Kdaj testirati hormone – ženske

Kdaj testirati hormone ženske Anja Kikl

Vsakodnevno dobivam ogromno vprašanj od žensk, ki so zmedene glede svojih hormonov in želijo ugotoviti, kaj se z njihovimi telesi dogaja. V takem primeru nam močno koristijo krvni testi, ki jih je za pravilno sliko dogajanja potrebno opraviti v pravem času menstrualnega cikla (če se ne uporablja kontracepcija). V tem članku se bom razpisala o tem, kaj v takih primerih priporočam svojim strankam.

Najprej – razumevanje hormonskega cikla

Če se želimo pogovarjati o tem, kdaj je najprimernejši čas za testiranje hormonov, je prav, da vemo kateri dnevni cikla so kateri.

Povzetek članka o razumevanju menstrualnega cikla (ki ga lahko najdeš tukaj):

DAN 1: pričetek krvavitve

DAN 14: dan, katerega se rado razglaša kot dan ovulacije, a to ni. Vsaka ženska ima svojo dolžino ciklov in svoj dan ovulacije.

DAN 28: povprečen menstrualni cikel ženske bi naj trajal 28 dni, a nimajo vse ženske 28 dnevnega cikla. To naj bi bil zadnji dan cikla pred menstruacijo in je zaznamovan s padcem hormonov, če ne pride do zanositve.

Kdaj testirati hormone

Če se boriš s hormonskim neravnovesjem, sindromom policističnih jajčnikov ali s težavami v menstrualnem ciklu, ti testiranje hormonov lahko pomaga razumeti dogajanje v telesu. Vrednosti hormonov nihajo skozi cikel in skozi dan, zato je izbira primernega časa testiranja še posebej priporočljiva.

Vedno več žensk se obrača na naravne, intuitivne oblike kontracepcije in vedno manj na sintetične hormone. In to z dobrim razlogom. Čeprav nam je kontracepcija prinesla veliko dobrega v smislu zaščite in števila rojstev, je preveliko krat uporabljena le kot obliž na rano. Prepogost je tudi izostanek menstruacije po prenehanju jemanja.

Testiranje se priporoča tudi za vsako posameznico z aknasto kožo, bolečimi prsmi, krči, znižanim libidom, PMS, težavami v spancu, glavoboli, anksioznosti, povišano telesno težo in nihanjem razpoloženja.

Ko si testiramo naše hormone, se najpogosteje pojavljata števili 3 in 21, ki namigujeta na izbrana dneva menstrualnega cikla, za katera imamo določene referenčne vrednosti.

OPOZORILO: v primeru jemanja zdravil ali pripravkov za spodbujanje hormonov (ali na splošno zdravil), se lahko vrednosti razlikujejo.

Kdaj testirati estrogen

Za ženske, ki so v reproduktivnih letih, se svetuje testiranje estradiola (preberi o tipih estrogena tukaj). Za ženske, ki so na prehodu v menopavzo pa se svetuje testiranje estrona. V Sloveniji večina laboratorijev testira le estradiol, ki je najvišji med ovulacijo in najnižji tik pred menstruacijo.

Estrogen se priporoča testirati vsem, ki imajo

 • neredne menstruacije,
 • težave v ciklu,
 • težave z zanositvijo,
 • PCOS
 • ali pa imajo krvave madeže med ciklom, ki ni menstruacija.

Da bi popolnoma razumeli rezultate estrogena, je dobro hkrati testirati tudi luteinizirajoči hormon (LH) in folikel stimulirajoči hormon (FSH). Testiranje v začetku cikla, torej 3. dan ali pa vsaj 2-4. dan nam lahko pomaga razumeti komunikacijo med možgani in jajčniki. S tem si lahko pomagamo tudi pri diagnosticiranju sindroma policističnih jajčnikov (PCOS).

V nekaterih primerih pa se lahko testira tudi med 19. in 22. dnevom menstrualnega cikla oziroma 4-7 dni po ovulaciji. To je odvisno od dolžine menstrualnega cikla in se določi s spremljanjem cikla ter ovulacije. Testiranje okoli 21. dneva je primerno za ocenjevanje povezave med hormonoma progesteron in estrogen, sploh, če ima ženska težke menstruacije, estrogensko dominanco (PCOS, pridobivanje na telesni teži, nihanje energije) ali ima v lutealni fazi menstrualnega cikla PMS.

