Želim zanositi po naravni poti – 11 nasvetov

Včasih se pot do spočetja otroka zdi kakor lov na jajca … Vsak cikel znova. Veliko parov se srečuje s težavami pri zanositvi in večina si jih želi uspešne zanositve po naravni poti brez obiska specialistov za neplodnost.

Glede na statistiko ima par verjetnost za zanositev v prvih 3 mesecih 20-27 odstotkov, potem pa se z vsakim mesecem verjetnost povečuje, a ne linearno. Po enem letu je verjetnost okoli 80 % in po dveh letih 90 %.

Kako pa v posameznih mesecih povišati verjetnost za zanositev? Tukaj je nekaj praktičnih nasvetov za oba partnerja za spolnost in življenjski slog, ki lahko maksimizirajo možnosti za nosečnost (ne le za zanositev, ampak tudi za zdravo nosečnost).

V tem prspevku boš izvedela:

Kako se zgodi zanositev

Naravna zanositev se lahko zgodi po spolnem odnosu, kjer moški ejakulira spermo v nožnico. Spermiji potem potujejo do jajcevoda, v katerem se nahaja jajčece in ga oplodijo. Tako nastane embrio, ki se zasidra v maternično steno. Podrobnejši opis tukaj.

Tukaj je nekaj ključnih točk, ki se morajo uskladiti za uspešno oploditev:

  • Pravi čas spolnosti (ovulacija)
  • Kvalitetna sluz materničnega vratu
  • Zdrava sperma
  • Spermiji najdejo pravi jajcevod
  • Zdravo jajčece
  • Prehodni jajcevodi
  • Zdrava maternična stena

Kako povišati verjetnost za naravno zanositev

Pametna spolnost

Najpomembnejša stvar, ki jo par lahko naredi, je spremljanje menstrualnega cikla in s tem določitev plodnega okna oziroma časa ovulacije. Več o tem sem pisala tukaj.

Okoli zanositve kroži veliko mitov in zmot, še posebej, kako imeti spolne odnose, da bi zanosili. Da se verjetnost zanositve poveča z določenimi spolnimi položaji, počitkom ženske po spolnem odnosu ali s tem, da ženska po seksu leži v določenem položaju (dvignjene noge), ni dokazov. Običajno sperma, ki se ejakulira v nožnico, doseže jajcevod, kjer pride do oploditve jajčeca, v nekaj minutah, ne glede na položaj med spolnim odnosom. Če je seveda sperma zdrava in so pogoji za njeno potovanje do jajčeca optimalni. Paziti je potrebno na uporabo lubrikantov, saj lahko nekateri negativno vplivajo na preživetje ali motilnost spermijev.

Ko se pogovarjamo o pametni spolnosti, moramo omeniti tudi spolno prenosljive bolezni. Nemalokrat se zgodi, da se ženska okuži z gonorejo ali katero drugo spolno prenosljivo boleznijo, a nima simptomov. To lahko negativno vpliva na zdravje oziroma prehodnost jajcevodov in oteži ali onemogoči zanositev. V ta namen je pred poskušanjem zanositve priporočljivo testiranje za spolno prenosljive bolezni obeh partnerjev. V primeru, da imamo zgodovino vaginalnih vnetij, okužbe s HPV ali suhosti nožnice, je priporočljivo, da negujemo sluznico in s tem omogočimo zdravo okolje za morebiten razvoj embrija. Eden izmed načinov je seveda zdrav življenjski slog, drug pa je podpora s probiotiki, mlečno kislino in ostalimi negovalnimi sredstvi. Primer takšnega sredstva tukaj.

Anja Kikl CoQ10 ubiquinon ubiquinol plodnost zanositev

Prehrana za plodnost

Raznolika in barvita uravnotežena prehrana je tvoja najboljša prijateljica. Izbiraj čim manj ultra-procesirana živila, saj je najpomembneje to, da telesu zadostiš vsa hranila, ki jih potrebuje za zdrav menstrualni cikel, signalizacijo med možgani in jajčniki in za dozorevanje kvalitetnega jajčeca.

