D-manoza in vnetje mehurja – vzrok, uporaba, doziranje

D-manoza in vnetje mehurja nosečnost dojenje sladkorna bolezen Anja Kikl

Ko se nas prične lotevati vnetje mehurja, nam v lekarni (ali na spletu) najprej svetujejo D-manozo. Potem pa gremo googlati zakaj se uporablja, kako se uporablja, ali je v redu za nosečnice ali med dojenjem in, če morebiti vpliva na naše zdravstveno stanje. Vse to in še več boš izvedela v tej objavi.

Vsako leto ima po celem svetu okužbo sečil okoli 150 milijonov ljudi. Od tega je največ žensk. Če si ženska imaš do 30-kratno verjetnost za okužbo sečil, kot imajo moški. In to ne le enkrat! Okoli 60 % žensk dobi okužbo vsaj enkrat v življenju.

Kaj je D-manoza in kako pomaga pri vnetju sečil?

D-manoza oziroma manoza je sladkor iz zelenjave in sadja, tvorijo pa ga tudi naša telesa. Za vse, kar tvorijo naša telesa, obstaja genska mutacija, ki lahko povzroči pomanjkanje – in tudi a manozo obstaja zdravstveno stanje, kjer telo ne tvori zadosti manoze. To lahko poslabša delovanje imunskega sistema, če pa to vpliva tudi na vnetja sečil (ledvici, ledvična meha, sečevoda, sečni mehur in sečnico) ni znano.

Kar je precej raziskano, je učinek manoze na ponavljajoča se vnetja sečil (to pomeni dve ali več vnetji v roku 6 mesecev ali tri ali več vnetij v roku 12 mesecev). Ta vnetja imajo lahko različne vzroke, a najbolj znana je okužba z bakterijo E. coli. Odgovorna je za kar 80 % okužb (za ostalo so odgovorne še Gardnerella vaginalis, Staphylococcus, Klebsiella, Enterobacter, Proteus , Pseudomonas earuginosa, Candica albicans in Enterococcus) Te bakterije obstaja več vrst oziroma sevov (to so različne bakterije z enako nadpomenko), ki jo ima vsak človek v svojem telesu. Zaradi različnih okoliščin včasih pride do razrasta teh bakterij in tako imajo prosto pot tja, kamor ne spadajo.

Viri D-manoze Prehrana anjakikl.si

Sečila so super strukturirana in po večini zmorejo držati mikrobe, kot je E. coli stran. Ko pa obrambni zidovi padejo, mikrobi lažje preidejo do mehurja in ledvic. Večina vnetij sečil se zgodi v spodnjem delu sečil, torej v mehurju (cistitis) in sečnicah (uretritis), a če ne prepoznamo signalov telesa, lahko preidejo vse do ledvic. Vse to pa je lahko nevarno, predvsem za nosečnice.

Simptomi okužbe:
– močna želja po uriniranju
– boleč ali občutek občutek med uriniranjem
– zmožnost uriniranja le po kapljicah
– smrdeč ali moten urin
– ob hujši okužbi prisotnost krvi v urinu
– slabost
– pritisk v medeničnem dnu
– bolečina hrbta na straneh
– vročina in oblivanje

Kot sem omenila, imamo v telesu več sevov E. coli. Nekateri so dobrodošli, nekateri pa lahko povzročijo bolezen. Večina teh bakterij živi v prebavnem traktu (in, kaj imamo ženske zelo blizu skupaj? Sečnico in anus – zato nas zdravniki radi ozaveščajo o brisanju spredaj nazaj, o pametni spolnosti in zadrževanju urina.) in jim v nekaterih primerih uspe pobegniti v sečni sistem.

Torej, pozor:

 1. Pametna spolnost Zaradi bližine sečnice z vagino in anusom, lahko bakterije med spolnim odnosom preprosto potujejo.
 2. Zadrževanje urina Za spodbujanje čiščenja sečnega sistema se priporoča piti 2-3 litre vode na dan. Priporoča se tudi praznjenje mehurja pred in po spolnem odnosu.
 3. Brisanje spredaj nazaj Ob nepravilni uporabi wc papirja, lahko bakterije zlahka prenesemo v vagino ali sečnico.
 4. Redno odvajanje Zaprtje lahko vodi v okužbe sečil, zato moramo poskrbeti za redno odvajanje blata.

