Health coaching je dokazano učinkovit, o njem govorijo tudi na Harvardu

Health coaching oziroma coaching za zdravje pridobiva po svetu (še najbolj pa v Ameriki) vedno večjo prepoznavnost. Zakaj? Ker so ljudje tako zelo zadovoljni. Rezultati so izjemni!

Ljudem nam vedno več pomeni svoboda. Svoboda prehranjevanja, gibanja in mišljenja. Health coaching nam da ravno to – boljše zdravje in bolj srečne odnose lahko dosegamo svobodno, brez omejevanja in brez pravil.

Zaradi priljubljenosti coachinga za zdravje, raste priljubljenost zanj tudi med zdravniki, ki se podajajo ravno za to v dodatna izobraževanja. Vedno več zdravnikov opaža pri pacientih, ki so bili deležni coachinga, neverjetne spremembe, zato želijo tudi sami pacientom nuditi dodatno oporo in razumevanje.

Coachi se s strankami namreč povežemo veliko globje in ravno zaradi tega globljega odnosa, so rezultati veliko boljši in dolgotrajni.

Kaj je health coaching?

Kot vam lahko coach za šport pomaga napredovati v določenem športu, vam lahko health coach pomaga napredovati v življenju, zdravju in počutju, četudi trpite zaradi kakršnega koli kroničnega zdravstvenega stanja.

Coaching za zdravje izgleda kot nekakšna terapija ali pogovor s prijateljico, kjer dve osebi diskutirata ideje, cilje in težave.

Razlika med prehranskim svetovanjem in coachingom za zdravje je v tem, da oseba, ki je coachana prevzame volan in si sama določa svoje cilje oziroma strategije, kako priti do cilja (seveda s pomočjo coacha, ki ji nudi oporo, nasvete in potrebno znanje).

Zakaj ljudje najamejo coacha za zdravje? Health coach vam lahko pomaga pri

 • izboljšanju plodnosti
 • povišanju verjetnosti za zanositev
 • znižanju simptomov zdravstvenega stanja
 • znižanju stresa
 • izgubi telesne teže
 • izboljšanju počutja
 • lažjem premagovanju ovir
 • izboljšanju prehrane in gibanja
 • izboljšanju spanca
 • managementu kroničnega zdravstvenega stanja
 • izboljšanju samopodobe

Delo health coacha je podobno delu life coacha. Razlika je v tem, da se health coach usredotoča bolj na zdravje, life coach pa ima zelo širok spekter, ki je manj osredotočen v samo telesno zdravje.

Coachi uporabljamo motivacijska vprašanja

Pri coachingu je ključna tehnika zastavljanje motivacijskih vprašanj. Skozi ta vprašanja se oseba bolje spoznava in lažje poišče svojo pravo pot, saj odkrije svoj pravi, globlji razlog za spremembo, ki jo želi.

Namesto, da bi vam rekli: ”naredite to, da boste izgubili kilograme”, coachi rečemo: ”Kako bi bilo vaše življenje drugačno, če bi izgubili kilograme?”.

Ali pa namesto, da bi vam rekli: ”naredite to za povišanje verjetnosti za zanositev”, coachi rečemo: ”Kaj mislite, da je potrebno spremeniti, da povišate možnost za zanositev? Kje mislite, da je najbolje začeti?”.

Ta način je dokazano učinkovit. Ne le v študijah, tudi zdravniki iz Harvarda se strinjajo in se vedno bolj osredotočajo na takšen način dela.

Gre se namreč za to, da se ob spoznavanju sebe in svojega pravega razloga za boljše zdravje oseba notranje spremeni. Spozna svoj pravi cilj in razlog. To jo naredi motivirano in ciljno usmerjeno. Ko se ljudje spreminjamo oziroma izboljšujemo po naših lastnih pravilih, bomo veliko verjetneje ostali na pravi poti in uspeli. Kdo pa ima rad, da mu nekdo reče, kaj mora narediti? Podzavestno se temu upiramo.

Kot pravi dr. Grinspoon: ”Opravil sem izobraževanje za coaching in ga sedaj izvajam tudi v svoji praksi. Paciente poskušam zares slišati in z njimi sodelovati, kolikor je v moji moči, da pridemo do rešitev skupaj.”

Obstajajo dokazi, da coaching zares deluje?

Coaching se osredotoča na pozitivnost, torej kaj je, kaj lahko in kaj bo delovalo za vas. Iščemo vaše močne točke in izkoreninjamo slabe navade, ki so vas pripeljale do težave.

Glede na študije, lahko health coaching pomaga pri povišanih biomarkerjih za zdravje, kot so

 • krvni pritisk
 • holesterol
 • trigliceridi
 • glukoza
 • telesna teža
 • obseg pasu
 • telesna vzdržljivost (srce, pljuča)

Pomaga tudi izboljšati kvaliteto vsakdana in znižuje število obiskov pri zdravniku.

Health coaching ima s študijami potrjeno podlago. Lahko vam pomaga iz začaranega kroga popularnih diet. Pomaga vam lahko tudi pri odgovorih na določena vprašanja glede reproduktivnega zdravja, glede črevesnega zdravja in na splošno dobrega počutja.

Telo in psiha sta povezana in to pri coachingu za zdravje razumemo. Ravno zaradi tega je glavni poudarek na celotnemu zdravju in na motivacijskih vprašanjih, ki nam razkrijejo tisto globino, ki nam pomaga pridi do rešitve.

Se ti zdi coaching odgovor na tvoja vprašanja? Potem me kontaktiraj tukaj.