ženska plodnost je odvisna od kvalitete jajčeca in števila foliklov, ki jajčeca vsebujejo. Treba se je zavedati, da folikli vsebujejo nezrela jajčeca, ki še morajo zrasti in dozoreti do optimalne velikosti za ovulacijo. Večje število foliklov poviša možnost, da bo vsaj eno jajčece zdravo in imelo višje možnosti za oploditev.

Kvaliteta jajčec je odvisna od starosti ženske in predvsem od življenjskega stila. Starejše kot smo, manj kvalitetna so naša jajčeca. Po 35. letu kvaliteta jajčec precej upade.

Kaj je PCO?

Z uporabo ultrazvoka lahko policistične jajčnike (PCO) diagnosticiramo, ko je v posameznem jajčniku več kot 12 ali več foliklov velikosti diametra 2-9 mm in, ko je povišana prostornina posameznega jajčnika nad 10 ml. Za diagnozo PCO mora biti višje število foliklov v obeh jajčnikih, ne le v enem.

Kako PCO vpliva na plodnost?

Policistični jajčniki vsebujejo povišano število foliklov s spremenjeno strukturo folikelne ovojnice in zadebeljeno steno jajčnikov. Ženske s PCO nimajo znakov kot pri PCOS (sindromu policističnih jajčnikov) in tudi težav z zanositvijo po navadi ni, saj ovulirajo normalno.

Kaj je PCOS?

Sindrom policističnih jajčnikov definiramo kot povezavo vsaj dveh simptomov izmed spodnjih treh:

 • PCO
 • Povišani androgeni (testosteron, DHEA, DHEA-S, androstenon)
 • Neredne ali odsotne menstruacije

Vidimo, da pri PCOS poleg policističnih jajčnikov nastopa tudi hormonska komponenta, zaradi katere se lahko pojavijo težave z zanositvijo. Kako si pomagati z urejanjem vsakdana, lahko prebereš tukaj, kako s prehrano in gibanjem pa tukaj.

Boleča ovulacija

Nekatere ženske poleg jajčastega izcedka iz nožnice med ovulacijo doživijo tudi bolečine oziroma krče podobne menstrualnim krčem. So pa lahko prisotne tudi boleče ali povečane prsi, bolečine v spodnje delu trebuha, bolečine materničnega dna, napihnjenost in povišan srčni utrip. Potrebno je razmisliti o življenjskih navadah glede prehrane, spanca, stresa in gibanja.

Krvavitev med ovulacijo

Okoli 5 % žensk opazi pred/med/po ovulaciji krvave madeže, ki izgledajo kot zelo rahla menstruacija. Ovulacijska krvavitev se pojavi ob spremembi hormonov, ki se zgodi tik pred ovulacijo. Druga možnost je tudi zanositev – krvavi madeži se lahko pojavijo tudi ob vsaditvi jajčeca v maternično steno in lahko trajajo dva dni. Tretja možnost so težave s PCOS, ko ovulacije ni in se pojavi krvav izcedek v sredini cikla.

Druge možnosti:

 • zunaj maternična zanositev,
 • težave z jetri ali ledvicami,
 • težave s ščitnico,
 • predmenopavza,
 • infekcija,
 • pozabljen tampon,
 • hormonska kontracepcija,
 • predrakave celice materničnega vratu ali maternice,
 • rak,
 • zdravila pri zdravljenju raka.

Nenormalna krvavitev

Obisk zdravnika je potreben, če:

 • močni simptomi med ovulacijo,
 • močnejša krvavitev med ovulacijo,
 • krvavitev ni posledica ovulacije ali menstruacije,
 • dolge, močne menstruacije,
 • ni menstruacije.