Nekatere študije kažejo, da je D-manoza dobra pri preventivi pred vnetji in pri kurativi, ko je že vnetje prisotno. Seveda se hujša vnetja zdravijo z antibiotiki. Če pa le gre, poskusimo najprej po naravni poti, saj mikrobi lahko postanejo odporni na zdravljenje z antibiotiki. Poleg tega lahko uporaba zdravil negativno vpliva na zdravje črevesne in vaginalne flore.

Kako deluje?

D-manoza se zlahka absorbira in doseže organe 30 minut po zaužitju. Manoza je neesencialno hranilo, saj ga lahko telo samo proizvede iz glukoze ali z oksidacijo sladkornega alkohola manitol (v laboratorijih pridobivajo manozo predvsem s oksidacijo manitola ali iz fruktoze). Razpolovni čas manoze je okoli 4 ure, naj pa ne bi vplivala na koncentracijo glukoze v krvi. Visoke doze bi naj edino imele neprijetne stranske učinke za črevesje.

Originalni izvor manoze in manitola je ‘manna’, ki jo morda prepoznaš iz Biblije, kot hrano, ki so jo dobili Izraelc na poti v Sinai.

Manoza se v obliki galaktomanansa nahaja v kavovih zrnih, grškem senu in guar gumu, a je za nas nedosegljiva, saj galaktomanansev ne moremo prebaviti. Naše bakterije jih lahko fermentirajo, a iz njih ne dobimo skoraj nič biorazpoložljive manoze.

Večino zaužite manoze izločimo skozi urin. Kar je super, ker lahko po poti pripomore k zdravu sečil, torej proti vnetju mehurja. D-manoza je eno najbolj priporočljivih prehranskih dopolnil zaradi vpliva na E. coli. Namreč, E- coli se v sečilih veže na lektine oziroma beljakovine, ki sicer vežejo manozo na epitelijske celice (celice povrhnjice tkiva). Ko imamo v sistemu veliko manoze, ta izpodprine E. coli, saj se veže na svoje lektine. Ko se bakterije ne morejo vezati na tkivo mehurja, se ne morejo razmnoževati in povzročat infekcije.

To je ena teorija. Druga teorija je, da se E. coli sprime z D-manozo in tako bakterije odplavi iz mehurja oziroma iz tam, kamor ne spadajo. Študije za delovanje so zaenkrat bile narejene le in vitro, torej v steklu v laboratoriju.

Zaenkat še ne vemo dovolj o manozi. Ne poznamo še vseh stranskih učinkov, a zaenkrat izgleda varno prehransko dopolnilo. Potrebujemo pa še več kvalitetnih študij, ki bodo potrdile varnost uporabe med nosečnostjo in dojenjem, ter podale optimalno doziranje.

Največja študija do sedaj je bila na 308 ženskh s ponavljajočimi se vnetji sečil. D-manoza je signifikantno znižala verjetnost za ponovno vnetje, podobno kot antibiotik. Manoza nam lahko služi tudi kot prebiotik, torej hrana za probiotike v črevesnem mikrobiomu.

In, če že omenjam to, naj omenim, da obstaja precej genskih mutacij, kjer imajo ljudje težave pri presnovi manoze. Ena izmed njih je pomanjkanje specifičnege beljakovine v črevesju, ki vodi v pomanjkanje manoze. Dodajanje skozi prehransko dopolnilo lahko v takem primeru pomaga preprečiti poškodbe jeter, zniža krvni sladkor in prepreči nastajanje krvnih strdkov.

Zakaj pride do vnetja mehurja?

Ok, dozdeva se nam, kako približno pride do vnetij, ampak zakaj? Vedno več študij predlaga povezavo z vaginalnim in črevesnim mikrobiomom, ki naj bi omogočila kolonizacijo E. coli.

