Prenajedanje oziroma binge-eating

Prenajedanje je vrsta motnje hranjenja, za katero so značilne ponavljajoče se epizode zaužitja velikih količin hrane v kratkem času, pogosto do te mere, da se počutimo neprijetno siti. Te epizode običajno spremlja občutek izgube nadzora nad prehranjevalnim vedenjem. Prenajedanje je resen zdravstveni problem, saj lahko povzroči številne telesne in duševne težave.

Vzroki za prenajedanje

Eden glavnih vzrokov za prenajedanje je pomanjkanje čustvene regulacije. Ljudje, ki se spopadajo s prenajedanjem, hrano pogosto uporabljajo kot način za spopadanje z negativnimi čustvi, kot so stres, tesnoba ali žalost. Po prenajedanju lahko občutijo začasno olajšanje ali odvračanje svojih čustev, vendar je to olajšanje kratkotrajno in pogosto vodi v občutke krivde, sramu in samoprezira.

Prenajedanje je lahko tudi posledica diete ali nezdravega odnosa do hrane. Ljudje, ki nenehno omejujejo svoj vnos hrane ali sledijo strogim dietam (največkrat štetje kalorij), so lahko bolj nagnjeni k prenajedanju, saj lahko omejevanje povzroči občutek pomanjkanja in željo po prekomerni kompenzaciji s čezmernim prehranjevanjem.

Ko posameznik močno omeji svoj vnos kalorij, si lahko telo to razlaga kot obliko stradanja in se odzove tako, da poveča lakoto in hrepenenje. Poleg tega to vpliva na mentalno stanje, saj si ljudje največkrat želimo ravno tisto, kar si ne dovolimo. To lahko posamezniku oteži, da se drži svojega načrta omejevanja kalorij, in lahko privede do cikla omejevanja in nato prenajedanja.

Prenajedanje po omejevanju kalorij je lahko posledica občutka pomanjkanja in pomanjkanja nadzora nad prehranjevalnimi navadami. Omejevanje kalorij lahko povzroči občutek frustracije in željo po nagrajevanju s hrano, kar lahko povzroči prenajedanje. Največkrat planemo na hrano brez pravega zavedanja, kaj se v trenutku dogaja. Ko smo pa že tako siti, da nam je slabo, ”pridemo k sebi” in se končno zavemo dogajanja.

Pomembno je vedeti, da omejevanje kalorij ni trajnosten ali zdrav način za dolgoročno hujšanje. Namesto da se osredotočamo na omejevanje kalorij, je morda bolj učinkovito sprejeti zdrave prehranjevalne navade in vključiti telesno dejavnost v svojo rutino.

Posledice prenajedanja

Prenajedanje je resen zdravstveni problem, ki ima lahko številne negativne posledice tako za fizično kot duševno zdravje.

Ena najbolj očitnih posledic prenajedanja je povečanje telesne mase in debelost. Prenajedanje vključuje zaužitje velikih količin hrane v kratkem času, kar lahko povzroči presežek kalorij in na koncu prispeva k povečanju telesne teže. Prekomerna telesna teža je dejavnik tveganja za številna zdravstvena stanja, vključno s sladkorno boleznijo, srčnimi boleznimi in visokim krvnim tlakom.

Poleg telesnih posledic lahko prenajedanje pomembno vpliva tudi na duševno zdravje. Ljudje, ki se spopadajo s prenajedanjem, imajo lahko nizko samozavest, občutke sramu in krivde ter težave z nadzorom impulzov. Prenajedanje lahko povzroči tudi tesnobo, anksioznost in depresijo.

Prenajedanje ima lahko tudi družbene posledice, kot so obremenitev osebnih odnosov in težave pri delu ali šolski uspešnosti. Skrivnostna narava prenajedanja lahko povzroči občutek izoliranosti in pomanjkanja podpore.

Kako premagati prenajedanje

Eden najučinkovitejših načinov zdravljenja prenajedanja je kognitivno vedenjska terapija (CBT). CBT je vrsta pogovorne terapije, ki posameznikom pomaga prepoznati in spremeniti negativne miselne vzorce in vedenja, povezana s hrano in prehranjevanjem. Terapevt lahko sodeluje z vami pri razvoju strategij za obvladovanje hrepenenja, spopadanje s čustvi in prekinitev kroga prenajedanja.

Drug učinkovit način zdravljenja prenajedanja je prehranski coaching. Coach nutricionist ali dietetik nam lahko pomaga razviti zdrave prehranjevalne navade in uravnotežen odnos do hrane. Prav tako lahko nudijo podporo in smernice pri prizadevanju za svoje cilje glede prehrane in dobrega počutja.

Poleg terapije in prehranskega coachinga obstajajo tudi druge strategije, ki so pri premagovanju prenajedanja lahko v pomoč. To lahko vključuje iskanje podpore pri prijateljih in ljubljenih, vadbo pozornosti in samooskrbe ter vključitev telesne dejavnosti v rutino.

Če se vi ali nekdo, ki ga poznate, spopadate s prenajedanjem, je pomembno, da poiščete pomoč strokovnjaka. Prenajedanje je ozdravljivo stanje, s pravo podporo pa je mogoče ta boj premagati in razviti bolj zdrave načine za obvladovanje čustev.

Za podporo prehranske coachinje, ki je sama šla skozi težave s prenajedanjem in jih uspešno premagala, kliknite tukaj. Nihče vas ne bo bolje razumel, kot nekdo, ki je skozi vso bolečino šel tudi sam.