Seveda ne smemo pozabiti na dovoljšen energijski vnos. Iz prakse največkrat opažam, da smo ženske tukaj razdvojene. Nekatere pojedo preprosto premalo in svoje telo prikrajšajo za energijo in hranila. Druge pa pojedo energijsko preveč, a hranilno premalo, saj jedo energijsko bogata živila, ki so največkrat ultra-procesirana (ta imajo visoko energijsko vrednost, a zelo nizko hranilno vrednost). V vsakem primeru smo ženske podhranjene hranil.

Izbiraj polnovredna živila, torej vse vrste zelenjave in sadja, žit, stročnic, semen, oreščkov, rib, polnomastnih mlečnih izdelkov in tudi živalskih proizvodov, v kolikor nisi veganka. Cilj tega je uravnotežen vnos beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob, ter s tem zadostiti telesu tudi vsa potrebna mikrohranila. Če še ne veš, v katerih živilih se nahajajo določeni vitamini in minerali, si pomagaj z brezplačnim e-priročnikom Mikro- in makro-hranila, ki ga dobiš tukaj.

Preverita zdravje

Ugibanje, katera prehranska dopolnila potrebujemo in v kakšnih odmerkih, ni priporočljivo. Glede na to, da imamo vsak mesec okoli 25 % verjetnost za zanositev, tega odstotka ne želimo znižati z nespametno uporabo prehranskih dopolnil. Zato, testirajta, oba! V oporo vama je lahko Ultimativen zanositveni seznam, ki ga dobiš tukaj.

Priporočljiv je tudi pregled pri ginekologu za kakšne koli morebitne pregrade ali vnetja v reproduktivnem sistemu. Bolje, da se take stvari odkrijejo prej, kakor po 1 letu ali več truda, nejevolje in skrbi.

V primeru, da moški nima optimalnega spermograma, si lahko pomagata z zanositveno skodelico Fertilily. Uporaba je preprosta – med spolnim odnosom, ko moški ejakulira v nožnico, vstavimo silikonsko skodelico v nožnico in s tem ”potisnemo” spermo višje do materničnega vratu. Več o tem pod točko 10.

Zdrava telesna teža

Hočemo ali nočemo, zdrava telesna teža je ključnega pomena. Prenizka telesna teža lahko pomeni prenizek energijski vnos in s tem ne-optimalno okolje za zanositev. Previsoka telesna teža pa lahko pomeni povišana vnetja v telesu zaradi višjega odstotka maščobne mase, kar je zopet ne-optimalno. Obe skrajnosti lahko privedeta tudi do nerednih ciklov oziroma izostanka ovulacije, pri moških pa do nižje kvalitete sperme.

Prenizka ali prekomerna telesna teža ne vplivata le na verjetnost zanositve, vplivata tudi na potek nosečnosti in zdravje otroka. Tukaj pa bi se z mano strinjala vsaka ženska – zdravje otroka je na prvem mestu. Za to pa je najprej potrebno zdravje ženske, mame.

V primeru, da želimo zgraditi zdrav odnos do prehrane, se je potrebno izogniti vsem popularnim dietam in najti primeren način prehranjevanja zase. Jo-jo diete lahko le škodijo zdravju jajčeca in sperme, zato se je pomembno obrniti na strokovnjaka, ki nas nauči, kako poslušati svoje telo (če te zanima sodelovanje z mano, klikni tukaj).

Naša genetika je zelo zanimiva in kompleksna. Medtem, ko lahko en človek je vegansko oziroma visoko hidratno prehrano, drugega toliko ogljikovih hidratov hitro utrudi in ga naredi zaspanega. Zdravih maščob in beljakovin skoraj nikoli ni dovolj, malo drugače pa je pri ogljikovih hidratih. Četudi je pomembno uživati kompleksne ogljikove hidrate (žita, stročnice …) in znižati vnos preprostih ogljikovih hidratov (bela moka, sladkorji, sirupi …), ima vsakdo svojo zgornjo in spodnjo mejo vnosa. In to je potrebno ugotoviti pri sebi: Koliko ogljikovih hidratov lahko v posameznem obroku zaužijem, da sem sita in imam dovolj energije, a brez utrujenosti po obroku?