Pri ženskah vaginalne bakterije igrajo odločilno vlogo pri nastanku vnetja sečil. Vemo tudi, da je črevesni mikrobiom vir bakterijskih sevov, ki povzročijo cistitis (vnetje mehurja) in pielonefritis (okužba ledvic). Vsaj v večini primerov.

Včasih smo mislili, da je urin sterilen. Sedaj pa znanstveniki odkrivajo, da ni. Sestavljen naj bi bil iz Proteobakterij (35.6%), Firmicutes (31.3%), Actinobacteria (22.4%), Bacteroidetes (6.4%), in ostalih mikrobov (4.3%). Okoli 60 % urinirnega mikrobioma je enakega kot v črevesju in okoli 30 % enakega kot v vagini.

Vsi ljudje imamo urinirni mikrobiom. Kakšne bakterije ga tvorijo, je odvisno od posameznika. Je pa zanimivo, da porušeno ravnovesje urinirnega mikrobioma povezujemo z urinsko inkontinenco, preveč aktivnim mehurjem in rakom mehurja.

Zaenkrat se D-manoza kaže kot učinkovito sredstvo za preventivo in kurativno pri okužbah z E. coli, a njenega pravega delovanja še ne poznamo. Veliko študij že nakazuje na povezavo črevesje-ledvice, kar je fascinantno. Vidimo, da črevesje zares lahko vpliva na vse v naših telesih. Črevesno neravnovesje bi naj pripomoglo tudi k visokemu pritisku in ledvičnim kamnom.

V eni študiji so znanstveniki poročali, da je povišana prisotnost bakterije E. coli v črevesju lahko dober pokazatelj ali se bo razvila bakterijska okužba mehurja. Nasplošno pa velja enako, kot za črevesni mikrobiom – bolj raznolik kot je mikrobiom, nižja je verjetnost za okužbe. Kaj lahko narediš? Preberi to.

Drugi razlogi:

1. Menopavza Hormon estrogen bi naj pomagal braniti pred okužbami sečil. V menopavzi so vsi hormoni nižji, zato smo ženske bolj dovzetne za okužbe.

2. Kontracepcija Uporaba diafragme ali kondomov s spermicidom poviša vaginalni pH in nas naredi bolj dovzetne za vaginalne okužbe in posledično tudi okužbe sečil.

3. Sladkorna bolezen Diabetes vpliva na delovanje celega sistema, predvsem pa poslabša imunski sistem in poruši črevesno floro (ali pa pride do diabetesa ravno zaradi porušene črevesne flore). Tako so ženske s sladkorno boleznijo veliko bolj podvržene okužbam.

4. Poškodbe hrbtenice Nekatere poškodbe lahko oslabijo zmožnost praznjenja mehurja, kar lahko vodi v okužbo mehurja.

5. Ledvični kamni Kamni lahko zavirajo zavirajo izločanje urina iz mehurja in ustvarjajo popolno okolje za razrast bakterij.

Če si zmedena glede uporabe D-manoze:
Največji problem vnetij sečil je v odpornih bakterijah na zdravljenje z antibiotiki. Dokler še niso druge vrste zdravljenja dosegljive za splošno populacijo, je uporaba manoze več kot priporočljiva!

Doziranje D-manoze

Priporoča se doziranje 2 g D-manoze v prahu enkrat ali dvakrat dnevno, raztopljeno v 2 dcl vode ali čaja za vsaj 3 dni in polovično doziranje še naslednjih 10 dni. Višje doze naj ne bi bile škodljive. Ne vemo pa točno, kako je z dolgoročnim dodajanjem. Do 6 mesecev bi naj bilo varno.

Potrebno je izbrati peverjeno znamko, kot je na primer NOW, saj lahko nepreverjene znamke vsebujejo škodljive kemikalije, ki so posledica kemijskega pridobivanja D-manoze iz sadja, kot so brusice.

Če izkusiš kakšen stranski učinek, kot sta tekoče blato in boleč trebuh, znižaj dozo. Če opaziš stranski učinek, kot so izpuščaji, prenehaj (to se lahko zgodi pri nizkokakovostnem izdelku). Pozorna bodi tudi v primeru SIBO (sindrom razdražljivega črevesja).

D-manoza ali brusnice?

