Vitex ali navadna konopljika – PCOS, PMS in plodnost

vitex navadna konopljika Anja Kikl PCOS PMS plodnost

Navadno konopljiko se je stoletja uporabljalo za zdravljenje marsikatere hormonske ginekološke težave. Čeprav vseh trditev o pozitivnih učinkih Vitexa znanstvena literatura ne podpira, obstajajo primeri, za katere se zelišče priporoča.

Trenutna znanstvena literatura podpira delovanje konopljike v primeru pred-menstrualnega sindroma, bolečih prsi v lutealni fazi menstrualnega cikla, za zniževanje hormona prolaktina in defekt lutealne faze menstrualnega cikla. Kaj pa PCOS, hipotalamična amenoreja …? Katere znamke uporabiti in koliko?

Kaj je navadna konopljika?

Navadna konopljika, vitex agnus-castus, chasteberry, lila chastetree, meniški poper, čedno drevo ali Abrahamov balzam je sadje drevesa chaste tree.

Meniški poper se že več kot 2500 let uporablja za pomoč v primeru neplodnosti in nerednih menstrualnih ciklov. Ali res pomaga?

V starodavnih deželah kot so Egipt, Grčija in Rim, se je navadna konopljika uporabljala za ginekološke težave pa tudi za zniževanje libida. Za zniževanje libida in energije še ni zadostnih dokazov, a iz izkušenj povem, da ženske poročajo o neželeni utrujenosti in znižani želji po spolnosti.

Nekaj dokazov pa je za primere pred-menstrualnega sindroma (PMS), nerednih menstruacij, disfunkcionalne menstrualne krvavitve in primere bolečih prsi.

Kaj vitex vsebuje?

Jagode, listi in korenine drevesa cheste tree vsebujejo kar nekaj aktivnih komponent:

 • flavonoidi
  – apigenin
  – viteksin
  – penduletin
  – kasticin
  – kaempferol
  – orientin
  – kvercetagentin
  – isoviteksin
 • iridoidni glikosidi
  – agnusidi
  – aucubini
 • esencialna olja
  – limonene
  – cineol
  – pinene
  – sabinene
 • diterpenes
  – rotundifuran
  – prerotundifuran
  – vitexilactone
  – previtexilactone
  – viteoside A
  – vitexifolin A, D and E
  – ferruginol
  – abietatrien-3β-ol
  – vitexifolin B
  – vitetrifolin D

Kako vitex deluje?

Vitex oziroma navadna konopljika vsebuje t.i. fitoestrogene. To so hormonu estrogenu podobne strukture, ki se nahajajo v rastlinah in se v telesu vežejo na estrogenske receptorje. Tako imajo v telesu estrogenu-podoben učinek, a v veliko manjši meri.

Najprej so se znanstveniki pričeli ozirati na Vitexov estrogenski učinek zaradi opažanj, da vpliva na rast rakavih celic v tkivu prsi. Ugotovili so, da flavonoidi apigenin (naj bi imel najmočnejše delovanje, nahaja pa se tudi v kamilicah), viteksin in penduletin, ter linolejska kislina vplivajo na beta-estrogenske receptorje in s tem zavirajo rast rakavih celic.

Poznamo alfa- in beta-estrogenske receptorje. Alfa se nahajajo v endometriju, prsih, hipotalamusu, centralnem živčnem sistemu, srčno-žilnem sistemu in vezivnem tkivu jajčnikov. Brez alfa-estrogenskih receptorjev se maternica in prsi ne razvijejo popolnoma. Genetski polimorfizmi v genu, ki kodira alfa-estrogenske receptorje so povezani z rakom prsi in dismenorejo (boleče menstruacije). Prekomerno delovanje alfa-receptorjev povezujemo z nenadzorovanim rastom celic v reproduktivnem sistemu.

Beta se nahajajo v jajčnih foliklih (granulastih celicah), maternici, ledvicah, možganih, kosteh, srcu, pljučih, prsih, črevesju in endotelijskih celicah. Povezujemo jih z zgodnjo hitro delitvijo celic med nosečnostjo, kjer je to nujno za razvoj zarodka. Brez beta-receptorjev se corpus luteum (rumeno telesce) ne bi tvoril, zato bi prihajalo do pomanjkanja hormona progesterona. Beta-estrogenski receptorji bi naj delovali obratno kot alfa-estrogenski receptorji (znižanje nenadzorovane rasti pri raku jajčnikov ali prsi). Nenormalno delovanje beta-estrogenskih receptorjev pa povezujemo s težavami ob hormonski terapiji v menopavzi, alzheimerjem in z avtizmom. Tukaj nastopi navadna konopljika.