Odstrani alkohol in kajenje

Podobno kot prekomerna telesna teža, tudi alkohol in kajenje različnih substanc, povzročata povišana vnetja v telesu. Tudi lažje popivanje (2 kozarčka dnevno) lahko znatno zniža verjetnost za zanositev. Med nosečnostjo alkohol zniža razvoj ožilja in s tem lahko povzroči cel spekter srčno-žilnih težav in zavira razvoj možganov dojenčka.

Pitje alkohola negativno vpliva na zdravje naših dveh najpomembnejših detoksifikacijskih organov: jeter in črevesja. Ta dva organa sta tudi ključnega pomena za presnovo hormonov.

Kakor alkohol, tudi kajenje negativno vpliva na zdravje ožilja, ki je med drugim pomembno tudi za dovajanje hranil do jajčnikov in maternice. Tukaj ni problem sam tobak, ampak toksične snovi, ki se nahajajo v dihu, ki ga inhaliramo. Zato svarim tudi pred pogostim uživanjem jedi iz žara.

Za zdravje sperme moramo biti pazljivi tudi pri uporabi gretja sedežev (tudi prenosnika na naročju) ali jakuzija/savne. Toplota namreč zniža kvaliteto sperme.

Razmisli o svojem zdravstvenem stanju

Imaš morda pogoste glavobole, boleče menstruacije, razpoloženjske motnje, prehranske motnje … Potrebno je poiskati izvor težav in ga poskusiti razrešiti še pred zanositvijo. Glavoboli in boleče menstruacije lahko velikokrat s sabo prinesejo redno uživanje zdravil, ki so velikokrat nepotrebna.

Zakaj je potrebno o tem razmisliti? Do glavobolov, bolečih menstruacij in razpoloženjskih motenj pogosto pride zaradi težav z nezdravim nihanjem krvnega sladkorja. Hipo- in hiper-glikemija pa lahko negativno vplivata na zdravje reproduktivnega sistema. V ozadju so morda tudi kakšne druge stvari, ki jih bi bilo najverjetneje potrebno nasloviti. Tudi črevesne težave lahko ogrožajo naš imunski sistem. Več o tem tukaj.

Omeji pitje energijskih ali sladkih pijač

Dehidracija ni le občutek žeje. Morda si že slišala za njen negativen vpliv na hrbtenico in možgane, naj pa ti povem, da za zdravje reproduktivnega sistema ni nič drugače. Pitje vode podpira delovanje organov, podpira hormonsko ravnovesje in pomaga pri izločanju toksinov iz telesa. Skupaj pomaga podpirati plodnost.

Nemalokrat sem imela primer, ko je ženska pila premalo tekočine (voda, čaji) in imela težave z ledvicami, vaginalnimi vnetji, s kožo in utrujenostjo. In nemalokrat so uživale ogromno kave. Kava ni slaba, a če z njo nadomeščamo vodo, je slaba. Kako naj tvoje telo neguje sluznice, tvori plodno sluz materničnega vratu, podpira komunikacijo med možgani in jajčniki, če pa nima pokritih osnovnih potreb – tekočine?

Če rečem, da kava, ki vsebuje kofein, ni slaba, potem tudi energijske pijače niso, ane? Teh dveh pijač ne moremo primerjati. Kava vsebuje tudi antioksidante in ne vsebuje sladkorja ali sladil (razen, če jih dodamo). Kava je naravna sestavina, kar pomeni, da vsebuje cel skupek elementov, ki delujejo sinhrono. Po drugi strani pa so energijske pijače mešanica laboratorijsko ustvarjenih elementov, med njimi tudi kofeina in umetnih sladil. Največja težava takšnih pijač je, da jih uživamo v popoldanskih ali večernih urah. Ravno takrat, ko bi se morali kofeina izogniti (vsaj 8 ur pred spanjem).

Sladke pijače so velikokrat še večja težava. To so sladkane vode, ledeni čaji, sokovi (naravni ali ne) in gazirane pijače. Nezavedno si dvigujemo krvni sladkor in s tem inzulin, kar negativno vpliva na zdravje jajčnikov in sperme. Četudi so sladkane z umetnimi sladili, še zaenkrat ni dovolj raziskav o vplivu na reproduktivni sistem. Osebno se jim izogibam.