Kdaj testirati FSH in LH

FSH je hormon, ki stimulira rast in razvoj jajčeca v jajčniku. Za testiranje plodnosti, funkcije jajčnikov ali ovarijske rezerve se FSH testira 3. dan menstrualnega cikla. Kot omenjeno, nam lahko pomaga pri diagnozi PCOS, a le FSH za to ne zadostuje.

Zdravnik lahko preveri tudi vrednosti FSH skozi cel dan in opazuje spremembe, ki so se morda zgodile v 24. urah. Priporoča pa se testiranje za tiste, ki želijo zanositi, imajo PCOS, imajo močne menstruacije ali ciste na jajčnikih.

LH je hormon, ki doživi vrh tik pred ovulacijo, zato se lahko testira okoli tega časa. Ovulacija se potem zgodi v roku 48 ur. Sicer pa LH testiramo 3. dan menstrualnega cikla.

Kdaj testirati progesteron

Nivoji progesterona so najvišji 5-7 dni po ovulaciji, torej v lutealni fazi menstrualnega cikla (drugi del cikla), saj se dvigne komaj, če je do ovulacije prišlo. Čeprav nam je bilo velikokrat rečeno, da imamo ovulacijo na 14. dan menstrualnega cikla, za večino žensk ni ravno tako. Zato je pomembno znanje spremljanja menstrualnega cikla s pomočjo bazalne temperature, izcedka in položaja materničnega vratu (več si lahko prebereš tukaj).

Ko ovuliraš, ti bazalna temperatura naraste in imaš jajčnemu beljaku podoben izcedek. To sta dobra pokazatelja, ki ti lahko pomagata razumeti svoje telo in predvideti ovulacijo, da lahko veš kdaj iti dat kri. Če so tvoji cikli dolgi okoli 25 dni, bo to morda na 14-16. dan cikla, če pa so tvoji cikli 35 dni, bo to na 26-28. dan.

Kdaj testirati testosteron

Tudi testiranje testosterona je pomembno, sploh v primeru PCOS, aken, nerednih menstruacij, povečane poraščenosti, izgube las, nizkega libida, utrujenosti ali depresije.

Testosteron se lahko testira v katerem koli delu menstrualnega cikla, a je najbolje testirati ob jutranjih urah, ko je testosteron najvišji. Če le gre, izberi testiranje prostega testosterona. Če pa ne, izberi testiranje skupnega testosterona in beljakovine sex hormone-binding globulin (SHBG). Pomembno je, da vemo vrednosti prostega testosterona, da vidimo koliko tega hormona je dejavnega v telesu.

Kdaj testirati inzulin in glukozo

Testiranje hormona inzulina in reakcije telesa na glukozo se še posebej priporoča ženskam s sindromom policističnih jajčnikov (PCOS) in ženskam z družinsko zgodovino preddiabetesa in sladkorne bolezni tipa 1 ali 2.

Glukozo in inzulin testiramo zjutraj na tešče. Prav tako pa ti lahko koristi obremenilni test z glukozo (OGTT), ki pokaže reakcijo tvojega telesa na glukozo oziroma inzulin po zaužitju glukoze. Vsaj 3 dni pred testom se priporoča prenehanje jemanja biotina ali b-kompleksa, ki se lahko po testu mirno nadaljuje.

Kdaj testirati kortizol

Kortizol lahko testiramo v katerem koli delu cikla, je pa pomembno vedeti, da se lahko testira s slino, urinom ali krvjo. V primeru, da testiramo kri, je pomembno poleg tega testirati tudi adrenokortikotropični hormon (ACTH) in to zjutraj, ko so nivoji najvišji.

Najzanesljivejši pa je test s slino, ki se naredi na 4 točkah dneva, da se lahko lepo razbere odziv telesa skozi cel dan. Kortizol namreč mora biti najvišji zjutraj in najnižji zvečer.

Testiranje kortizola je pomembno za ženske z izgubo las, utrujenostjo, razdražljivostjo in, ki imajo težave s krvnim sladkorjem. Sploh pa je primerno za ženske s PCOS, saj naša telesa preferirajo gradbo kortizola nad gradnjo progesterona.

