Imam PCOS in želim otroka, kaj moram vedeti?

Imam PCOS in želim otroka, kaj moram vedeti? - Anja Kikl prehransko svetovanje za ženske s PCOS

Večina žensk si želi in pričakuje imeti otroke. Ženske, ki imajo kronične reproduktivne težave, kot je sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) pa pogosto spremljajo skrbi ravno glede zanositve.

PCOS je kompleksna hormonska motnja, ki za sabo pusti marsikatero srčno bolečino. Čeprav je s PCOS težko, se lahko za omilitev simptomov in izboljšanje zmožnosti za zanositev naredi marsikaj.

Večina žensk ima povišan hormon LH (luteinizirajoči hormon), ki sicer signalizira ovulacijo, a ne ob porušenem ravnovesju s hormonom FSH (folikel stimulirajoči hormon), ki je pomemben za delovanje jajčnikov.

Ženske s PCOS imajo tudi znižan estrogen, znižan progesteron in povišane androgene (testosteron, androstenedion, DHEA, DHT). Zaradi teh hormonskih neravnovesij, imajo ženske s PCOS pogosto odsotne ovulacije in s tem menstruacije. Ovulacija pa je nujna za zanositev.

Medtem, ko je zanositev s PCOS možna, velikokrat traja dlje časa ali pa je potrebno dodatno vodstvo ali zdravljenje.

Kako povišati možnost za zanositev?

Kot velja za čisto vsako žensko, je tudi za žensko s sindromom policističnih jajčnikov pomembno, da je najboljšega možnega zdravja že preden se odloči za zanositev. To dvigne možnost za zanositev in da otročku najboljši možni začetek življenja.

Po celem svetu velja znanstveno-dokazana metoda za uravnavanje hormonskega ravnovesja in izboljšanje plodnosti. Imenuje se ”zdrav življenjski slog”, kar pomeni, da je potrebno uživati uravnovešeno prehrano polno hranil, vaditi ravno dovolj za svoje telo, dovolj spati, imeti uravnovešen mindset in ohranjati zdravo telesno težo (vem, vse to je lahko obremenjujoče, zato je priporočeno imeti oporo).

Prvi korak je pogovor z izbranim ginekologom, ki ženski razloži biologijo telesa in, ki ji takoj ne ponudi kontracepcije, ampak opiše potencial življenjskega sloga pri obvladovanju PCOS. Morda jo tudi napoti do nutricionista, coacha, dietetika ali osebnega trenerja, ki se spozna na ženski cikel in sindrom policističnih jajčnikov.

Drugi korak je spremljanje menstrualnega cikla in spoznavanje ovulacije. Tiste, ki vedo, kdaj ovulirajo, si lahko povišajo možnost za zanositev s spolnim odnosom med plodnimi dnevi menstrualnega cikla. Te določimo na podlagi bazalne temperature, maternične sluzi in položaja materničnega vratu. Več o tem sem pisala tukaj.

POMEMBNO: Če ženska zanosi, PCOS ne vpliva na število otrok. Ženske s PCOS ali brez imajo lahko enako število otrok.

Kakšne so moje možnosti?

Če si že vsaj 12 mesecev poskušala zanositi, je čas, da poiščeš pomoč strokovnjaka, ki se spozna na sindrom policističnih jajčnikov. Če imaš neredne menstruacije, pomeni, da so neredne tudi ovulacije. Morda so ovulacije povsem odsotne. Za urejanje menstrualnega cikla in pridobitev ovulacije je tako pomembno zaživeti zdrav življenjski slog in imeti oporo s strani coacha ali nutricionista.

Zanositev je pri večini žensk s PCOS že mogoča z uravnavanjem krvnega sladkorja, ureditvijo spanca, gibanjem in z uravnavanjem stresa. Vsaka posameznica pa lahko ogromno odnese tudi s prilagojenim protokolom prehranskih dopolnil.

Če se zgodi, da modifikacija življenjskega sloga ne zaleže, se ovulacijo spodbudi tudi z zdravljenjem. Ženska zaužije (ali injecira) predpisano zdravilo s strani ginekologa. Ta intervencija spodbudi jajčnike k sprostiti jajčeca.

Če še to ne deluje, je naslednji korak IVF (in vitro fertilization). To je podporna metoda reprodukcije, ki pomeni združitev jajčeca in spermija zunaj telesa. Po zunajtelesni oploditvi vstavijo eno ali več oplojenih jajčec v žensko maternico, kjer se zarodek lahko razvija dalje.

Ženska med IVF postopkom prejme nekaj injekcij, ki stimulirajo jajčnike k proizvodnji večjega števila dozorelih jajčec. Ko dozorijo, jih odstranijo iz jajčnika in oplodijo. Oplojena jajčeca se ali vstavijo v maternično steno ali pa zamrznejo.

Čeprav je IVF za večino žensk varna metoda, lahko povzroči tudi neželene stranske učinke. Eden izmed njih je hiperstimulacija jajčnikov zaradi viška hormonov. Sindrom hiperstimulacije jajčnikov povzroči, da se jajčniki nabreknejo in postanejo boleči. Prisotne so lahko tudi bolečine v trebuhu, slabost, bruhanje, krvni strdki in hitro pridobivanje na telesni teži.

Kljub temu, da obstajajo možnosti za zanositev s pomočjo tablet ali injekcij, je edina metoda brez stranskih učinkov prilagojena prehrana.

Anja Kikl,
coachinja in svetovalka za zdravje žensk