Prehrana – vse kar moraš vedeti

Člankov o zdravi prehrani je ogromno. A jaz nisem na tem svetu, da bi podvajala informacije ali pa širila takšne, ki niso izpeljive. S tem člankom, ki ga ravnokar berete, je namen razširiti obzorja in olajšati vsakdan.

Kaj je sploh zdrava prehrana? Prehrani rečemo, da je zdrava, ko je uravnovešena, torej vsebuje točno takšne elemente, ki jih naše telo potrebuje za dobro počutje. Preberite moja top 3 priporočila za vsakogar – od otroka, mamice, babice do očeta.

Raznolikost in barvitost

Prva stvar, ki jo imejte v mislih pri sestavi obrokov naj bosta raznolikost in barvitost. Ne omejujte se, jejte vse!

Najslabše, kar lahko naredite za svoje telo je, da se omejujete določenih živil, kot sta na primer laktoza in gluten. Razumem vašo skrb, ampak ali veste, da so študije, ki omenjajo intolerance na gluten ali mlečne izdelke narejene pretežno v Ameriki? Ne moremo primerjati zdravja in prehranjevalnih navad Slovencev in Američanov. Dobro vemo, kakšen način življenja imajo naši kolegi čez lužo – nič kaj zdrav.

Zato je normalno, da se pri nezdravem narodu zalo rade pojavljajo določene intolerance. Ne le to, kolikor vem, je njihova zemlja veliko bolj osiromašena od naše pa tudi pridelki slabše kakovosti. Naj bo to pšenica, mleko in vse do živalskih proizvodov, kjer se živali gojijo za masovno konzumcijo.

Bolj imamo pisane krožnike, večje število različnih živil zaužijemo, bolj imamo raznolik mikrobiom, ki vpliva na naš imunski sistem, zdravje možganov in zdravje celotnega sistema. Več o mikrobiomu lahko preberete tukaj, do brezplačnih priročnikov o zdravju pa lahko dostopate tukaj.

Fermentirana živila

Če je kaj lahko najboljše za zdravje, so to fermentirani izdelki kot so

 • kefir,
 • kambuča,
 • fermentirana zelenjava,
 • kimči,
 • parmezan,
 • kislo zelje,
 • kruh z drožmi (med peko se probiotiki uničijo, je pa kruh lažje prebavljiv),
 • probiotični jogurt,
 • jabolčni kis,
 • vodni kefir,
 • tempeh.

Vložene kisle kumare po večini niso fermentirane. Fermentacija se namreč naredi brez prisotnosti kisa. Enostaven način fermentiranja katere koli zelenjave je z vodo in soljo, a več o tem lahko preberete raje tukaj.

Moj nasvet pri fermentiranih živilih je, da začnite počasi in stopnjujte- dve porciji fermentiranega izdelka dnevno zadostuje za izboljšanje zdravja. Kot primer, dve porciji kislega zelja sta dve jušni žlici, kefirja en deciliter ali kruha z drožmi en kos. Pozor: če imate težave z občutljivostjo na histamine, se uživanje fermentiranih živil odsvetuje.

Opazujte krvni sladkor

Ja, prav ste prebrali. Opazujte svoje počutje po obrokih, saj boste s tem opazovali narast in padec krvnega sladkorja. Zakaj je to pomembno? Krvni sladkor želimo za zdravje čez dan čim bolj stabilen. Ko se čez dan opazujemo, vidimo, kdaj se počutimo slabo, megleno in utrujeno.

Ali ste pojedli prevelik obrok in je ogromno krvi šlo v prebavila in se zato počutite brez energije in slabše razmišljate? Ali ste pojedli neuravnovešen obrok in vam je krvni sladkor poskočil do strehe in na hitro padel? Ali ne zdržite vsaj 3 – 4 ure med obroki in posegate po prigrizkih ali pa se počutite omotični?

Vse to so znaki nepravilnega prehranjevanja, ki moti vaš vsakdan in dobro počutje. Omotica med obroki je lahko tudi znak resnejše težave, ki jo imenujemo inzulinska odpornost (preddiabetično stanje) in zahteva takojšnje ukrepanje s prilagojeno prehrano.

Zdrava prehrana

Zdrava prehrana ni težka. Čeprav je priporočljivo, da je bio pridelave, lokalna in sezonska, se potrudite po svojih najboljših močeh, da upoštevate vsaj ta 3 priporočila in zdravje bo na vaši strani.