Zaradi njegovega delovanja na beta-estrogenske receptorje se priporoča za terapevtsko uporabo ob pomanjkanju estrogena (pri moških in ženskah). In čeprav so fitoestrogeni lahko dobri v primeru prenizkega estrogena in previsokega estrogena, saj uravnovesijo tehtnico, se vitexa ne priporoča za primere s presežkom estrogena.

Chasteberry indirektno vpliva na različne hormone, sploh progesteron, estrogen in prolaktin, na katerega vpliva preko dopaminskega sistema. Dopamin namreč indirektno zavira izločanje prolaktina.

Ko smo že pri prolaktinu, naj omenim, da krožijo govorice, da bi naj uživanje konopljike pomagalo spodbujati tvorbo mleka. Anekdotno bi naj nizke doze pomagale, višje pa zavirale tvorbo maminega mleka. A, zaenkrat še ni dokazov, zato se uporaba med dojenjem močno odsvetuje.

Ker je okoli Vitexa veliko neznanega, je potrebna pazljiva uporaba. Nekateri priporočajo med 200 in 1000 mg suhe rastline, drugi pripročajo od 3 do 40 mg ekstrakta. Nekateri priporočajo uporabo le v folikularni fazi menstrualnega cikla, spet drugi neprekinjeno uporabo 3 mesece. Kaj pa pravijo študije?

Kaj pravijo študije?

Na spletu je ogromno študij, ki niso preverjene. Le peščica jih je zaupanja vrednih. In te bom povzela. Bodi pozorna na doziranje – vitex, kot posušena rastlina, ni enako, kot vitex ekstrakt. Ekstrakt je močno koncentrirana različica rastline, zato jo je potrebno dozirati v manjših količinah.

Vitex za povišan prolaktin

Visok prolaktin lahko povzroči amenorejo (izostanek menstruacije) tako, da zavira estrogen in progesteron. Kot takrat, ko ženska doji. Progesteron in estrogen zavira zaradi zaviranja razvoja rumenega telesca.

Vitex oziroma navadna konopljika ima sposobnost vezave na dopaminske receptorje, kar zavira prolaktin. Majhna študija s 37 ženskami s hiperprolaktinaemijo je pokazala izboljšan menstrualni cikel zaradi daljšega števila dni lutealne faze (iz povprečno 3,4 dni na povprečno 10,5 dni).

Vitex za PMS in boleče prsi

Študija je pokazala, da je meniški poper pomagal pri izboljšanju simptomov PMS, ki so:

 • bolečine v prsih in njihova občutljivost,
 • zatekanje,
 • zadrževanje vode,
 • zaprtje,
 • razdražljivost,
 • depresivno razpoloženje,
 • jeza,
 • glavobol.

Boleče prsi povezujemo s povišanim prolaktinom, slabo presnovo estrogenov ter negativnim odzivom na stresne situacije. Okoli 40 % žensk ima PMS, od tega kar 10 % hudo obliko, ki jo označimo s PMDD. Boleče prsi ima vsak mesec okoli 70 % žensk in hudo boleče (mastalgia) okoli 22 % žensk z menstruacijo.

Naj opozorim, da je moč efekta odvisna od kakovosti izvlečka in dolžine uporabe. Splošno priporočilo je 3 mesečna uporaba.

Znamke in doziranja v študijah:
– 20 mg Ze110 dnevno 3 mesece (Ze110 je ekstrakt z 60 % etanola v razmerju ekstrakt:suha rastlina 6-12:1; to pomeni, da je 20 mg ekstrakta 120-240 mg suhe rastline)
– 40 kapljic, 4,5 mg dnevno 3 mesece
– 40 mg BNO1095 dnevno 3 mesece (BNO1095 je ekstrakt s 70 % etanola v razmerju ekstrakt:suha rastlina 10:1; to pomeni, da je 4 mg ekstrakta 40 mg suhe rastline; znamka Agnucaston)

Uporabi kodo ANJA10 za 10 % prihranek

Plodnost in menstrualne motnje

Nemški zdravniki predpisujejo vitex za motnje lutealne faze menstrualnega cikla, a pravih kliničnih dokazov, da zares pomaga, še ni.

