Želim zanositi – 5 nasvetov za naravno zanositev

Naravna zanositev Želim zanositi Anja Kikl

Kako povečati možnost za naravno zanositev, je vprašanje, ki zelo pogosto pristane v mojem inboxu na socialnim medijih. Punce želijo nasvete, kar je popolnoma razumljivo. Ko ti ne uspe zanositi v začrtanem časovnem okvirju, je lahko težko.

Vsako žensko opozorim, da se nasveti razlikujejo za vsako posameznico oziroma za par. V tem članku pa bom kot splošno priporočilo podala najboljših 5, ki veljajo za vse.

1. Spremljaj svoj menstrualni cikel

S spremljanjem menstrualnega cikla lahko opazimo morebitno težavo že preden se odločimo, da bomo poskusile zanositi. A največkrat se ženska odloči spremljati svoj cikel šele ob izostanku pluska na nosečniških testih. No, bolje pozno, kot nikoli.

Med spremljanjem cikla opazujemo, kaj se dogaja s posameznimi fazami menstrualnega cikla. Prav tako si lahko določimo plodne dni (zanositev je možna le med plodnimi dnevi; plodne dni pa ti koledarček ali aplikacija ne moreta izračunati prav). Opazimo lahko celo, da ne ovuliramo, kljub temu, da mesečna krvavitev je.

Kako spremljati menstrualni cikel lahko prebereš tukaj.

Reden oziroma zdrav menstrualni cikel pomeni, da mesečna krvavitev (menstruacija) pride na približno enako število dni vsak mesec. Na primer na 30 dni, dan gor ali dol. To prav tako pomeni, da prihaja do ovulacije, saj brez ovulacije ni prave menstruacije.

Nereden menstrualni cikel pa pomeni, da do krvavitve ne prihaja na redni bazi. Če gledamo, da je zdrava dolžina menstrualnega cikla med 21 in 35 dni (prvi dan cikla je prvi dan menstruacije, zadnji dan pa en dan pred novo menstruacijo). To pomeni, da ženska ovulira redkeje in s tem ima znižano verjetnost za zanositev. Lahko pa pride do krvavitev na redni bazi, a ni ovulacije. Potem ta krvavitev ni menstruacija, ampak pregradna krvavitev. Kako veš, da ovuliraš, preberi tukaj.

Ženska brez hormonskega neravnovesja si lahko spremlja plodne dni tudi s pomočjo ovulacijskih testov. Ženske s hormonskimi neravnovesji, kot sta PCOS in endometrioza pa lahko imajo s tem težavo. V takih primerih pride prav spremljanje menstrualnega cikla.

Če s spremljanjem znakov opazimo, da nekaj ni ok, še ne pomeni, da ne moremo zanositi. To le pomeni, da je treba najprej urediti obstoječ problem.

2. Zavedaj se življenjske dobe spermijev in jajčeca

Za zanositev se mora izvršiti več korakov. Najprej potrebujemo zdravo jajčece, ki se je med ovulacijo sprostilo iz jajčnika. Ko jajčece zapusti jajčnik, ga morajo jajcevodi, ki niso pripeti na jajčnik, ujeti. Ujeto jajčece tako lahko nadaljuje 30 urno popotovanje po jajcevodu, kjer sreča spermije.

Drugi korak so torej spermiji, ki morajo biti na pravem mestu (v jajcevodu) ob pravem času (tik po ovulaciji). Če se jajčece in spermiji uspešno srečajo, lahko pride do oploditve. A za to imajo spermiji čas le med 12 in 24 ur. Po oploditvi mora oplojeno jajčece še vedno iz jajcevoda prepotovati do cilja. Ta cilj je maternična stena, kjer se po enem tednu ugnezdi in prične dalje razvijati.

Ta proces zanositve se ne more zgoditi brez določenih dejavnikov. Ti so pojavitev ovulacije, zdravo jajčece, zdravi in prehodni jajcevodi, zdrava sperma in dovolj odebeljena maternična stena. Prav tako se mora spolni odnos zgoditi med časom ovulacije, čemu pravimo plodni čas.

Ker lahko spermiji v nožnici preživijo tudi do 5 dni, je plodni čas med 1 do 7 dni. To v praksi pomeni 5 dni pred ovulacijo in kakšen dan po ovulaciji.

3. Zagotovi si pravo prehransko podporo

Ko se pripravljamo za zanositev in ne uspeva, poskusimo marsikaj. Včasih se odpovedujemo živilom, včasih jemljemo milijon prehranskih dopolnil, včasih pa poskušamo zanimiva živila, ki bi lahko povečala možnosti.

Medtem se ne ustavimo in najprej ne pogledamo svojih prehranski temeljev. Zato je moj nasvet: ustavi se, znanje imaš v sebi že od rojstva, le pozabila si nanj.

S tem želim nakazati, da tvoje telo zelo dobro ve, kaj mu odgovarja in kaj ne. Ti dobro veš, kaj je zdravo in kaj ni zdravo. Vsaka izmed nas ve, da je zelenjava zdrava in da je ultra-procesirana prehrana nezdrava. Vemo, da kajenje ni zdravo in, da alkohol škodi.