Ni problem, če takšne pijače pijemo občasno, na primer 1x tedensko. Težava je v rednem uživanju.

Prenatalna prehranska dopolnila

Ker naša prehrana ni popolna, najsi bo to zaradi same prehrane, ki je vedno bolj osiromašena hranil, najsi bo to zaradi tega, ker pozabimo vsakodnevno uživati dovolj zelenjave in sadja, nam prehranska dopolnila lahko pridejo prav. Najbolj poznana je folna kislina oziroma folat (vitamin B9), o katerem lahko več prebereš tukaj.

Ker se lahko negativne posledice pomanjkanja nekaterih B vitaminov (tudi holina) pokažejo šele med nosečnostjo, je dobro uživati B kompleks že pred zanositvijo.

Ne smemo pa pozabiti na omega 3 maščobne kisline in vitamin D, katerih pomanjkanje ima večina populacije. Za dodajanje omega 3 maščobnih kislin ni znane zgornje meje vnosa, pri vitaminu D pa je najprej dobro preveriti krvno sliko in dodajati po potrebi. Oba prehranska dopolnila delujeta protivnetno in s tem povišata verjetnost za zanositev.

Koencim Q10 in NAC

CoQ10 in NAC (N-acetil-cistein) sta antioksidanta, ki sta odlična za zniževanje oksidativnega stresa v telesu, ki je najpogosteje vodilni razlog za težave z zanositvijo.

Glede na raziskave pri IVF postopkih, lahko uživanje prehranskega dopolnila CoQ10 nekaj mesecev ali tednov (na primer 90 dni) pred ovulacijo vodi v kvalitetnejšo jajčno celico oziroma višje število kvalitetnejših jajčec. Čeprav ni veliko študij, so te, ki so, kvalitetne.

Če pride do zanositve in jajčna celica, zaradi različnih razlogov, nima dovolj energije, lahko pride do nenormalnega delovanja. Zaradi nezadostnih moči, se lahko nenadzorovano deli, prihaja do mutacij in kromosomskih abnormalnosti. To so tudi glavni razlogi za spontan splav. CoQ10 torej pomaga celici imeti dovolj energije za hiter zgodnji razvoj v embrio. S tem se tudi poviša verjetnost za zanositev in živo rojstvo otroka. Katera je najboljša oblika CoQ10, preberi tukaj.

Spermiji so še posebej občutljivi na oksidativen stres, saj vsebujejo velike količine omega 3 maščobnih kislin, ki se ob prisotnosti oksidativnega stresa hitro poškodujejo. V spermi današnjih moških najdemo vedno več markerjev oksidativnega stresa, posledično pa tudi nenormalno oblikovanih spermijev. Tukaj so izrednega pomena antioksidanti, kakor so vitamin E, vitamin C, vitamin D, CoQ10 in NAC.

Raziskave kažejo, da ima NAC potencial izboljšati tudi inzulinsko odpornost, kar pomaga uravnavati nivoje krvnega sladkorja. Študije, ki so opazovale ženske s PCOS, so pokazale izboljšanje počutja in zdravja reproduktivnega sistema, saj so se s pomočjo NAC-a povišale vrednosti glutationa (eden naših telesnih najmočnejših antioksidantov). Kaj moraš vse vedeti o NAC-u, preberi tukaj.

FERTI·LILY skodelica za zanositev

Skodelica FERTI·LILY deluje kot zaščitna zibelka za semenčice. Spodbuja potovanje in vstop večje količine semenske tekočine v sluznico materničnega vratu, mesta odprtja maternice, in s tem poveča možnosti, da ena od semenčic doseže jajčece. Skodelica za zanositev FERTI-LILY je preizkušen in odobren medicinski pripomoček, ki so ga razvili strokovnjaki na področju reprodukcije z željo, da pari uresničijo svoje sanje o ustvarjanju družine.