DHEA je hormon, ki se lahko pretvori v androgene ali estrogene. Ker je tudi DHEA dober pokazatelj delovanja nadledvičnih žlez, ki tvorijo kortizol, se DHEA in DHEA-S pogosto testirata vzporedno s testom kortizola.

Kdaj testirati ščitniške hormone

Redko se lahko pogovarjamo o testiranju za hormonska neravnovesja brez testiranja ščitniških hormonov in protitelesc. Zato se priporoča testiranje vsaj TSH, prostega T3 in prostega T4. Dodatno pa se lahko za širšo sliko testirajo tudi TBG, TPO in obraten T3, ki je lahko povišan ob stresu. Vsaj 3 dni pred testom se priporoča prenehanje jemanja biotina ali b-kompleksa. Testira pa se zjutraj.

Če pridejo nazaj povišane ali znižane vrednosti, to nujno ne namiguje na težave s ščitnico, potrebno je pogledati še ostale hormone in osnovno krvno sliko z glukozo, holesteroli in mikroelementi.

Prevečkrat sem že videla, da je prišla k meni stranka z zgodbo, da ji je pokazalo eno povišano vrednost in že so ji predpisali zdravila, ki so potem poslabšala menstrualni cikel (velikokrat ženska ostane brez menstruacije) in počutje.

Kdaj testirati AMH

AMH je anti-mullerjev hormon, o katerem si lahko več prebereš tukaj. A na kratko, AMH je zelo dober pokazatelj ovarijske rezerve, torej kako dolgo še bo ženska plodna. Testira se lahko kateri koli dan v mesecu, saj so njegove vrednosti stabilne čez menstrualni cikel.

Kdaj testirati prolaktin

Prolaktin je hormon, ki se v večji meri tvoji med nosečnostjo in po porodu, saj pomaga tvoriti mamino mleko. V primeru, da ženska ni noseča, a ima vseeno povišan prolaktin, se lahko pojavijo težave v menstrualnem ciklu, težave s ščitnico, mlečni izcedek iz prsi, glavoboli, spremenjen vid, prebavne težave in neplodnost.

Testira se ga 3-4 ure po vstajenju, saj so najvišje vrednosti prolaktina ravno zjutraj.

Kaj testirati, če nimam menstruacije

Lahko s zgodi, da ženska nima menstruacije, če:

 • primarna amenoreja (do prve menstruacije še ni prišlo),
 • sekundarna amenoreja (izostanek menstruacije za 6 mesecev ali več),
 • kontracepcijske tabletke (krvavitev se imenuje pregradna krvavitev in ni prava menstruacija),
 • neredne menstruacije (glej Kdaj testirati estrogen).

V primeru amenoreje, se izplača testirati:

 • nosečniški test
 • FSH
 • LH
 • estradiol
 • prolaktin
 • AMH
 • ščitniški hormoni
 • prosti testosteron
 • androstenedion
 • DHEA-S
 • progesteron
 • kortizol (slina, 4 točkovni test)
 • inzulin na tešče
 • glukoza na tešče
 • Hba1c

Veliko žensk ima zadržke pred vprašanjem zdravnika po krvnih testih. Naj ti zdravnik ne stoji na poti do testiranja z besedami, da tvoj menstrualni cikel ni pomemben in da se vrni šele, ko boš želela zanositi. Tvoj menstrualni cikel je pomemben del tvojega zdravja. Velikokrat so težave s ciklom pokazatelj, da se v telesu dogaja nekaj več in to že dlje časa.

Opozorila pa bi tudi na uporabo kontracepcijskih tabletk v primeru hormonskega testiranja. V takem primeru se bodo seveda vrednosti za hormone menstrualnega cikla močno razlikovale, prav tako lahko kontracepcija vpliva na rezultate ščitnice, kortizola, glukoze, holesterola in krvnega pritiska.

V stresnem delovnem okolju je vedno bolj pogost vzorec nizkega progesterona s povišanim kortizolom. Prav tako pa je zaradi estrogenskih motilcev vedno več estrogenske dominance. S svojim delom in pisanjem člankov kot je ta, želim dvigniti zavest o menstrualnem ciklu, ki je peti življenjsko pomemben temelj ženskega zdravja. Želim pa ozaveščati tudi o tem, da je telo potrebno obravnavati celostno.

Coach, mentorica in svetovalka za žensko zdravje
Anja Kikl