Imam PCOS. Kako si lahko pomagam?

Kdaj testirati hormone ženske Anja Kikl

So ti diagnosticirali sindrom policističnih jajčnikov in res ne veš, kje začeti svojo pot do zdravja? Ne dvomim v to, da si že naštudirala, kaj je PCOS in prebrala veliko člankov ravno na to temo. Ampak ti ne bo koristilo bolj kot urejena spalna rutina.

Najpomembnejši element je spanec.

Ni ga čez dober, kvaliteten, stari spanec. Se spomniš, kako si rada spala kot otrok?

Zakaj si ne bi tudi sedaj privoščila več spanca in s tem pocrkljala svoje telo? Bilo bi ti hvaležno za vsaj 8 ur na dan.

Ne spiš le zato, ker čutiš zaspanost. V prvem delu noči možgani sproščajo hormone za obnovo tkiv. V tem času tvoji možgani izbirajo, katere spomine iz preteklega dne naj ohranijo v dolgoročnem spominu. V drugi polovici noči pa se ti spomini utrjujejo.

Ko se zvečer temni, se v našem telesu prične sproščati hormon melatonin. Ta hormon nas uspava in pripravi na spanec. Hkrati pa je močan antioksidant, kar pomeni, da nam pomaga v borbi proti oksidativnemu stresu v telesu.

Zakaj bi se torej prikrajšala za nekaj tako lepega –  ko pa ti spanec lahko pomaga pri PCOS.

Kako izgleda dobra spalna rutina?

Zadnji obrok zaužij vsaj dve uri pred spanjem, vsebuje naj nekaj ogljikovih hidratov, ki te bodo rahlo uspavali.

Če le lahko, ugasni vse zaslone in luči vsaj kakšno uro pred spanjem. Super je, če lahko bereš knjigo ob zastrjeni luči ali preživljaš čas s svojim partnerjem. Zmaga.

Čimprej zjutraj pojdi za vsaj pet minut na svež zrak.

Po mojih opažanjih je glavni krivec za izražanje večine PCOS simptomov dolgoročen stres.

Veš, kaj je prvi korak pri uravnavanju stresa? Spanec.

Morda ne opaziš teže moje trditve o spancu … Kaj pa, če ti povem, da pomanjkanje spanca povzroča občutek napetosti, impulzivnosti in dejstvo, da nikoli nimamo dovolj časa?

Prisluhni mi. Večina ljudi, ki ima težave s previsokim nivojem stresa, nima urejene spalne rutine. Kakšen je tvoj spanec?

”Povej mi več.”

Kratkoročen stres, kot so gibanje, mraz, vročina ali govorni nastop, je dober za naš imunski sistem. Problem nastane, ko smo non-stop preobremenjeni in se ne znamo izklopiti, zadihati in umiriti.

Prekomeren stres povzroči spremembe v črevesju in v vseh celicah našega telesa. Ni čudno, da so potem naše avtoceste v telesu za hormone čisto prekrižane.

Ne morem poudariti dovolj, da je le uravnavanje stresa naredilo velike spremembe pri mojih strankah. In to ne le pri težavah s PCOS, tudi glede težav s ščitnico ali s prenajedanjem. Zelo je pomembno, da prepoznaš občutek, ko nekaj ni nikoli dovolj dobro, ko se dokazuješ drugim ali sebi … Potem potrebuješ čas zase.

Kaj lahko narediš?

  1. Pojdi v naravo – hoja po gozdu, travniku ali ob morju bo umirila tvoje možgane. Narejeni smo tako, da nas gibanje v naravi pomirja. Le telefon pusti doma. Zavedaj se, kje si in kaj občutiš. Vidiš barve? Vonjaš svežino? Čutiš sapico? Slišiš veter?
  2. Dihaj – daljši izdihi kot vdihi te bodo pomirili in te spomnili, kje si in kaj pravzaprav delaš. Pravo dihanje je dihanje s predpono. To pomeni, da se dviguje le trebušček, prsni koš ostaja na mestu.
  3. Omeji socialna omrežja – povej po resnici, koliko si na telefonu? Ko skrolamo skozi Facebook, Instagram, Tik Tok ali Tweeter, si nezavedno dvigujemo stres, saj naši možgani sprejemajo milijon informacij naenkrat. Kdaj si nazadnje preživela dan brez telefona? Kako si se počutila?
  4. Poglej širše – dobesedno. Panoramski vid te bo umiril. To izvedeš tako, da gledaš kot ponavadi, le da se zavzameš, kaj se dogaja v zunanjih kotičkih tvojih oči. Včasih smo se hecali, da imamo ženske širši vid, ker opazimo vse. Pozabile smo uporabljati to veščino tudi sebi v prid.
  5. Uvodi ustrezna prehranska dopolnila. Seznam najdeš tukaj.

Uganeš naslednji korak za premagovanje PCOS?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja