Vitex ali navadna konopljika za menstrualni cikel

Navadno konopljiko se je stoletja uporabljalo za zdravljenje marsikatere hormonske ginekološke težave. Čeprav vseh trditev o pozitivnih učinkih Vitexa znanstvena literatura ne podpira, obstaja veliko zanimivih anekdot.

Trenutna znanstvena literatura podpira delovanje konopljike v primeru pred-menstrualnega sindroma, bolečih prsi v lutealni fazi menstrualnega cikla in za zniževanje hormona prolaktina.

Kaj je navadna konopljika?

Navadna konopljika, vitex agnus-castus, chasteberry, lila chastetree, meniški poper, čedno drevo ali Abrahamov balzam je sadje drevesa chaste tree.

Meniški poper se že več kot 2500 let uporablja za pomoč v primeru neplodnosti in nerednih menstrualnih ciklov. Ali res pomaga?

V starodavnih deželah kot so Egipt, Grčija in Rim, se je navadna konopljika uporabljala za ginekološke težave pa tudi za zniževanje libida.

Za zniževanje libida in energije še ni zadostnih dokazov, a iz izkušenj povem, da ženske poročajo o ne želeni utrujenosti in znižani želji po spolnosti.

Nekaj dokazov pa je za primere pred-menstrualnega sindroma, neredne menstruacije, disfunkcionalne menstrualne krvavitve in primere bolečih prsi. Oglejmo si jih.

Kaj vitex vsebuje?

Jagoda drevesa cheste tree vsebuje kar nekaj aktivnih komponent:

 • flavonoidi
  – kasticin
  – kaempferol
  – orientin
  – kvercetagentin
  – isoviteksin
 • iridoidni glikosidi
  – agnusidi
  – aucubini
 • esencialna olja
  – limonene
  – cineol
  – pinene
  – sabinene

Kako vitex deluje?

Chasteberry indirektno vpliva na različne hormone, sploh progesteron in prolaktin, na katerega vpliva preko dopaminskega sistema. Dopamin namreč indirektno zavira izločanje prolaktina.

A pozitivni efekti naj bi bili odvisni od doziranja:

 • nizka doza ekstrakta zniža estrogen in poviša progesteron in prolaktin,
 • višja doza zniža prolaktin.

Ko smo že pri prolaktinu, naj omenim, da krožijo govorice, da bi naj uživanje konopljike pomagalo spodbujati tvorbo mleka. Anekdotno bi naj nizke doze pomagale, višje pa zavirale tvorbo maminega mleka. A, zaenkrat še ni dokazov, zato se uporaba med dojenjem močno odsvetuje

Kaj pravijo študije?

Na spletu je ogromno študij, ki niso preverjene. Le peščica jih je zaupanja vrednih. In te bom povzela.                

PMS in boleče prsi                     

Študija je pokazala, da je meniški poper pomagal pri izboljšanju simptomov PMS, ki so

 • bolečine v prsih in njihova občutljivost,
 • zatekanje,
 • zadrževanje vode,
 • zaprtje,
 • razdražljivost,
 • depresivno razpoloženje,
 • jeza,
 • glavobol.                     

Naj opozorim, da je moč efekta odvisna od kakovosti izvlečka in dolžine uporabe. Splošno priporočilo je 3 mesečna uporaba.                                          

Plodnost in menstrualne motnje                    

Nemški zdravniki predpisujejo vitex za motnje lutealne faze menstrualnega cikla, a pravih kliničnih dokazov, da zares pomaga, še ni.

Zanimiva je majhna študija, ki zajema 96 žensk z motnjami plodnosti (sekundarna amenoreja, lutealna nezadostnost, idiopatska neplodnost). Pacientke so za 3 mesece dobivale navadno konopljiko ali placebo. 

Zakaj je zanimivo? Ker se hormoni po treh mesecih niso razlikovali, le ženske (ne velja za ideopatsko neplodnost), ki so dobivale konopljiko, so dvakrat pogosteje zanosile, kot ženske, ki so dobile placebo.

Pri študiji me je zmotilo to, da ženske niso dobivale le konopljike, ampak je v prehranskem dopolnilu bilo še pet dodatnih zelišč. Ne vemo ali je pomagala konopljika ali skupek zelišč ali katero drugo zelišče.

Druga študija s 52 pacientkami z defektom lutealne faze menstrualnega cikla je pokazala pozitivne učinke na nivo prolaktina, izboljšanje dolžine lutealne faze, nivo sinteze progesterona in nivo estradiola v lutealni fazi.

Za enkrat še ni dovolj kvalitetnih študij.           

Povišan prolaktin                        

Visok prolaktin lahko povzroči amenorejo (izostanek menstruacije) tako, da zavira estrogen in progesteron. Kot takrat, ko ženska doji.

Majhna študija s 37 ženskami s hiperprolaktinaemijo je pokazala izboljšan menstrualni cikel zaradi daljšega števila dni lutealne faze (iz povprečno 3,4 dni na povprečno 10,5 dni).                  

Sindrom policističnih jajčnikov                         

Nekaj študij je pokazalo, da isoflavoni iz navadne konopljike pozitivno vplivajo na estrogen, LH in progesteron. Namreč po tri mesečni uporabi sta se v nekaterih primerih povišala hormona estradiol in progesteron v serumu, ter se znižal luteinizirajoči hormon (ki je pri PCOS pogosto povišan).

Ena stranka mi je poročala, da so se ji enkrat z uporabo konopljike naredile bulice v prsih. Zato svetujem pazljivo uporabo.                  

Hipotalamična amenoreja                   

Zaenkrat še ni dokazov, da bi vitex kakorkoli pomagal pri hipotalamični amenoreji, kjer izostanek menstruacije ni povezan s povišan prolaktinom. Največkrat do te amenoreje pride zaradi povišanega stresa na telo, ki je lahko posledica pretirane vadbe, prenizkega vnosa hranil ali genetkega vpliva na delovanje hipotalamusa.

Sicer obstaja nekaj anekdot, da je ženskam s kratkoročno uporabo vitexa (cca 3 dni do 1 mesec) na dolgi rok (leto ali dve) uspelo vzpostaviti več balansa v menstrualni cikel. Ampak se na anekdote ni dobro upirati.             

Stranski učinki           

Glede na to, da vitex vpliva na dopaminski sistem, je potrebno biti pazljiv pri uporabi zdravil za Parkinsonovo bolezen.

Navadna konopljika je po navadi dobro tolerirana, a obstajajo možnosti za:

 • glavobol,
 • utrujenost,
 • suha usta,
 • spremembe tkiva prsi,
 • črevesne težave,
 • omotičnost,
 • znižan libido.

Prosim, tega zelišča ne uporabljati v primeru nosečnosti ali dojenja, zaenkrat še je premalo študij.