Kako vem, da ovuliram

Ovulacijski testi Anja Kikl

Ovulacija je sprostitev jajčeca iz jajčnika. Temu rečemo sredina menstrualnega cikla (čeprav ni ravno za sredi in se dan lahko razlikuje od ženske do ženske). Jajčece, ki se sprosti iz jajčnika, je v njem živelo v zavetju, ki mu rečemo jajčni folikel. Med ovulacijo ta jajčni folikel poči in ‘’izpljune’’ jajčece tako močno, da rani steno jajčnika in poleti iz jajčnika vse do jajcevodov (da, med jajčnikom in jajcevodom je praznina, nista povezana).

Brez ovulacije, ne moremo zanositi. Če pa damo pomen zanositve na stran, je ovulacija vseeno zelo pomemben del našega reproduktivnega zdravja.

Spremljanje svojega telesa in sledenje znakov ovulacije nam da namige o naši plodnosti, menstrualnem ciklu in hormonih. Torej ovulacija ni pomembna le za plodnost, pomembna je za splošno hormonsko ravnovesje.

Če nimaš ovulacije (anovulacija), je to opozorilni znak. Nanjo pa lahko vplivajo zdravstvena stanja, ki vplivajo na hormone, prekomeren kroničen stres in celo prehrana. Dobra novica pa je, da se da menstrualni cikel in ovulacijo spremljati na preproste načine, ki jih bom opisala v nadaljevanju.

Kaj je ovulacija?

Ovulacija je sprostitev jajčeca iz jajčnika. Kako se to zgodi? Hormon LH, ki je sicer čez cel cikel nižjih vrednosti, naenkrat narašča in dregna jajčni folikel, ki vsebuje dozorelo jajčece, naj to jajčece že enkrat izpljune.

In res, 24 – 36 ur kasneje jajčni folikel poči in izloči jajčece. To je okoli 8 – 20 ur po najvišji vrednosti hormona LH. Temu pravimo ovulacija. Jajčece nato en dan potuje skozi jajcevod do maternice v pričakovanju, da na svojem potovanju sreča spermije. Če jo noben spermij ne oplodi, odmre in se z menstruacijo vred izlušči iz maternice skozi vagino. Če pa jo spermij oplodi, se vgnezdi v mehko in zadebeljeno maternično steno, kjer se iz te ene jajčne celice prične z delitvijo razvijati še več celic.

Vsaka ženska ima že pred svojim rojstvom (ko je še v maminem trebuščku) okoli 6 milijonov jajčec. Ko se rodi, to število pade na 1 milijon, do pubertete pa jih ji ostane le 350 000. Od takrat dalje se število vsak mesec zniža za 1000 jajčec. To pomeni, da jih v primeru rednih ovulacij ženska v svoji reproduktivni dobi dozori in izpusti iz jajčnika okoli 400.

Vsak cikel vbistvu dozoreva kar 15-20 jajčec, ampak ne dozorijo vsa. Dozori večinoma le eno. Čeprav ima ženska toliko jajčec in jih vsak mesec propade kar 1000 (med njimi so tudi tista 15-20 na pol dozoreta jajčeca), je le eno jajčece tisto, ki vsak cikel popolnoma dozori in se sprosti iz jajčnega folikla (oziroma jajčnika).

V primeru, da ima ženska

 • kronično povišane androgene (testosteron, DHT, androstenedion),
 • disfunkcijo hipofize,
 • visok nivo prolaktina,
 • nizke vrednosti ščitniških hormonov,
 • disfunkcijo hipotalamusa ali
 • previsoke vrednosti sladkorja v krvi,

se lahko zgodi, da do ovulacije ne pride. To pa zato, ker nobeno jajčece v jajčnem foliklu ne dozori. Vsa ostanejo majhna. To se na primer lahko opazi na ultrazvoku – ženske s PCOS to še predobno poznajo.

Lahko pa se tudi zgodi, da eno jajčece normalno dozori, a folikel ne poči. Jajčece v tem foliklu potem odmre in folikel se spremeni v cisto. To se lahko zgodi zaradi prenizkih vrednosti prostoglandinov (hormonom-podobne strukture, ki so odgovorne tudi za menstrualne krče).

Pssst, nekaj raziskav kaže na to, da je možnost, da ženska skozi življenje razvije tudi nove jajčne folikle in celice. So pa študije še v povojih.

Kako zaznati ovulacijo?

Pogledali bova, kako lahko zaznamo ovulacijo s pomočjo ovulacijskih testov, s pomočjo spremljanja cikla in kako lahko ovulacijo začutimo. Kot zanimivost naj dodam, da so razvite tudi napravice za na telefon, ki s pomočjo umetne inteligence preberejo slino in določijo ovulacijo.

Kako se ovulacija občuti?

Večina žensk ovulacije ne čuti. In četudi bi jo, se na to v primeru želje po zanositvi ne bi zanašala. Po mojih izkušnjah ženske največkrat ne občutijo druga kot rahlo napihnjenost in/ali povišan libido.

Nekatere ženske pa občutijo ovulacijo kot bolečino na eni strani spodnjega dela trebuha. Na eni strani zato, ker je ovulacija praviloma le iz enega jajčnika. Tej bolečini pravimo Mittelschmerz (sredinska bolečina – ovulacijska bolečina). Ne vemo natanko zakaj nastane, a je možno, da ženska občuti, ko poči folikel ali pa, ko se jajčece prerine iz jajčnika in poškoduje steno jajčnika. Lahko se zgodi tudi zaradi naglega povečanja folikla (zaradi naglega narasta LH) ali zaradi prostoglandinov, ki pripomorejo k bolečini. Glede tega ni skrbi in se lahko zgodi vsaki izmed nas tudi vsak cikel.

Ovulacijski testi za vrednost hormona LH

Kot sem napisala zgoraj, se hormon LH dvigne približno 24 – 36 ur pred ovulacijo, zato je lahko en način spremljanja ovulacije spremljanje dviga LH z ovulacijskimi lističi. Pozitiven LH test pomeni, da se bo jajčece sprostilo čez kakšen dan, torej je to idealen čas za zabavo v postelji.

Preveri ovulacijske lističe na MaybeBaby in prihrani 10 % s kodo ANJA10. Klikni tukaj.

Ovulacijski testi za LH testirajo vrednost hormona LH v urinu. Nekateri lističi nam bodo povedali ali imamo vrednosti hormona LH v urinu pod ali nad zadovoljivo mejo. Nekateri ovulacijski testi za hormon LH pa nam lahko povedo vrednost hormona v krvi in nam lahko dajo dober vpogled, kako se naš hormon obnaša skozi cikel (kar je za vsako žensko drugače).

Priporoča pa se pričeti testirati z lističi 8 dni po prvem dnevu menstruacije. Test je lahko pozitiven že pred najvišjo vrednostjo tega hormona v krvi. To je popolnoma odvisno od tega, kako močno posameznici LH sploh naraste. Nekaterim test lahko pokaže tudi negativen rezultat, ker imajo vrednosti v urinu pod zadovoljivo mejo, čeprav do ovulacije bo prišlo.

Po drugi strani pa teh lističev ne priporočam za ženske s PCOS, ki imajo kronično povišane vrednosti hormona LH v telesu, ali pa za ženske, ki jemljeno zdravila. V takem primeru lističi ne pokažejo pravega rezultata.

Ovulacijski testi za vrednost hormona Estrogen

Spremljamo pa lahko še en drug hormon – estrogen. Estrogen se prične dvigati vzporedno z hormonom LH tik pred ovulacijo in doseže višek okoli 24 ur pred viškom LH, kar nam lahko pomaga še povišati možnosti za zanositev. Odlično je tudi to, da lahko ovulacijo na testu s slino zaznamo že 3-4 dni prej, saj se estrogen dviga manj strmo kot LH in posledično več dni. Ko LH doseže vrh, zniža estrogen in dvigne progesteron.

Čas v mesecu, v katerem smo plodne, imenujmo plodno okno. Pričetek plodnega okna označuje nagel dvig estrogena, ki pospeši tvorbo vaginalnega izcedka, ki je nujen za zanositev. Več o izcedkih si lahko prebereš tukaj. S spremembami v vaginalnem izcedku se sorazmerno dogajajo podobne spremembe v slini, zato je uporaba ovulacijskega testa za slino zelo priročna.

Zelo dober pripomoček za spremljanje estrogena je mikroskopček MaybeBaby, ki ga uporabljam tudi sama. Je za večkratno – neskončno – uporabo, zato je veliko bolj okolju prijazen kot lističi, ki jih po uporabi zavržemo. Trenutno je v posebni ponudbi za -20 %, dodatnih -10 % pa lahko prihraniš tudi s kodo ANJA10 (popusta se seštevata). Klikni tukaj.

Uporaba je preprosta.

Zjutraj, preden si umijemo zobe, naredimo sledeče:

 1. Odpremo pokrovček
 2. Odstranimo lečo
 3. S čistim prstom damo kanček sline izpod jezika na notranjo stran leče (rahlo popihamo stran mehurčke)
 4. Vstavimo lečo nazaj na preparat
 5. Pustimo, da se slina posuši (vmes si lahko umijemo zobe)
 6. Približamo mikroskopček čim bližje očesu in pritisnemo gimbek za lučko
 7. Pogledamo vzorec sline (slikice spodaj predstavljajo plodne in neplodne dni. Med plodnimi dnevi vidimo vzorec praprota)
 8. Za ostrenje slike si lahko pomagamo z sukanjem leče levo in desno
 9. Obrišemo slino iz leče
 10. Pospravimo za naslednji dan

Pri nekaterih ženskah tudi ovulacijski test za estrogen ne pokaže pravilnega rezultata (praprot). To se lahko zgodi pri tistih, ki imajo neredne cikle in kronično povišan ali znižan estrogen (recimo pri PCOS), ki jemljejo zdravila, ki kadijo ali pa so pred testiranjem jedle, pile ali si umivale zobe. Ampak, če ima ženska s PCOS redne cikle, ji lahko mikroskopček pomaga zaznati plodne dni.

Ovulacijski testi za LH in estrogen

Obstajajo pa tudi testi, ki združujejo vrednosti hormonov LH in estrogena. To je na primer test Clearblue, ki vsebuje testne paličice in monitor. To je super za tiste, ki želijo biti sigurne v rezultate. Je pa negativna plat testerjev cena, saj jih je po uporabi potrebno vsakič znova dokupiti.

Monitorček ti ob zaznavi dviga estrogena nariše obrazek, ki mežika, ob zaznavi dviga LH pa nariše obrazek, ki se smeji. To se mi zdi kot prikupen prikaz najbolj plodnih dni. Za ogled monitorčka klikni tukaj (za nakup lahko uporabiš kodo ANJA10 in prihraniš 10 %, kar se pri tej napravici in testerih zares izplača!).

Spremljanje menstrualnega cikla

O spremljanju menstrualnega cikla sem že velikokrat pisala, a je to najbolj zanesljiva metoda za zaznavanje in potrditev ovulacije. Ko se drugo odpove, bo to prava metoda za vsako žensko z hormonskimi neravnovesji, tudi za ženske s PCOS. Več o tem tukaj.

Beležnica: Spremljanje prehrane skozi menstrualni cikel + GRATIS nakupovalni listek

3,99 

Spremljaj svojo prehrano, počutje in menstrualni cikel, ter odkrij vzorce prehranjevanja in počutja. S pomočjo beležnice se boš lažje rešila začaranega kroga slabega počutja. + 3 strani nakupovalnega seznama

Viri

J. Hedderich; Changes of salivary estrogen levels for detecting the fertile period; European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology; 2015.

V Günther; Changes of salivary estrogen levels for detecting the fertile period; European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology; 2017.

D. D. Braat; Saliva test as ovulation predictor; The Lancet, 1998.

V. Potluri; An inexpensive smartphone-based device for point-of-care ovulation testing; • HHS Author Manuscripts; 2019.

J. Kerin; Ovulation detection in the human; Clinical Reproductive Fertility; 1982.