Zanimiva je majhna študija, ki zajema 96 žensk z motnjami plodnosti (sekundarna amenoreja, lutealna nezadostnost, idiopatska neplodnost). Pacientke so za 3 mesece dobivale navadno konopljiko ali placebo. 

Zakaj je zanimivo? Ker se hormoni po treh mesecih niso razlikovali, le ženske (ne velja za ideopatsko neplodnost), ki so dobivale konopljiko, so dvakrat pogosteje zanosile, kot ženske, ki so dobile placebo.

Pri študiji me je zmotilo to, da ženske niso dobivale le konopljike, ampak je v prehranskem dopolnilu bilo še pet dodatnih zelišč. Ne vemo ali je pomagala konopljika ali skupek zelišč ali katero drugo zelišče.

Druga študija s 52 pacientkami z defektom lutealne faze menstrualnega cikla je pokazala pozitivne učinke na nivo prolaktina, izboljšanje dolžine lutealne faze, nivo sinteze progesterona in nivo estradiola v lutealni fazi. Obe študiji sta pokazali pozitiven učinek intervencije.

Za enkrat še ni dovolj kvalitetnih študij.

Znamke in doziranja v študijah:
– 15 kapljic Agnolyt dnevno
– 30 kaplic Mastodynon dnevno 3 mesece

Hipotalamična amenoreja in vitex

Zaenkrat še ni dokazov, da bi vitex kakorkoli pomagal pri hipotalamični amenoreji, kjer izostanek menstruacije ni povezan s povišan prolaktinom. Največkrat do te amenoreje pride zaradi povišanega stresa na telo, ki je lahko posledica pretirane vadbe, prenizkega vnosa hranil ali genetkega vpliva na delovanje hipotalamusa.

Sicer obstaja nekaj anekdot, da je ženskam s kratkoročno uporabo vitexa (cca 3 dni do 1 mesec) na dolgi rok (leto ali dve) uspelo vzpostaviti več balansa v menstrualni cikel. Ampak se na anekdote ni dobro upirati.

Ena opazovalna študija je opazovala, kako navadna konopljika učinkuje pri amenoreji (izstanek menstruacije). Pokazalo se je, da so ženske, ki so prejemale Vitex ekstrakt Ze440 v 70 % poročale o pozitivnem učinku. A to ne pomeni, da pomaga tudi pri hipotalamični amenoreji, ki ima korenine v prenizkem dnevnem vnosu hranil. V takem primeru si moramo najprej popaziti na svoje telo, šele nato dodajati prehranska dopolnila.

Vitex za PCOS

Farmacevtska pomoč za neredne menstruacije sta pri PCOS pogosto oralna kontracepcija ali clomifen citrat. Pri ženskah s sindromom policističnih jajčnikov pri kontracepciji velikokrat pride do kontraindikacij, pri clomifenu pa na žalost kljub uspeli indukciji ovulacije ne prihaja do višjega števila zanositev. Kar 30 % žensk se ne odziva na terapijo s clomifenom.

Zato se za management povišanih moških spolnih hormonov in inzulina uporablja metformin, ki marsikateri ženski doprinese črevesno nelagodje. Kot posledica, je vedno višje povpraševanje po naravnih izvlečkih kot je navadna konopljika.

Po dolgem iskanju, sem končno našla eno meta-analizo. To je študija, ki primerja zaključke več študij, gleda kvaliteto študij in povzame bistvo. Meta-analiza je zajela 79 študij, od tega so jih večino zaradi nekvalitete izključili in ostali z 33 študijami. Ob tega so 3 zajemale Vitex.

Ena študija je pokazala, da se je pri 96 ženskah z neredno menstruacijo in neplodnostjo izboljšala rednost menstruacij po 30 kapljic tinkture Mastodynon dnevno (3 mesece). Druga študija je pokazala izboljšanje v rednosti menstruacije pri ženskah z oligomenorejo. Terapija je bila 7,5 ml Phyto-Hypophyson kapljic dnevno. Tretja študija pa je zajemala 37 žensk s povišanim prolaktinom (zelo majhen vzorec). Izboljšala se jim je cikličnost in hkrati povišalo število dni lutealne faze iz povprečno 3,4 dni na 10,5 dni. Uporabljale so Strotan 20 mg dnevno 3 mesece.

