Progesteron

Pomembno je, da vemo, da imamo progesteron ženske in moški. Pri slednjih namreč vpliva na razvoj spermijev, pri obeh pa na razvoj živčnih celic in sodeluje v ciklu dopaminskega sistema (motivacija, nagrajevanje). Je naravni steroidni hormon, ki ga izločajo jajčniki, posteljica in nadledvične žleze. Steroidni hormon pomeni, da nastane iz sterolov oziroma holesterolov. Podrobneje, progesteron nastane iz pregnenolona, ta pa pri sesalcih nastaja iz holesterola.

Kakšne funkcije ima progesteron?

  • Razvoj prsi in dojenje, nosečnost
  • Razvoj spermijev
  • Pomaga pri uravnavanju živčnih prenašalcev dopamina in GABA-e
  • Podpora pri razvoju živčnih celic

Progesteron je praviloma izraziteje povišan med sekrecijsko oziroma lutealno fazo in pospešuje shranjevanje maščob. To shranjevanje zniža trigliceride v krvni plazmi.

Ravno zaradi kombinacije povišanega progesterona in nižjega estrogena imamo v lutealni fazi menstrualnega cikla povišano željo po hranilih z več maščob. Med lutealno fazo vpliva na dvig telesne temperature, kar dvigne porabo kalorij oziroma energije. Super! Če imamo že višji apetit, je dobro tudi pokurit več. Treba pa se je zavedati, da ta dvig temperature negativno vpliva na kvaliteto spanca.

V kombinaciji z estrogenom v lutealni fazi zavira glukoneogenezo (tvorjenje glukoze iz drugih hranil), zato moramo paziti, da vnašamo za potrebe telesa dovolj ogljikovih hidratov – sploh, če dnevno telovadimo več kot eno uro.

Progesteron in estrogen v času pred menstruacijo povzročita tudi padec plazemskega volumna (kri), zato se zniža količina kisika, ki takrat pride do mišic. Posledično se poviša potenje, torej izguba natrija, zato je v tem času še posebej pomembno dati več pozornosti na hidracijo.

Giblji se po svojih zmožnostih in zaužij dovolj hranil ter energije, da podpreš delovanje svojega telesa in preprečiš PMS! Te zanima kaj glede tvojega menstrualnega cikla? Kontaktiraj me ali pa se prijavi na spoznavno srečanje.