Brusnice so eden izmed virov D-manoze. Manoza sestavlja le okoli 0,04 % suhe teže brusnic. Čeprav nekatera podjetja dajejo posušene brusnice v prehransko dopolnilo, večinoma manozo ne pridobivamo iz brusnic, ampak je ustvarjena laboratorijsko iz fruktoze ali glukoze ali manitola. Nekatera podjetja pa še vedno pridobivajo manozo iz organskih virov (kot NOW).

Ker brusnice vsebujejo salicilno kislino, ki podobno kot aspirin redči kri, se odsvetuje pitje brusničnega soka ali jemanje prehranskega dopolnila z brusnicami za tiste, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi. Čisti prah D-manoze pa ne vsebuje brusnic, saj četudi bi bila pridobljena iz brusic, bi bila izvleček.

Ampak, ali se brusnic ne izplača uživati? Se, so super vir ogljikovih hidratov in antioksidantov, kot so proantocianidi, za tiste, ki nimajo težav s strjevanjem krvi. Proantocianidi lahko znižajo potencial E. coli in drugih bakterij, da bi postale odporne na zdravljenje in lahko zniža verjetnost tvorbe biofilmov (ko se več različnih bakterij sprime skupaj in jih je zelo težko odstraniti). Ampak, prosim – brusnice je bolje jesti, kot piti sok.

D-manoza in sladkorna bolezen

Res, da je D-manoza sladkor, a se drugače obnaša v telesu kot na primer glukoza in fruktoza. Za tem, ko jo telo absorbira iz črevesja, se večinoma izloči skozi urinski trakt (kjer pomaga proti infekcijam, 20 – 35 %). Kolikor pa je ostane v črevesju (< 1 %), jo naše črevesne bakterije fermentirajo oziroma prebavijo, potem pa se izloči skozi brato. Zato D-manoza naj ne bi dvignila krvnega sladkorja (niti doza 50 g, a take doze ne priporočam uživati, saj lahko prispeva k anksioznosti/depresiji) in se posledično priporoča tudi za sladkorne bolnike.

Trenutno se celo odvijajo študije, ki raziskujejo ali D-manoza pomaga proti razvoju avtoimune bolezni sladkorna bolezen tipa 1 in vnetju astmatičnih pljuč.

D-manoza v nosečnosti

Med nosečnostjo se maternica razširi za rastočega otročka. To naredi pritisk na notranje organe, med drugim mehur. Tudi vaginalna flora se spremeni in pri nekaterih postane manj kisla (kislo okolje je pomembno, da pobije neželjene mikroorganizme).

Številne študije z nosečimi ženskami kažejo, da vaginalna vnetja povišajo verjetnost za kolonizacijo neželjenih bakterij. Zaradi tega ženska postane še bolj dovzetna za vnetje mehurja ali ledvic.

Med nosečnostjo je ključnega pomena, da pijemo zadostne količine vode in uživamo polnovredna in pisana živila, skozi katera si lahko zadostimo ogromno antioksidantov. Tako omogočimo telesu lažjo borbo proti infekcijam.

Ko pa do vnetja sečil pride, je pomembno, da se z zdravnikom pogovorimo o opcijah. O D-manozi med nosečnostjo je še premalo raziskav. Lahko pa se uporabljajo pre- in probiotiki, uživajo brusnice in preostalo sadje in zelenjava, ki vsebuje D-manozo.

Nosečke s sladkorno boleznijo imajo v krvi in amniotični tekočini povišano manozo, kar kolerira s povišano glukozo. To nam da vedeti, da je manoza tesno povezana s glukozo. Manoza, ki je že prisotna v mamini krvi (brez dodajanja) je morda nujna za rastoč zarodek. Opažamo namreč povečan pretok manoze v otrokov sistem, četudi ima mama v krvi nižje količine.

Zato se mi poraja vprašanje: Ali je varno? Zdrav otroček bo znal z že ostoječo količino manoze ustvarjati glukozo. Vprašanje je, kaj se zgodi, če dodajamo D-manozo, ki jo potem otroček dobi v višji količini, medtem, ko šele razvija svoje metabolne poti. Morda bi kratkotrajna uporaba šla skozi? Bolje bi bilo, kot antibiotiki … V tej smeri študij še ni.