Nekaj študij je pokazalo, da isoflavoni iz navadne konopljike pozitivno vplivajo na estrogen, LH in progesteron. Namreč po tri mesečni uporabi sta se v nekaterih primerih povišala hormona estradiol in progesteron v serumu, ter se znižal luteinizirajoči hormon (ki je pri PCOS pogosto povišan). V nekaterih študijah pa se kaže tudi povišanje hormona LH, kar lahko vodi v dodatne motnje v ciklu. Večina takih učinkov se prikaže na živalih, redkeje na ljudeh.

Zanimivo je, da se je najbolj pozitiven učinek pokazala za ekstrakt Ze440. Študij še je premalo, da bi lahko potrdili ali ovrgli učinek. Povem pa lahko, kaj opažam iz prakse. Nekaterim ženskam pomaga, drugim pa poslabša situacijo. Ena stranka mi je poročala, da so se ji enkrat z uporabo konopljike naredile bulice v prsih. Kar je lahko posledica povišanja prolaktina. Nekaterim ženskam poslabša akne, nekaterim izboljša. Odvino je tudi od doziranja in oblike prehranskega dopolnila. Zato svetujem zelo pazljivo uporabo. 

Znamke in doziranja v študijah:
– [podgane] 365 mg/kg Vitagnus za 30 dni (ekstrakt z 70 % etanola)
– 3,2 – 4,8 mg Agnugol (Ze440) kapsula enkrat dnevno 3 mesece
– Mastodynon
– Phyto-Hypophyson
– Agnucaston
– Strotan

Stranski učinki

Navadna konopljika je po navadi dobro tolerirana, a obstajajo možnosti za:

 • glavobol,
 • utrujenost,
 • suha usta,
 • spremembe tkiva prsi,
 • črevesne težave,
 • omotičnost,
 • znižan libido.

Prosim, tega zelišča ne uporabljati v primeru nosečnosti ali dojenja ali predhodnih diagnoz rakavih obolenj, zaenkrat še je premalo študij. Prav tako paziti v primeru bolezni povezanih z estrogenskim presežkom, kot so endometrioza in fibroidi. Vitex lahko negativno vpliva tudi na zdravila – zaradi svojega delovanja na dopaminske receptorje, se ga močno odsvetuje v primeru Parkinsonove bolezni, šizofrenije in drugih dopaminsko ali prolaktisko odvisnih težav. Odsvetuje se uporaba tudi v primeru kontracepcijskih tabletk (če smo z njimi ravno zaključile, počakajmo z uporabo 3 mesece).

Pomembno je zavedanje, da je še premalo študij. Kvalitetnih študij skorajda ni. Zato je optimalno testiranje na lastni koži in ob prvih neželjenih učinkih, prenehati z uporabo.

Viri

 1. H. Jarry; Evidence of estrogen receptor beta-selective activity of vitex agnus-castus and isolated flavones; Planta medica; Oktober 2003.
 2. M. Rafieian-Kopaei; Systematic Review of Premenstrual, Postmenstrual and Infertility Disorders of Vitex Agnus Castus; Electronic Physician; Januar 2017.
 3. D. van Die; Vitex agnus-castus Extracts for Female Reproductive Disorders: A Systematic Review of Clinical Trials; Planta Medica; November 2012.
 4. S. Arentz; Herbal medicine for the management of polycystic ovary syndrome (PCOS) and associated oligo/amenorrhoea and hyperandrogenism; a review of the laboratory evidence for effects with corroborative clinical findings; BMC complementary medicine and therapies; 18. 12. 2014.
 5. Z. Feyzollahi; Effect of Vitex agnus-castus ethanolic extract on hypothalamic KISS-1 gene expression in a rat model of polycystic ovary syndrome; Avicenna Journal of Phytomedicine; Maj 2021.
 6. Q. Ye; Casticin, a flavonoid isolated from Vitex rotundifolia, inhibits prolactin release in vivo and in vitro; Acta Pharmacologica Sinica; 1. 11. 2010.
 7. R. Eltbogen; Vitex Agnus-Castus extract (Ze 440) improves symptoms in women with menstrual cycle irregularities; Journal fur Gynakologische Endokrinologie; Januar 2015.
 8. A. Shayan; Comparing the Effects of Agnugol and Metformin on Oligomenorrhea in Patients with Polycystic Ovary Syndrome: A Randomized Clinical Trial; Journal of Clinical and Diagnostic Research; December 2016.
 9. S. Verkaik; The treatment of premenstrual syndrome with preparations of Vitex agnus castus: a systematic review and meta-analysis; American journal od obstetrics and gynecology; Avgust 2017.