Prehrana in lasje

Lepe in močne lase povezujemo s plodnostjo.

Ni čudno, da so močni in gosti lasje tako lepi, ko pa so izraz zdravja. Vsaj tako so verjeli od nekdaj. In deloma je res – v kolikor prihaja do sprememb, so lasje lahko dober pokazatelj zdravstvenega stanja.

Najprej moramo vedeti ključno stvar. Ključna stvar pa je ta, da se spremembe na laseh začno pojavljati kot eden izmed prvih znakov pomanjkanja hranil v telesu. Pomanjkanje lahko pomeni pomanjkanje beljakovin, ki so osnovni gradniki naših celih, ali pomanjkanje mikroelementov, kot so vitamini, minerali in kovine.

Pomanjkanje beljakovin

Ko nam primanjkuje beljakovin, so naši lasje suhi in lomljivi ali mehki in tanki. Lahko nam celo odpadajo. Tudi obrvi nam lahko v takem primeru izdajo marsikaj. Namreč, lahko začno odpadati ali izgledajo košate kot metla ali pa se celo posvetlijo. Obrvi in lasje se lahko posvetlijo zaradi vpliva beljakovinskega pomanjkanja na melanin, ki nam daje barvo.

Pomanjkanje cinka

Neuživanje mesa ali rib lahko vodi v pomanjkanje cinka, sploh, če se uživa večje količine (brez, da bi bilo naše telo privajeno) stročnic, ki vsebujejo fitate, ki zavirajo absorpcijo cinka. Nezadostna absorpcija se lahko zgodi tudi pri težavah s črevesjem in cistično fibrozo.

Po drugi strani pa lahko pride do pomanjkanja tudi zaradi povišanega izločanja cinka iz telesa kot se dogaja v primeru alkoholizma, opeklin, bolezni, infekcij, nosečnosti ali anoreksije nerviose. Znižane vrednosti cinka v telesu so lahko posledica uporabe diuretikov, valproične kisline, penicilamina ali kontracpcijskih tabletk.

Pogost znak pomanjkanja cinka je poleg driske in dermatitisa tudi odpadanje las. Zanimivo je, da pravzaprav ne poznamo mehanizmov delovanja cinka na lasni folikel, da bi zagotovo vedeli, kako je cink povezan z lasmi.

Pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin

Pomanjkanje maščobnih kislin lahko kaže podobne znake kot pomanjkanje cinka in nastane, ko v telo ne vnesemo dovolj linolne in linolenejske kisline ter dolgoverižnih polinenasičenih maščobnih kislin, ki so ekstremno pomembni sestavni deli zunanje plasti kože. Pomanjkanje se kaže kot izpadanje las in obrvi ali posvetlitev le-teh.

Pomanjkanje selenija

Selenij je element, ki se nahaja v zemlji in je esencialen (nujen) za preživetje. Je komponenta vsaj 35 različnih beljakovin v telesu, od katerih je večina encimov. Od selenija je odvisen tudi pomemben metabolni sistem, ki ga imenujemo presnova glutationa (najmočnejši antioksidant v našem telesu). V primeru nizkih vrednosti selenija, se poviša tvorda glutationa, kar telo zazna kot vnetje.

Pomanjkanje se kaže podobno kot pomanjkanje cinka, torej hipopigmentacija (posvetlitev) las in kože. Kazati se lahko začne po enem ali mnogo letih. Kako pomanjkanje selenija posvetli barvo las je še neznano, vemo pa, da povišana produkcija glutationa lahko vpliva na melanin.

Pomanjkanje biotina (vitamin B7)

Ko se gre za prodajo prehranskih dopolnil za lase, vedno znova slišimo za dodajanje biotina, saj bi naj pomagal izboljšati kvaliteto las. Pa je res tako? Pomanjkanje biotina vodi v poslabšano kvaliteto las, a ni rečeno, da se bo v primeru, da imamo biotina dovolj, karkoli spremenilo.

Večina živil, ki jih jemo dandanes, vsebuje biotin, hkrati pa ga ustvarjajo tudi naše bakterije v črevesju, zato je pomanjkanje zelo redko. Se pa občasno zgodi – lahko je genska napaka ali dolgotrajno uživanje ultra-procesirane prehrane ali hormonskih kontracepcijskih tabletk (ki znižujejo večino B vitaminov v telesu). Z nizkimi vrednostmi biotina v telesu se lahko znajdemo v primeru alkoholizma, nosečnosti in nezdravega črevesja, ki absorbira manj mikrohranil.

Čeprav je pomanjkanje biotina pri odraslih zelo redko, se pa pogosto zgodi pri dojenčkih v prvih 6 tednih življenja. Kaže se kot močno izpadanje las v šopih in dermatitis. Manjkajo lahko obrvi, trepalnice in dlačice po telesu.

Biotin je vitamin iz družine B kompleksa. Za optimalno delovanje je pomembno uživanje celega B kompleksa v aktivni obliki. Zaenkrat še ni kliničnih študij, ki bi dokazovale, da uživanje biotina vpliva na kvaliteto las, zato se ga na splošno ne priporoča.

Ko si želimo lepih las …

Popolnoma ne moremo vplivati na gostoto naših las, saj je deloma odvisno od genetike, a lahko vplivamo na kvaliteto naših las. Zanimivo je, da je vse kar vemo o laseh tista negativna plat. To pomeni, da vemo kaj poslabša njihovo kvaliteto, ne kaj izboljša. A kljub temu lahko eno z drugim povežemo.

Vitamini so organske snovi, ki jih v manjših količinah potrebujemo za zdravje, delovanje in rast. Pomembno je paziti na vnos cele mavrice živil, saj si le tako lahko zagotovimo primerne količine vseh vitaminov in si pokrijemo pomanjkanja.

Najboljši viri selenija so brazilski oreščki (priporočam do 3 oreščke dnevno), viri cinka so meso in ribe, a v primeru brezmesne diete priporočam semena in stročnice, ki jih je potrebno predhodno vsaj en dan namakati.

Zdrave maščobe najdemo v semenih, oreščkih, mlečnih izdelkih pašne reje, avokadu in mesnih proizvodih pašne reje. Paziti je potrebno pri uživanju surovih jajc, saj nepopečen beljak zavira absorpcijo biotina. Vitamine B si privoščimo v obliki zelenjave, sploh temne listnate zelenjave.

Za zaključek še naj omenim, da se pri starejših ljudeh lahko pojavi pomanjkanje vitamina C, ki sodeluje pri tvorbi kolagena. Kaže se kot zavite dlačice ali lasje pretežno na rokah, trupu in na nogah.

Med drugim povezujemo z izgubo las tudi pomanjkanje železa, a študije teorije ne potrjujejo.

Pred uživanjem kakršnikoli prehranskih dopolnil, se prosim, posvetuj z osebo, ki ve kako telo in dopolnila delujeta. Lepe lase si lahko zagotovimo s primerno, uravnovešeno, barvito in raznoliko prehrano. Pomanjkanja mikrohranil so lahko povezana tudi s ščitnico, PCOS in ostalimi hormonskimi težavami, ki so rešljive. Vedeti je treba kako pristopiti in katera živila izbirati, da zagotovimo telesu popolno oskrbo.