Problem je tudi, da so prehranska dopolnila z D-manozo premalo regulirana in lahko vsebujejo še kakšne neželjene snovi za nosečnice. V primeru uporabe je potrebno dvoje:
1. se posvetovati z zdravnikom za kratkotrajno uporabo kot nadomestek antibiotikov,
2. uporabiti preverjeno prehransko dopolnilo višje kakovosti.

D-manoza in dojenje

Manoza je že naravno prisoten sladkor v maminem mleku, kar prispeva k tvorbi nepatogene črevesne mikrobiote in zavira vezavo patogenov na steno črevesja. Dojenje naj bi otroka branilo pred vnetjem sečil, kar še posebej podpira teorijo, da ta vnetja izvirajo iz črevesja.

Ne vemo pa še, kaj se zgodi, če otrok skozi mleko prejme visoke vrednosti D-manoze. Potrebujemo še več študij, zato je definitivno potreben posvet z zdravnikom.

Viri

 1. N. Zhao; N-Linked Glycosylation Is Required for Transferrin-Induced Stabilization of Transferrin Receptor 2, but Not for Transferrin Binding or Trafficking to the Cell Surface; Biochemistry 2013, 52, 19, 3310–3319. Publication Date: April 4, 2013.
 2. P. Witters; Spontaneous improvement of carbohydrate-deficient transferrin in PMM2-CDG without mannose observe in CDG natural history study; Orphanet Journal of Rare diseases; 2021.
 3. V. Sharma; MANNOSE METABOLISM: MORE THAN MEETS THE EYE; Biochemical and biophysical research communications; 17. 10. 2014.
 4. C. Genovese; Effects of a new combination of plant extracts plus d-mannose for the management of uncomplicated recurrent urinary tract infections; Journal of chemotherapy (Florece, Italy); April 2018.
 5. T. Meštrović; The Role of Gut, Vaginal, and Urinary Microbiome in Urinary Tract Infections: From Bench to Bedside; Diagnostics; Januar 2021.
 6. S. M. Lenger; D-mannose vs other agents for recurrent urinary tract infection prevention in adult women: a systematic review and meta analysis; American Journal of Obstetics and Gynecology; Avgust 2020.
 7. Y. Shi; A good sugar, d-mannose, suppresses autoimmune diabetes; Cell and Bioscience; 2017.
 8. D. Scribano; d-Mannose Treatment neither Affects Uropathogenic Escherichia coli Properties nor Induces Stable FimH Modifications; Molecules; Januar 2020.
 9. R. Ala-Jaakkola; Role of D-mannose in urinary tract infections – a narrative review; Nutrition Journal; 22. 3. 2022.
 10. A. Hultstrom; Genetic determinants of mannose-binding lectin activity predispose to thromboembolic complications in critical COVID-19; Nature immunology; 27. 5. 2022.
 11. P. S. Gonzalez; Mannose impairs tumour growth and enhances chemotherapy; Nature; 21. 11. 2018.
 12. A. F. Monteiro; High concentration and yield production of mannose from açaí (Euterpe oleracea Mart.) seeds via mannanase-catalyzed hydrolysis; Scientific Reports; 29. 7. 2019.
 13. K. Xu; Chronic D-ribose and D-mannose overload induce depressive/anxiety-like behavior and spatial memory impairment in mice; Translational Psychiatry; 2. 2. 2021.
 14. D. Zhang; D-mannose induces regulatory T cells and suppresses immunopathology; Nature Medicine; 24. 7. 2017.
 15. S. Torretta; D-mannose suppresses macrophage IL-1β production; Nature Communications; 11. 12. 2020.
 16. B. Kranjčec; D-mannose powder for prophylaxis of recurrent urinary tract infections in women: a randomized clinical trial; World Journal of Urology; 30. 4. 2013.
 17. L. D. Brown; Inositol and Mannose Utilization Rates in Term and Late-Preterm Infants Exceed Nutritional Intakes; The Journal of Nutrition; September 2009.