Kaj je osebni coaching in kakšne so cene osebnega coachinga v Sloveniji?

Filozofija za holističnim osebnim coachingom za zdravje (health coachingom) je vaše holistično zdravje, ki je pomembno za vašo motivacijo, razvoj in nastop v vsakodnevnem življenju.

Holistično pomeni celostno, kar pomeni, da zajema fizično in čustveno plat zdravja. Osebni coaching vam tako pomaga boljše razumeti svoje občutke, misli, čustva in telo, kar pa igra veliko vlogo v vašem profesionalnem in zasebnem življenju.

Po perspektivi holističnega zdravljenja velja, da biti zdrav ne pomeni le odsotnost bolezni, ampak biti zdrav pomeni imeti uravnovešeno telo in uravnovešene misli. Vidimo, da biti holističen pomeni imeti fokus na vsoti vseh plati življenja.

Coachi, ki delujemo po načelu holističnosti, podpiramo idejo, da lahko male spremembice v naših življenjih vodijo v velika izboljšanja kvalitete življenja. Na primer, že majhne spremembe v prehrani lahko nepričakovano zelo vplivajo na motivacijo in zadovoljstvo s službo. Holistični health coachi opazujemo strankine vzorce v prehrani, razmerjih, gibanju, stresu, mindsetu in še veliko več. Potrebno je upoštevati vse plati strankinega vsakdana, da lahko resnično izboljšamo zdravje. 

Zgodovina coachinga

Če pogledamo v zgodovino, je bilo holistično zdravje prisotno že tisoče let – čeprav se je v modernem svetu pričelo razvijati in širiti šele sedaj.

Korenine segajo na vzhod, k kitajski medicini in filozofiji. Zapise o holističnem razmišljanju in zdravju pa najdemo tudi v Grčiji pri meni ljubih filozofih Hipokratu, Pitagori in Aristotelu.

Ideja, da smo ljudje sistem, ki ga sestavlja več notranjih in zunanjih komponent, ni nova. Pravzaprav sega kar 20 stoletij nazaj. Health coaching je že od nekdaj ponujal odgovore, kako različne komponente vplivajo ena na drugo. Na primer, če imate v službi slab dan, je to večinoma posledica večih razlogov. Lahko ste se pred službo sprli s partnerjem, spali ste predolgo in pred službo niste imeli časa trenirat, delo, ki ga upravljate, vam je tečno, pozabili ste na pomemben datum ali pa je v pisarni nekdo, ki ga ne marate.

Celostno razmišljanje pomeni, da se zavedate vseh teh faktorjev in tega, da bo jutri bolje. Nekaterih stvari ne morete spremeniti, na marsikatero lahko vplivate.

Delo coacha

Delo coacha je, da vam pomaga zastaviti realistične in relevantne cilje glede na vašo osebnost in življenjski stil. Osebni coaching tako temelji na empatiji, razumevanju in spodbudi v smeri razmišljanja, ki jih morda prej ni bilo, ali pa so bile pozabljene.

Ključne veščine coacha so:

 • Zastavljanje ciljev za dosego želenih rezultatov (rešitev)
 • Opazovanje
 • Aktivno poslušanje
 • Empatija
 • Zanimanje
 • Dajanje povratnih informacij
 • Intuicija
 • Sledenje napredku

Osebni coaching mora zajemati 5 temeljev osebnega health coachinga. Ti temelji so:

 • Coachanje oziroma izobraževanje strank, kako doseči in obdržati zdrave navade kot del vsakodnevne rutine. To zajema zdravo prehrano, gibanje, obvladovanje sprožilcev, zniževanje stresa, dobro spalno rutino in ohranjanje zdravih medsebojnih odnosov
 • Navdihovanje strank, da si želijo optimalnega in dolgotrajnega zdravja. Posvetimo se močnim točkam, ki pomagajo izničiti pomanjkljivosti.
 • Izobraževanje strank, kako prepoznati in spremeniti izvore zdravstvenih težav.
 • Ustvarjanje strategij, ki so individualne glede na strankine potrebe, zgodovino in osebnost. Te strategije so oblikovane tako, da jih stranka z lahkoto in veseljem uporablja do konca življenja.
 • Prepoznavanje in odkritost coacha do sebe in stranke, ko je stranko potrebno napotiti k osebnemu zdravniku ali k specialistu. Včasih lahko damo vse od sebe, a ni dovolj.

