Večji užitki med spolnim odnosom – anatomija

Vaginalne mišice vključujejo različne vrste mišic, ki imajo različne funkcije in strukture. Med njimi so gladke mišice, ki tvorijo stene nožnice in so odgovorne za njeno raztezanje, krčenje in nadzor nad pretokom krvi, ter mišice medeničnega dna, ki podpirajo medenične organe in igrajo vlogo pri nadzoru nad iztrebljanjem, uriniranjem in spolno funkcijo.

Te mišice so običajno prepletene in delujejo skupaj za ohranjanje zdravja in funkcionalnosti medeničnega območja.

Medenično dno vključuje več kot 17 mišic, ki tvorijo kompleksen sklop mišic, ki podpirajo različne strukture, ne le vagino. Med najpomembnejše vaginalne mišice spadajo levator ani, ki jih sestavljajo puborektalne mišice, pubokoksigealne mišice in iliokoksigealne mišice. Poleg tega so prisotne tudi bulbokavernozne mišice, transverzalne mišice perineja, analni sfinkterji in druge manjše mišice, ki sodelujejo pri podpori struktur medeničnega dna.

Število mišic v medeničnem dnu se lahko razlikuje glede na definicije in klasifikacije ter je odvisno tudi od posamezne anatomije posameznika.

LEVATOR ANI sestavljajo tri ločene mišice:

  1. Pubokoksigealna mišica (pubococcygeus)
  2. Iliokoksigealna mišica (iliococcygeus)
  3. Puborektalna mišica (puborectalis)

Mišica Levator ani se nahaja v predelu medeničnega dna in izvira iz notranje površine medenične kosti. Razteza se vzdolž medeničnega dna ter se pripne na sprednji del trdega nepca, kokcigealno kost ter lateralno na stene nožnice in anusa.

Poleg uravnavanja sfinkterjev, ki nadzorujejo uriniranje, defekacijo in spolno funkcijo, ima mišica Levator ani tudi podporno vlogo za medenico. Pomaga pri dvigovanju in spuščanju kokcigealne kosti ter je ključnega pomena pri ohranjanju stabilnosti medeničnih organov ter preprečevanju prolapsa medeničnih organov.

Mišica Levator ani predstavlja kompleksen sistem mišičnih vlaken, ki vključuje več specifičnih mišičnih skupin. Pri ženskah ta mišica igra ključno vlogo pri spolni funkciji, saj pomaga pri spodbujanju krvnega obtoka v medeničnem predelu med spolnim vzburjenjem. S tem izboljšuje občutek in intenzivnost orgazma ter omogoča večje užitke med spolnim odnosom. Glej sliko 1.

1. Mišica pubokoksigealna mišica (pubococcygeus), ki je del mišičnega stropa medeničnega dna.

Pubokoksigealna mišica je izjemno pomembna za spolno funkcijo žensk. Med spolnim vzburjenjem se te mišice stisnejo in krepijo, kar prispeva k povečanju krvnega obtoka v medeničnem predelu. To lahko izboljša občutke in intenzivnost orgazma ter poveča spolno zadovoljstvo. Poleg tega pubokoksigealna mišica omogoča tudi nadzor nad mišicami medeničnega dna med spolnim odnosom, kar lahko vodi do boljšega obvladovanja mišičnega tona in večjega užitka tako za žensko kot tudi za partnerja. Poleg tega pubokoksigealna mišica igra ključno vlogo pri uriniranju, saj pomaga nadzorovati pretok urina in preprečuje uhajanje urina. Glej sliko 2.

2. Iliokoksigealna mišica (iliococcygeus) je ena od treh mišic, ki sestavljajo skupino mišic levator ani. Med spolnim vzburjenjem se aktivira in krepi, kar pomaga pri ohranjanju stabilnosti medeničnega dna med spolnim odnosom. To omogoča pravilno porazdelitev pritiska in gibanje medeničnih organov, kar vodi k povečanemu užitku in zadovoljstvu med partnerjema.

Poleg tega ima iliokoksigealna mišica pomembno vlogo pri nadzoru mišičnega tona medeničnega dna, kar omogoča boljši nadzor nad mišicami med spolnim odnosom. Pravilno delujoča in močna iliokoksigealna mišica lahko tako prispeva k večjemu užitku in intenzivnosti orgazma ter izboljša spolno zadovoljstvo.

Zaradi svoje vloge pri stabilizaciji medeničnega dna in podpori notranjih organov je pomembno, da se tej mišici nameni ustrezna pozornost in skrb.