In, če si hodila k gospodinjstvu v osnovni šoli, najverjetneje tudi veš, kako izgleda zdrav uravnotežen krožnik. To je tak krožnik, ki zajema sestavljene ogljikove hidrate, beljakovine in maščobe. Za točno ponazoritev si prenesi brezplačni priročnik tukaj. Veliko žensk čez dan pozabi jesti beljakovine, ali pa se odreka ogljikovim hitratom. To ni dobro za telo, ki želi zanositi.

Dokazano je, da žensko telo deluje optimalno, če ima največji obrok zajtrk (bogat z beljakovinami, zdravimi maščobami in vlakninami) in najmanjšo večerjo. Zadnji obrok je 3 ure pred spanjem in obroke poskušamo imeti vsak dan ob istem času. Če med glavnimi tremi obroki potrebuješ še manjšo malico, naj bo polna barv iz vlakninastih živil in beljakovin (na primer smuti z borovnicami, korenjem in skyrom). Če si zelo aktivna oseba, dodaš še en obrok ali k malicam dodaš čimveč ogljikovih hidratov (na primer ovseni kosmiči).

Kar pa te morda nihče ni naučil, je, da je za plodnost optimalno jesti čimbolj raznoliko in pisano prehrano (ker le tako lahko v telo vneseš zares vsa hranila). Začimbe, čaji, semena, jagodičevje in križnice, so tvoji najboljši prijatelji. Poleg tega pa ne smeva pozabiti tudi na fermentirana živila, ki podpirajo tvoj imunski sistem.

Torej, jej hranljivo, kot da bi že bila noseča (nosečnice ne izpuščajo glavnih obrokov) in vsak dan poskusi vnesti celo mavrico. K temu dodaj tudi gibanje, da bo tvojemu telesu pomagalo odpraviti odvečen stres in pozitivno vplivalo na črevesje (kar vemo, da je pri nosečnosti izrednega pomena).

4. Zagotovi si kvalitetna prehranska dopolnila

Marketing prehranskih dopolnil presega vse meje. Iz vseh strani nas zasipavajo z dopolnili in trdijo, da so najboljša izbira. Čeprav po navadi jih 99 % ni. In me trošimo svoj trdo prislužen denar za nekaj, kar nam bo dalo le drag urin.

Tvoja stalnica pri izbiri naj bodo:

  • kvaliteten B kompleks z aktivnimi sestavinami (kjer je namesto folne kisline L-metilfolat)
  • magnezij v obliki magnezij bisglicinat (oziroma glicinat)
  • omega 3 maščobne kisline v trigliceridni obliki brez težkih kovin in plastike, ulovljeno na trajnostni način in s potrebnimi certifikati za čistost KLIKNI TUKAJ (s kodo ANJA10 prihraniš 10 %)
  • kolagen, ki je primeren za nosečnice (torej brez težkih kovin in aditivov)
  • vitamin D3 (do 2000 IU je popolnoma varno; je pa dobro, da si prej pregledaš kri in v primeru pomanjkanja dodajaš več) KLIKNI TUKAJ (s kodo ANJA15 prihraniš 15 %)
  • inositol (študije kažejo, da se poviša verjetnost zanositve; je popolnoma varno prehransko dopolnilo; včasih smo ga uvrščali med B vitamine) KLIKNI TUKAJ (s kodo ANJA15 prihraniš 15 %)

Izbiraj takšna prehranska dopolnila, ki so visoke kvalitete, so preverjena, ne vsebujejo nepotrebnih sestavin in se o njih posvetuj s svojim ginekologom. O prehranskih dopolnilih bom kmalu več pisala na Nutrition Story, a do tedaj ti za raziskovanje prepuščam nekaj člankov (klikni tukaj).

Zapomni si: MANJ JE VEČ. Najprej si zagotovi hranila, kot so holin, betain, vitamin C, cink, železo …, skozi prehrano, šele nato dodajaj. Če dodajamo na pamet, lahko povzročamo neravnovesja hranil v telesu.

Prenatalne kapsule velikokrat vsebujejo jod, ki v Sloveniji ni potreben za dodajanje, saj uporabljamo jodirano sol (Slovenci po statistiki pojemo celo preveč joda). V takem primeru veš, da prehransko dopolnilo ni narejeno za naš trg ampak ameriški. Če pa ne uporabljaš jodirane soli, jo, prosim, prični.

5. Pojdita na pregled

V tem sta kot partnerja skupaj. In za neuspele poizkuse zanositve sta tudi kriva oba. Največkrat si ženske očitamo in iščemo vse možne rešitve, a dejstvo je, da je sta partnerja odgovorna 50/50.

Okoli 30 % neplodnosti je povezanih z moškim, okoli 30 % z žensko in okoli 40 % je kombinacija obeh. Zato te pozivam, da si preverita kri, urin, spolno prenosljive bolezni, zdravje semenčec in zaprosita zdravnika tudi za kakšne druge teste, ki bi vama pomagali razumeti, kaj se dogaja.

In, še enkrat, v tem sta oba. Zato nasveti za prehrano in prehranska dopolnila veljajo za oba.

Še kar ne gre? Piši mi za posvet in dodajva nasvete glede na vajine potrebe.

Webinar Zdrava maternica

24,90 

Želiš razumeti svojo maternico in kako jo lahko podpreš na naraven način? Spoznala boš znanstven vidik (hormonski, imunski in mikrobni preplet) zdravja maternice in samopomoči.