Najpomembnejša stvar za vas je najti osebnega coacha, ki se ujema z vami, vašimi osebnimi prepričanji in s katerim vam je prijetno delati.

Dober holistični osebni health coach vas obravnava kot celoto v kontekstu vašega celotnega življenja. Na primer, k nam pride stranka, ženska stara 30 let, ki želi nehati jesti hitro prehrano in izboljšati zdravstveno stanje. Večina prehranskih svetovalcev, coachov ali zdravstvenih delavcev bi ji svetovala, naj preprosto bolj zdravo je in se več giblje. Ne morem reči, da se motijo. A, holistični health coach se tega loti na drugačen način – vpraša se, kje se skrivajo razlogi za njene slabe prehranske navade in ali obstajajo kakšne prepreke, zaradi katerih še ni začela bolj zdravo jesti in se več gibati. Vpraša se:

 • Ali je osamljena/žalostna in je hrana njena tolažba?
 • Ali potrebuje pomoč pri nakupovanju in/ali pripravi hrane?
 • Ali je prezaposlena in si še ne zna dobro organizirati urnika in ima občutek, da nima časa jesti ali telovaditi?
 • Ali se ne počuti dobro v svoji koži in ji je zato zares težko iti v fitnes?
 • Ali jo družina/partner/služba ne podpirajo?
 • Ali ima zelo slab ali prekratek spanec in je zato cel dan brez energije?

Kot osebni coachi se osredotočimo na osebo in njene življenjske veščine, navade, organizacijo, vedenje in prepričanja. Ali stranka lahko izboljša odnose z družino/partnerjem, si bolje organizira čas, se prične zavedati sebe in svojih občutkov glede sebe, hrane, službe in odnosov? Ali lahko vzpostavi dobro spalno rutino, zastavi prioritete in prične izvajati vaje za odpravljanje stresa? Kaj lahko naredimo glede njenih prepričanj o prehrani, deljenju živil na dobre in slabe, strahu pred spremembo in še mnogo več?

Kako osebnemu coachingu določiti ceno?

Različni coachi imamo različne pristope, a najbolj popularna je prodaja paketov coachinga. To pomeni, da se zakupi določeno število ur coachinga za 1, 2, 3 ali 6 mesecev. Nekateri imajo tudi mesečne naročnine, le redki pa se odločijo za plačilo na posamezno uro, ki se v Sloveniji giblje med 25 in 200 €/uro. Osebnemu coachingu je zares težko določiti urno postavko, saj vam coach stoji ob strani tudi izven tistih določenih ur srečanj. Nanj se lahko v času trajanja paketa operete kadarkoli ga potrebujete. To pomeni neprestano dosegljivost, ki pa nima cene.

Moji health coaching paketi so od 1 meseca dalje, saj vemo da je za ustvarjanje novih navad in dosego prvih rezultatov potreben čas. Največji izziv holističnega osebnega coachinga za zdravje je želja po pomoči čim večjemu številu ljudi. Tako se pogosto zgodi, da želimo podati podporo ljudem, ki coachinga ne cenijo. Nekaterim se zdi 40 € mesečno preveč, drugim pa se zdi 500 € mesečno zelo nizka cena, saj zase želijo najboljšega coacha, ki ga premorejo.

Želeli ali ne, ljudje se potrudimo ravno toliko kot plačamo. V primeru osebnega coachinga prav tako – tisti, ki plačajo višjo ceno, se potrudijo bolj in tudi dosegajo veliko boljše rezultate. Za svoj denar želijo konkretne rezultate.

Če ste coach, ne zapravljajte svojega dragocenega časa za neresne stranke. In, če ste oseba željna coachinga, ne glejte na ceno, glejte na rezultate. Najuspešnejši coachi imajo manj kot 10 strank, saj se večjemu številu oseb težje kvalitetno osebno posvetijo.

Sama imam trenutno ceno prilagojeno slovenskemu trgu, kjer še health coaching ni prepoznan. Pridobivam izkušnje in rastem kot človek in kot coachinja. V svojem delu želim doseči sam vrh, kar pomeni, da je moja vizija še naprej s strankami dosegati izjemne dolgotrajne rezultate. Obožujem delo osebnega health coachinga in z rastjo mojih izkušenj bo rastla tudi cena coaching paketov.