Redna vadba, vključno s posebnimi vajami, ter spolna aktivnost prispevajo k krepitev iliokoksigealne mišice. Med spolnim vzburjenjem, penetracijo in orgazmom se te mišične skupine aktivirajo in krepijo, kar prinaša naravne koristi za splošno zdravje medeničnega dna.

Dodatne koristi lahko prinesejo tudi ciljne vaje, ki so usmerjene v krepitvi teh mišic, kot so vaje Keglove, saj lahko to še dodatno poveča njihovo moč in funkcionalnost. Glej sliko 3.

3. Puborektalna mišica, znana tudi kot puborectalis, je del mišičnega obroča, ki obdaja danko in se razteza od sramne kosti do repne kosti.

Njena glavna vloga je nadzorovati proces iztrebljanja in preprečevati nehoteno izločanje blata. Ta mišica deluje kot sfinkter okoli danke in pomaga ohranjati kontrolirano odpiranje rektuma med gibanjem črevesja, kar omogoča boljši nadzor nad iztrebljanjem. Ko se mišica stisne, zapre odprtino danke, preprečuje uhajanje blata ter omogoča, da se blato zadrži v danki, dokler ni primeren trenutek za izločanje.

To je ključno za normalno delovanje prebavnega sistema. Poleg tega puborektalna mišica sodeluje tudi pri podpori notranjih organov v medeničnem predelu, kar je pomembno za splošno zdravje medeničnega dna. Njena pravilna funkcija je ključnega pomena za normalno delovanje črevesja. Glej sliko 4.

Druge vaginalne mišice, so tudi ključne za spolno zdravje in zadovoljstvo žensk. Te mišice igrajo pomembno vlogo pri spolnosti ter zagotavljajo podporo in stabilnost medeničnim organom.

Mišice v okolici nožnice: Poleg teh osrednjih mišic medeničnega dna obstajajo tudi mišice, ki obdajajo nožnico in pomagajo pri spolnem vzburjenju ter orgazmu.

Bulbokavernozne mišice ( bulbocavernosi) so mišice, ki obkrožajo žile in živce v penisu (pri moških) in klitorisu (pri ženskah). Pomagajo pri nadzoru krvnega pretoka v teh spolnih organih ter sodelujejo pri vzdrževanju erekcije pri moških in vzdrževanju klitoralne erekcije pri ženskah.

So pomembne mišice, ki se nahajajo v predelu penisa pri moških in klitorisu pri ženskah. Njihova osnovna vloga je pomagati pri vzdrževanju erekcije med spolnim odnosom.

Pri ženskah so bulbokavernozne mišice prav tako pomembne za spolno zadovoljstvo. Nahajajo se okoli kavernoznih teles klitorisa in pomagajo pri vzdrževanju krvnega pretoka v klitoris med spolnim vzburjenjem. Stiskanje teh mišic med spolnim odnosom lahko poveča občutek užitka in pripomore k bolj intenzivnim orgazmom.

Pri moških se bulbokavernozne mišice nahajajo okoli kavernoznih teles penisa, ki se napolnijo s krvjo med erekcijo. Ko se te mišice stisnejo, stisnejo tudi krvne žile, ki dovajajo kri v penis, kar pomaga ohranjati trdnost in vzdrževati erekcijo med spolnim odnosom. Poleg tega te mišice podpirajo tudi proces ejakulacije tako, da stiskajo sečnico in preprečujejo uhajanje urina med ejakulacijo.

V obeh primerih so bulbokavernozne mišice ključne za užitek in zadovoljstvo med spolnim odnosom ter pomagajo ohranjati spolno funkcijo in zdravje reproduktivnih organov. Glej sliko 5.

Izbočene mišice (Ischiocavernosus) so drugačna mišična skupina od bulbokavernoznih mišic. So mišice, ki prav tako sodelujejo pri vzdrževanju erekcije.

Te mišice se nahajajo v predelu medenice in pomagajo pri stiskanju krvnih žil, ki oskrbujejo krvjo penis v moških ali klitoris v ženskah med spolno vzburjenostjo, kar prispeva k povečanemu pretoku krvi v te organe in posledično k erekciji.

Nahajajo se v predelu medenice in so del mišičnega sistema, ki podpira genitalije in sodeluje pri spolnih funkcijah. Te mišice so povezane z močjo in trajanjem erekcije pri moških ter s podporo in občutljivostjo klitorisa pri ženskah.

Poleg tega izbočene mišice sodelujejo tudi pri nadzoru ejakulacije in orgazma. Med spolnim odnosom se te mišice lahko aktivirajo in stisnejo.

Vadba izbočenih mišic, znana tudi kot vadba Keglove, lahko pomaga krepiti te mišice in izboljšati spolno funkcijo ter povečati občutljivost genitalij. Redna vadba teh mišic je priporočljiva tako za moške kot za ženske za izboljšanje spolnega zdravja in užitka. Glej sliko 6.

Stranske mišice vagine, znane kot ‘musculi transversi perinei superficialis et profundus,‘ igrajo pomembno vlogo pri podpori medeničnemu dnu in pri nadzoru nad različnimi telesnimi funkcijami, vključno z uriniranjem, iztrebljanjem in spolno funkcijo.

Te mišice so razdeljene na dve skupini: površinske (superficialis) in globlje (profundus). Sodelujejo pri vzdrževanju tonusa medeničnega dna ter pomagajo pri stabilizaciji notranjih organov. Poleg tega pomagajo tudi pri regulaciji krvnega pretoka v genitalijah med spolnim odzivom ter lahko prispevajo k večjemu užitku med spolnim odnosom.

Musculus transversus perinei superficialis: je pomembna mišica, ki se nahaja v spodnjem delu medeničnega dna. Njena glavna vloga je zagotavljanje podpore vaginalnim stenam ter nadzor nad iztrebljanjem in uriniranjem. Kot površinska mišica sodeluje tudi pri spolnem odzivu.

Ta mišica ima ključno vlogo pri ohranjanju tonusa medeničnega dna in stabilnosti medeničnih organov. Pomaga pri podpori vaginalnih sten, kar je še posebej pomembno med nosečnostjo in porodom. Poleg tega sodeluje pri uravnavanju iztrebljanja in uriniranja, saj pomaga pri nadzoru sfinkterjev okoli anusa in sečnice.

Vloga te mišice pri spolnem odzivu je povezana z njenim prispevkom k splošni stabilnosti medeničnega dna med spolnim odnosom. Močna in dobro delujoča Musculus transversus perinei superficialis lahko prispeva k boljšemu nadzoru nad mišicami medeničnega dna med spolno aktivnostjo ter posledično k boljšemu spolnemu zadovoljstvu. Glej sliko 7.

Musculus transversus perinei profundus je globlja mišica, ki se nahaja pod površinsko mišico transversus perinei superficialis. Kljub svoji globini ima podobno ključno vlogo pri podpori medeničnih organov ter uravnavanju funkcij mehurja in črevesja.

Ta mišica sodeluje pri stabilizaciji medenice in ohranjanju spolne funkcije. Kot del medeničnega dna prispeva k ohranjanju pravilne strukture in funkcije medeničnih organov ter zagotavlja stabilnost medenice med vsakodnevnimi gibanji in dejavnostmi.

Poleg tega Musculus transversus perinei profundus pomaga pri ohranjanju spolne funkcije tako pri moških kot pri ženskah ter pomaga pri preprečevanju težav, povezanih s spolno disfunkcijo.

Bulbospinalne poti

Za usklajeno delovanje mišic je pomembno omeniti tudi Bulbospinalne poti, ki so del živčnega sistema in igrajo ključno vlogo pri nadzoru različnih telesnih funkcij, med drugim tudi pri spolnem odnosu.

Te poti sodelujejo pri regulaciji motoričnih funkcij, kot so gibanje in refleksi, ter pri nadzoru avtonomnega živčnega sistema, ki vpliva na srčni utrip, dihanje, prebavo in druge telesne funkcije.

Bulbospinalne poti izhajajo iz možganskega debla, zlasti iz bulbarnega dela, in se nato razširjajo navzdol po hrbtenjači. Njihov glavni cilj je prenašanje signalov med možganskimi centri in hrbtenjačo ter nato vzdolž perifernega živčnega sistema do različnih ciljnih organov. Te poti lahko posredujejo signale, ki spodbujajo erekcijo penisa pri moških ali vzburjenje klitorisa pri ženskah. Poleg tega sodelujejo pri regulaciji mišičnega tonusa medeničnega dna in drugih mišic, kar omogoča koordinacijo gibanja med spolnim odnosom.

Med spolnim odnosom te poti prenašajo signale med možganskimi centri, ki sodelujejo pri spolnem vzburjenju, in spolnimi organi, kot so genitalije.

Bartholinove žleze

Med spolnim vzburjenjem se poveča tudi izločanje žlez v nožnici, imenovanih Bartholinove žleze.

Te žleze proizvajajo mazivo, ki pomaga pri vlaženju nožnice med spolnim odnosom, kar olajša penetracijo in zmanjšuje trenje ter nelagodje. Tako kombinacija krčenja mišic okoli žil in povečanega izločanja maziva iz Bartholinovih žlez prispeva k naravnemu vlaženju nožnice med spolnim odnosom pri ženskah.

Bartholinove žleze, imenovane tudi večje vestibularne žleze, so majhne žleze, ki se nahajajo na obeh straneh nožnice, blizu vhoda.

Njihova glavna funkcija je proizvodnja vaginalnega maziva, ki pomaga vlažiti in podmazati nožnico med spolnim odnosom ter olajšati penetracijo. Mazivo, ki ga proizvajajo Bartholinove žleze, je bistvenega pomena za udoben in prijeten spolni odnos, saj zmanjšuje trenje in nelagodje ter povečuje užitek.

Bartholinove žleze proizvajajo mazivo pod vplivom spolne vzburjenosti in stimulacije. Med spolnim vzburjenjem se poveča pretok krvi v genitalije, kar spodbudi delovanje Bartholinovih žlez in izločanje maziva. Mazivo je sestavljeno predvsem iz vode, sluzi in drugih snovi, ki zagotavljajo gladko in vlažno okolje v nožnici.

Čeprav so Bartholinove žleze običajno neopazne in delujejo brez težav, se včasih lahko pojavi stanje, imenovano Bartholinova cista ali absces. To se zgodi, ko se izvod žleze zamaši, kar povzroči nabiranje tekočine in tvorbo ciste ali abscesa. Težave s Bartholinovimi žlezami lahko povzročijo nelagodje ali bolečino in zahtevajo zdravniško obravnavo.

Maternica

V maternici je več plasti mišičnega tkiva, vendar natančno število mišic v maternici ni enostavno določiti, saj je mišično tkivo kompleksno in sestavljeno iz mnogih mišičnih vlaken. Glavna plast mišičnega tkiva v maternici, imenovana miometrij, vsebuje veliko število gladkih mišičnih vlaken. Poleg tega obstajajo tudi druge manjše mišice, ki pomagajo pri različnih funkcijah maternice, kot je na primer odpiranje in zapiranje materničnega vratu med porodom.

  1. Miometrij: To je najdebelejša plast mišic v maternici, ki tvori večino njenih sten. Miometrij je sestavljen iz gladkih mišičnih vlaken, ki se med menstrualnim ciklusom krčijo in sproščajo ter omogočajo premikanje in izločanje notranje plasti maternice, imenovane endometrij.
  2. Notranja sluznica maternice (endometrij): To je notranja plast maternice, ki se redno obnavlja med menstrualnim ciklusom in se med menstruacijo izloči iz telesa v obliki menstrualne krvi. Endometrij vsebuje tudi nekaj gladkih mišičnih vlaken.

Poleg teh dveh glavnih plasti mišičnega tkiva maternica vsebuje tudi druge manjše mišične strukture, ki sodelujejo pri različnih funkcijah maternice, kot je na primer zapiranje in odpiranje materničnega vratu ter pomoč pri porodu.

Perimetrij ni medicinski izraz za obliko ali obseg nekega predmeta ali površine. V kontekstu reproduktivnega sistema bi lahko bila “perimetrija” povezana s perimetrijem maternice, kar bi lahko pomenilo njeno zunanjo plast ali ovojnico.

Za ohranjanje zdravih vaginalnih mišic se pogosto priporoča naravna in starodavna metoda, telovadba z seksom. Z seksom telovadimo ter masiramo hrkati. Seks je naravna oblika vadbe za mišice medeničnega dna, ki lahko pomaga krepiti in ohranjati njihovo moč ter prožnost.

Tako kot ostale mišice, ki jih imamo v telesu, tudi vaginalne mišice so po istem prencipu. Kolikor bolj telovadimo, toliko več, mišica tvori mišičnih vlaken. Čeprav lahko intenzivna vadba in specifične vaje za krepitev medeničnega dna pripomorejo k povečanju števila in moči mišic v tem predelu, te mišice ne bodo izrasle kot na primer biceps. Ne pozabimo, da imamo mišice za vzdržljivost in mišice za moč. Moramo pa jih poleg uporabe znati tudi sprostiti. Ravnovesje je ključno.