Oploditev nastane v jajcevodu, zato želimo seme prenesti čim bližje mestu oploditve. Če si predstavljamo IUI postopek inseminacije, ko semenčice vnesejo v votlino maternice ali v jajcevod s posebno cevko s katetrom za inseminacijo, ponesejo spermo zares blizu jajčecu. S skodelico ne moremo doseči enakega učinka, a lahko spermo vseeno spravimo vsaj 1 korak bližje in s tem povišamo verjetnost za uspeh. Namreč, skodelica varuje spermije pred kislim pH nožnice in sperma ne uhaja ven niti med uriniranjem, ki je priporočljivo po spolnem odnosu.

Do sedaj sem zasledila le 1 študijo, ki je gledala učinkovitost skodelice, a zasledila mnogo zadovoljnih uporabnic. Nekaj uporabnic je navedlo neprijeten občutek skodelice v nožnici, a dejstvo, da skodelica pomaga za 300 % povišati število semenčic, ki vstopijo čez maternični vrat v maternico, to pretehta. S tem se poviša verjetnost za zanositev v roku 6 mesecev iz 2,3 % na 29,1 %.

Skodelica je iz 100 % medicinskega silikona (kakor menstrualna skodelica) in se vstavi po ejakulaciji sperme v nožnico, kjer se pusti največ 1 uro.  Čeprav še ni zares kvalitetnih znanstvenih študij, se glede na nizko ceno izdelka zares izplača preskusiti. Pri nakupu uporabi še kodo ANJA15 za 15 % prihranek in si povišaj verjetnost za zanositev za več kakor to.

KLIKNI ZA SKODELICO TUKAJ

Obvladaj svoj stresni odziv

Duševno zdravje je tesneje povezano z reproduktivnim zdravjem, kot bi si mislili. Dodaten stres ob poskusu zanositve lahko povzroči hormonske spremembe, ki tvojemu telesu sporočajo, da ni pravi čas za otroka. Seveda stres na vsakogar vpliva drugače, a če se že tako trudimo zanositi in še kar ni uspelo, je to nekaj, kar se splača nasloviti.

Ampak, ni težava v stresu samem. Težava je v tem, da se ne znamo sprostiti in izklopiti. A poznaš rek: ”Učinkovita si lahko le toliko, kolikor se znaš sprostiti.”? Pomembno je ravnovesje. Četudi si v službi neprestano pod stresom, doma ne potrebuješ biti. Doma si ustvari varen pristan, kjer boš izklopila telefon, televizijo, šla v naravo, delala dihalne vaje in druge sprostitvene tehnike. Kjer boš kuhala, se pogovarjala s partnerjem, družino in prijatelji. Kjer ne boš dopustila, da ti socialna omrežja ali mediji kalijo pogled na svoje telo in svet okoli sebe.

Razmisli kje, kdaj in zakaj se počutiš varno, srečno? Ali lahko to najdeš vsakodnevno v sebi? Pomagaš si lahko tudi z akupunkturo, vadbo in pravim kamiličnim čajem.

Ko se gre za stres, velikokrat pozabimo na vpliv spanca. Oja, spanec v zdravju plodnosti igra ogromno vlogo. A ravno tega nam mnogokrat manjka! Ustvarita si spalno in jutranjo rutino, ki vama ustreza in opazujta, kako dobro se bosta počutila.

In pomni, to ni pomembno le zate in za tvoje zdrave odnose z ljudmi, pomembno je tudi za bodočega otročka, ki bo rastel v tebi. Hočeš ali nočeš, tvoja miselnost in kvaliteta spanca vplivata na dojenčka.

To je nekaj nasvetov, ki jih vsakodnevno delim s svojimi strankami. Noben članek pa ne more pokriti individualnosti, za katerega je potreben osebni pristop. Svetujem ti, da najprej pričneš z osnovami, ki so prehrana, gibanje, spanec in obvladovanje stresa. Potem narediš vse preglede in se glede na to odločiš za dodajanje kvalitetnih prehranskih dopolnil. Hkrati pa lahko testirata skodelico za zanositev, ker ne vpliva na hormone in lahko le podkrepi vajine dejavnosti v postelji.